• $32,3375
  • 35,1132
  • 2301.26
  • 9079.97
3 Nisan 2021 Cumartesi 07:00 | Son Güncelleme:

Ahmet Kekeç artık ebedi Eyüpsultanlı

Ahmet Kekeç artık ebedi Eyüpsultanlı
- MERVE YILMAZ ORUÇ / merve.oruc@aksam.com.tr

Geçen yıl aramızdan ayrılan Star Gazetesi yazarı Ahmet Kekeç'in kitaplarla dostluğu vefatından sonra da devam ediyor. Kekeç'in adı Eyüp Sultan'da hizmete açılan İlçe Halk Kütüphanesi'ne verildi.

Geçen yıl Kasım ayında vefat eden usta gazeteci Ahmet Kekeç'in anısı, defnedildiği Eyüp Sultan'da hizmete açılan Ahmet Kekeç İlçe Halk Kütüphanesi'nde yaşatılacak. Milli duruş ve şuura sahip, her dönem ve şartta davasının savunuculuğundan vazgeçmeyen gazeteci ve yazar Ahmet Kekeç'in adını taşıyan kütüphane 29 Mart Pazartesi günü TBMM Başkanı Mustafa Şentop, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, İl Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz, Eyüpsultan Belediye Başkanı Deniz Köken ve Kekeç'in aile fertlerinin katılımıyla gerçekleşti. Açılışın hemen ardından özellikle gençlerin büyük ilgi gösterdiği kütüphane, Millet Kütüphaneleri konseptinde hizmet verecek. Babasının adının İstanbul'un manevi tacı Eyüpsultan'da bir kütüphaneye verilmesinden mutluluk duyduğunu ifade eden Mehmet Hakan Kekeç, "Babam gazetecilik faaliyetleriyle tanındı. Fakat hayatının merkezinde kitaplar olan biriydi. O kendisini edebiyatçı olarak görür ve öyle takdim ederdi. Vefatının ardından Kanamalı Haydut ve Son İyi Şeyler adlı kitapları yeniden basıldı. Şimdiye kadar basılmamış olan biri polisiye olmak üzere iki romanını bulduk. Onlar da yakın zamanda basılacak. Babam bütün hayatını kitapların çevresinde organize eder, bize de bunu aşılamaya çalışırdı. Bu açıdan adının bir kütüphaneye verilmesi bizim için mutluluk verici." diye konuştu.

Eyüpsultan Belediyesi Ahmet Kekeç İlçe Halk Kütüphanesi; kitap kafesi, 10 bin kitaplık kütüphane ve araştırma merkezi, ders çalışma alanları, kitap okuma ve toplantı salonları, 120 kişilik oturma kapasitesi ile kitapseverlere kitap okuyup araştırma yapabilecekleri bir ortam sunacak.

OKUMADIĞINIZI GETİRİN, OKUYACAĞINIZI DA GÖTÜRÜN

Fatih Karan / Ahmet Kekeç İlçe Halk Kütüphanesi Koordinatörü

Kütüphanemiz belediyenin bir ek hizmet binasıydı. Başkanımızın kararıyla kütüphaneye dönüştürüldü. Tadilatına yazın başladık. Bir mimari proje hazırlandı. İçerisini dizayn edip çalışma salonları oluşturduk. Eyüpsultan merkezde herkes için ulaşılabilir, uzun çalışma saatleri olan bir kütüphane tasarladık. Pandemi olmasa biraz daha uzun saatler açık tutmayı düşünüyoruz. Burada bir yaş kısıtlamamız yok. Herkesi, anneleri, çocukları, gençleri davet ediyoruz. Hedefimiz 7/24 düzeninde çalışan Millet Kütüphaneleri gibi bir sistem olması. Pandemi bittikten sonra inşallah bu hedefimize ulaşırız. İki hafta sonrası akşam sekize kadar kullanıcıya açık olacağız. Şu an hafta sonu yasakları sözkonusu. Hafta için 09.00 ile 17.00 arası açığız. Sonrasında 09.00'dan 20.00'ye kadar açacağız. Bugün ilk günümüz olmasına rağmen sabah 09.00'da on tane kullanıcı ile karşılaştık. Bizi bekliyorlardı. Güzel bir heyecan. Kütüphanemizi daha dün açmamıza rağmen bugün hemen teveccüh görmek güzel bir heyecan.

Açılışımıza oğlu Hakan Bey, Ahmet Kekeç'in kitaplarını getirdi. Girişte bir köşeye koyduk onları. Daha sonrasında beraber farklı etkinlik yapmayı planlıyoruz. Eyüp Sultan'da medfun Ahmet bey. Ebedi Eyüp Sultanlı diyoruz biz burada medfun olanlara.

İçinde bulunduğumuz odanın 10 bin kitap kapasitesi var. Üst katlara da kitaplar konulacak. Hali hazırda kütüphanemizde 8500 kitap var şu anda. Manevi olarak kitap paylaşıldıkça değer kazanır. Biz kitap da bağışlıyoruz kitap bağışı da alıyoruz. Bu anlamda bir aracı olma niyetindeyiz. Okumadığınızı getirin, okuyacağınızı da götürün şeklinde bir sistem kurduk. Zaten belediyemizin kitap gönderdiği yerler vardı. Mesela geçen hafta Diyarbakır'da bir okula kitap gönderdik. Bize gelen kitapları içeriklerine göre tasnifleyip kitap isteyenlerin taleplerine göre gruplandırıp gönderiyoruz. Kendi bünyemize katacaklarımızı alıyoruz. Burası Eyüp Belediyesi bünyesinde açtığımız ilk kütüphane. Bir de Eyüp Araştırma Merkezimiz var. Orada biraz daha araştırmaya yönelik kitaplar var. Herkesi kabul edebildiğimiz, çalışma salonları olan ilk kütüphanemiz burası. Bundan sonra diğer bölgelerde de açılacak inşallah.

Kültür Bakanlığının bir projesi var; belediye kütüphanelerine destek oluyorlar. Ortaklaşa bir protokol yapıyoruz. Bu protokol kapsamında onların bize otomasyon ve kitap desteği oluyor. Biz de mekân sağlamış oluyoruz. Kitaplarımızı aldık, şimdilik okurlar kitaplardan sadece kütüphane içinde istifade edebiliyor. Bu hafta otomasyon da gelecek. Otomasyon ve eğitimden sonra kitapların hepsi kaydedilip ödünç vermeye başlayacağız. Çok yakında wi-fi hizmeti de başlayacak.

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!
Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar
Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'
Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'