• $32,377
  • 35,069
  • 2325.86
  • 9093.15
30 Ekim 2021 Cumartesi 07:00 | Son Güncelleme:

Adım adım milli mücadele: Umudun Yolu

Adım adım milli mücadele: Umudun Yolu
- MERVE YILMAZ ORUÇ / merve.oruc@aksam.com.tr

İki yıl boyunca yaklaşık 10 bin kilometre yol kat ederek 30 şehirde Mustafa Kemal Paşa ve arkadaşlarının adımlarını tek tek takip ederek Kurtuluş Savaşı'nın izini süren Araştırmacı ve Yazar Alp Armutlu kaleme aldığı "Umudun Yolu - Kağnı Kamyonu Yendi" kitabını Akşam Cumartesi'ye anlattı.

Kurtuluş Savaşı ve bağımsızlık mücadelesini Atatürk'ün Anadolu'daki ayak izlerini takip ederek kaleme alan Araştırmacı ve Yazar Alp Armutlu ilk kitabı, "Umudun Yolu - Kağnı Kamyonu Yendi" ile geçmişe yeni bir sayfa açıyor. Armutlu'nun 2 yıl boyunca yaklaşık 10 bin kilometre yol kat ederek 30'dan fazla şehirde yaptığı araştırmalar sonucu hayat verdiği kitap, Atatürk'ün hayatını, savaşlarda verdiği mücadeleleri, stratejisini, vizyonunu anlatıyor. Sakarya Meydan Muharebesi'nin 100. yılında, Türk Kurtuluş Savaşı'nın en mühim cephesinin sırları ve doğru bilinen yanlışları üzerine ezber bozan kitap, 100 yıl öncesinin yiğit insanlarının kahramanlık hikâyesine davet ediyor. Okuyucuları Nutuk'ta yaşanan olayların Anadolu toprakları üzerindeki izdüşümünün keşfine çıkaran kitapta, olayların yaşandığı bölgelerin fotoğrafları ve olaylara tanıklık eden isimlerin görüşlerine de yer veriliyor.

NUTUK YOL GÖSTERİCİ OLDU

Kitaba başlamadan önce iki yıl boyunca yaklaşık 10 bin kilometre yol kat ederek 30 şehir dolaşan Armutlu, "Kurtuluş Savaşı'nın ve dönemin özelliklerini en güzel şekilde anlatan Kurtuluş ve Cumhuriyet filmlerini defalarca seyrettim. Yabancı devlet adamlarının ve özellikle yurtdışında yaşayarak kurtuluş heyecanı duyan bazı vatanseverlerin neler hissettiklerini de anılarından takip ettim. Bütün yolculuklarım için Nutuk'un kronolojisini kendime rehber edindim." Diyor.

Ortaokul yıllarından itibaren Atatürk'ün hayatını incelemeye başladığını anlatan Armutlu bu kitabı neden yazdığını şu sözlerle anlattı: "İş hayatına yaz aylarında yarı zamanlı turist rehberi olarak başladım. Rehberlik sayesinde Anadolu'yu hem keşfetme hem de gezme fırsatını elde ettim. Gerçekleştirdiğim turlar sırasında Anadolu'nun tarihi bölgelerini yakından inceleme imkânı buldum. Atatürk ile ilgili araştırmalarımın sonuçlarını düzenlediğim Nutuk Yıldızı gösterileriyle beni dinlemek isteyenlerle paylaştım. Bu araştırmaların gelecek nesillere de aktarılabilmesi için tüm çalışmalarımı bir kitapta toplamak istedim. Umudun Yolu - Kağnı Kamyonu Yendi aslında Mustafa Kemal ve arkadaşlarının Anadolu'da ayak izlerini takip ederken doğmuş oldu. Bir de 2008 yılının temmuz ayında Afyon Kocatepe'ye yaptığım yolculuk beni çok etkiledi. Dağların tepelerinde ordu yönetmek, zafer kazanmak için canını dişine takan yaklaşık 200 bin Türk askerinin mücadelesini anlamak benim için itici güç oldu."

YOLCULUĞA ÇIKMADAN O DÖNEMİ ANLAYAMAYACAKTIM

"Kurtuluş Savaşı döneminde "Mustafa Kemal Paşa, Samsun'da ne kadar süre ve nerede kaldı?', 'Sivas'tan Erzurum'a otomobille kaç günde ulaştı?', 'Kocatepe kaç metre yüksekliğinde?', 'Bağımsızlık mücadelesinde hangi bankaya 1,5 milyon TL borçlanılarak cephenin ihtiyaç duyduğu para hazırlandı?' gibi kendi kendime sorduğum basit sorulara veremediğim cevaplar, Kurtuluş Savaşı mücadelesini bilmediğim gerçeği ile yüzleşmemi sağladı." diyen Armutlu şöyle devam etti: "Nutuk'u okumadan ve Nutuk'un izinde Anadolu'da yola çıkmadan kafamdaki soruları yanıtlayamayacağımı ve geçmişimizi, yaşadığımız zamanı ve geleceğimizi anlayamayacağımızı fark ettim. Kitabımda Mustafa Kemal'in biz Türk gençlerine aktarmak istediği Kurtuluş vizyonuna yakından bakma fırsatı oluşturmaya çalıştım. Atatürk ve arkadaşlarının Milli Mücadele'nin zor yıllarında yaşanan önemli olaylara verdiği refleksleri, savaş döneminde kadınlarımızın rolü gibi tarih kitaplarında çok fazla değinilmeyen konulara değindim. Kitabım içinde Nutuk'u kendi mantık denklemini gözleyip aktarabileceğim bir şekilde mimari bir proje olarak yerleştirdim."

KAĞNI KAMYONU YENDİ!

Kitabının ismini nasıl koyduğunu anlatan Armutlu şunları aktardı: "Fransa Temsilcisi Franklin Bouillon Ankara'da Mustafa Kemal'i ziyaretinde, "Kağnı kamyonu yenemez" diyerek tam bağımsızlığı ve Misak-ı Milli'yi anlamadan Mustafa Kemal'in masasına anlaşmak için oturuyor. Mösyö Franklin Bouillon'un gerçekleşmeyen tezi kitabımın ismini ortaya çıkardı. Bu yüzyıl insanlığın umudunu koruması için bence çok önemli bu yüzden hepimizin tüm coğrafyaların umuda ihtiyacı var. Bunu bilerek umudun yolu kavramı üzerinde durdum. Kendi yolculuğumu umut ile birleştirerek bu isme ulaştım."

KAHRAMAN KADINLARA İTHAFEN...

Sakarya Meydan Muharebesi'ne 15 gün kala çıkartılan Tekalifi Milliye Emirlerinin Kurtuluş Savaşı'nın kazanılmasında kilit bir rol oynadığına değinen Armutlu, "Çünkü Mustafa Kemal Paşa cephedeki savaşa halkı da ortak ederek muhteşem bir destek ve iletişim hattı kuruyor. Savaşı kazanan, bu uğurda canı pahasına fedakârlık yapan halktır." şeklinde konuşuyor.

Mustafa Kemal Atatürk'ün "Hattı müdafaa yoktur, sathı müdafaa vardır" sözüyle tarihe geçen Sakarya Meydan Muharebesi'nin 'insani yönü'ne vurgu yapan kitap, İnebolu'dan Ankara'ya kağnı donanmasını süren binlerce kadının tarihteki yerini de yeniden hatırlatıyor. Kitabında savaş boyunca Türk askerlerine cephane, erzak taşıyan kadınları ve onların bitmek tükenmek bilmeyen umuduna da yer veren Armutlu, "Kitabımı nice savaşta cephede olan kadınlarımıza ithaf ettim. Anadolu kadını Cumhuriyet gibi ölümsüz bir eserin bence baş mimarı. Azim ve kararlılığın ispatı." diyor.

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı
Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!
Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi
Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi