• $32,3473
  • 35,155
  • 2237.02
  • 8895.1
7 Şubat 2014 Cuma 18:15 | Son Güncelleme:

Sabiha Gökçen‘de sıcak saatler..! Pegasus Havayolları‘na ait uçak kaçırıldı

Sabiha Gökçen‘de sıcak saatler..! Pegasus Havayolları‘na ait uçak kaçırıldı

Kharkiv-İstanbul seferini yapan yolcu uçağı Ukraynalı bir kişi tarafından kaçırıldı. Deneyimli pilot uçağı Soçi diye İstanbul'a indirdi. Uyarıcı hap aldığı belirtilen korsan ikna çabaları sonucunda özel ekibin müdahalesiyle etkisiz hale getirildi.

SÜLEYMAN ŞEN – ZANA YAVUZ – CEM TÜRKEL

Pegasus Havayolları’na ait Kharkiv- İstanbul seferini yapan yolcu uçağı, Ukrayna uyruklu bir kişi tarafından kaçırıldı. Pegasus Havayollları'na ait yolcu uçağı saat 16.25’te 110 yolcu ve 6 mürettebatı ile Kharkiv – İstanbul seferini yapmak için Ukrayna’dan havalandı. PGT 751 sefer sayılı uçağın pilotu bir süre sonra ‘kaçırıldık’  sinyali verdi. 2F numaralı koltukta oturan Ukrayna uyruklu yolcu ‘uçakta bomba var’ dedi.  

>>> OLAY YERİNDEN İLK GÖRÜNTÜLER

F-16’LAR EŞLİK ETTİ 

Sinyali alan kule bunun üzerine harekete geçti. Balıkesir’den kalkan F-16 savaş uçakları, eşlik ederek yolcu uçağının güvenli bir şekilde Sabiha Gökçen Havalimanı’na inişine kadar takip etti. Hava korsanının Soçi’ye gitmek istemesi üzerine önce uçağın yön göstergelerini karartan kaptan pilot İlyas Karagülle İstanbul’a indikten sonra içeriye uçağın teknik bir arıza nedeniyle Soçi Havalimanına indiği anonsunu yaptı. Bu anonstan sonra Sabiha Gökçen Havalimanı'nda hareketli saatler yaşanmaya başladı.

VALİ MUTLU: OPERASYON TAMAMLANDI

İStanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu Sabiha Gökçen Havaalına gitti ve olay yerinde incelemelerde bulundu. Mutlu, yaptığı açıklamada ''Tüm yolcuların uçaktan sorunsuz inişi sağlandı. Hava korsanı yapılan operasyonla etkisiz hale getirildi. Operasyon tamamlandı.' dedi.

4 SAATLİK BEKLEYİŞ

Saat 18.00’de uçağın alana inmesi sonrası hava korsanı ile müzakereler başladı. Ukraynaca bilen bir kişi yardımı ile olimpiyatlar için mesaj veren  korsanı ikna etme çabaları sürdürüldü. Hava korsanı Ukraynalı Artem Kozlov (45) yapılan müzakereler sonucunda kadın ve çocukların uçaktan inmesine izin verdi. Yolcular indirildikten sonra Ankara’dan gelen  uçak kaçırma ile ilgili operasyonlarda uzman olan beş kişilik ekip tarafından kendisine müdahale edildi. Silah kullanılmayan müdahale sırasında çıkan boğuşmada hava korsanı hafif şekilde yaralandı. İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, şahsın Olimpiyatlar için mesaj verdiği bilgisini doğruladı. 

UYARICI HAP ALMIŞ

Mutlu; “Kendiliğinden teslim olmayınca silah kullanmadan etkisiz hale getirildi. Küçük bir yarası var arkadaşlar gerekli müdahaleyi yaptılar” dedi. Uçuş sırasında korsanın kokpite hiç girmediğini de belirten Vali Mutlu, olayla ilgili soruşturmanın ilgili makamlar tarafından yürütüldüğünü söyledi. Vali, korsanın uyarıcı ilaçlar aldığını da sözlerine ekledi.

İŞTE KORSANIN İLK GÖRÜNTÜSÜ

Kharkiv-İstanbul seferini yapan Pegasus Havayolları’na ait uçağı kaçırmak isteyen kişinin fotoğrafı.

BAKANLIK MÜSTEŞARI: 'KOKPİTE GİREMEDİ'

Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı Hasip Soluk Habertük canlı yayınında şu bilgileri verdi:

Ukrayna asıllı bir yolcu bomba olduğunu söyleyerek uçağın Soçi’ye götürülmesini istemiş. Söz konusu şahıs kokpitten içeri giremediği için pilotlar da uçağın içinde karartma yaparak Sabiha Gökçen Havalimanı’na indi.

PİLOTTAN SEVİNDİREN HABER

Uçağın pilotu İlyas Kargülle 'İyiyiz' mesajı verdi. Türkiye Havayolu Pilotları Derneği Genel Sekreteri olan Karagülle'nin çok deneyimli bir pilot olduğu öğrenildi. 

UÇUŞ EKİBİNİN İSİMLERİ BELLİ OLDU

Ukrayna'dan İstanbul'a gelirken kaçırılmak istenen Pegasus Hava Yolları uçağında görevli kokpit ve kabin ekibinin isimleri belli oldu. O isimler şöyle kaptan pilot İlyas Karagülle, yardımcı pilot Yavuz Çuğun, kabin ekibinde ise Didar Tunç, Gizem Arslan, Oğuzhan Aktaş ve Seda Karakaş olduğu öğrenildi.

PEGASUS HAVAYOLLARI: GEÇMİŞ OLSUN

Pegasus Havayolları, Kharkov-İstanbul seferini yapan uçaktaki yolcuların ve uçuş ekibinin güvenli bir şekilde uçaktan tahliye edildiğini bildirdi. Pegasus'tan yapılan açıklamada, "Yolcular ve uçuş ekibi güvenli bir şekilde uçaktan tahliye edilmiştir. Uçuş ekibimize, aldıkları güvenlik eğitimlerini uygulayarak olayın etkin şekilde yürütülmesine önemli derecede katkıda bulundukları için teşekkür ederiz" denildi. Açıklamada, başta yolcular ve yakınları olmak üzere olaydan etkilenen herkese "geçmiş olsun" dileğinde bulunuldu. 

 

YOLCULAR İFADE VERİP HAVALİMANINDAN AYRILDI

İstanbul seferini yapan uçağın yolcuları, ifade verdikten sonra Sabiha Gökçen Havalimanı'ndan ayrıldı.


Kharkov-İstanbul seferini yapan uçağın yolcuları, polise ifade verdikten sonra pasaport işlemlerinin ardından, gece saatlerinde kendilerini bekleyen yakınlarıyla birlikte havalimanından ayrıldı.


"PEK BİR ŞEY OLMADI, SAKİNDİ"
Kaçırılmaya çalışılan uçakta bulunan Kenan Arık, "Pek bir şek olmadı, sakindi. Uçağı kaçırmaya çalıştı. Rusya'daki olimpiyatlara gitmek istedi herhalde. Soçi Havaalanı'na gideceğiz diye havalandık. Soçi'ye indik dediler. Biz de yanlış uçağa bindik zannettik. Sonra durumu anladık. Bekledik uçakta 4-5 saat. Bizi arka taraftan çıkardılar. Biz çıktıktan sonra Özel Tim uçağın altından ve ön tarafından ilerledi. Bizi o sırada tahliye etmişlerdi zaten. Rusya'ya gitmek istiyordu" diye konuştu.


"SARHOŞ YOLCU SANIRIM"
Uçakta bulunan Mehmet Tutar da, "Biz olağanüstü herhangi bir şeyin olduğunu görmedik. Soçi'ye acil iniş yapılacağı söylendi. Soçi'ye iniş yapacağımızı düşünüyorduk teknik bir arızadan dolayı. Sonradan İstanbul'a iniş yaptığımızı anladık. Küçük bir tartışma yaşandı. Sarhoş yolcu sanırım. Yolcular arasında herhangi bir panik yaşanmadı" diye konuştu.


"BİZ OYALAMAYA ÇALIŞTIK"
Hava korsanının sinirli olduğunu söyleyen Selim ismindeki bir yolcu, "Biz oyalamaya çalıştık. Alkollüydü; ama alkolün etkisi kalmamıştı. Sinirliydi, işsiz herhalde parasız. Polis gelene kadar olaylar bitmişti. İkna edildi" dedi.


"KAÇIRILAN ARKADAŞLARI VARMIŞ"
Uçağın yolcularından Gökhan Yıldırım yaşadıklarını şöyle anlattı: 

"Arkamızdaki yolcu öne geçerek uçağı kaçırmak istediğini belirtti. Üzerinde bomba olduğunu söyledi. Kendisine bir zarar verilmesi halinde, başka arkadaşının bombayı etkili hale getireceğini söyledi. Kaçırılan arkadaşları varmış. Ukraynalıların elinde. Kendisi Rusmuş. Onların bırakılması için uçağı kaçırdığını söyledi. Kendisinde bir şey görmedik. Ondan sonra uçağın başka bir yere ineceğini söylediler. Biz telefondan açıp yerimize baktık. Sabiha Gökçen'de olduğumuzu öğrendik. Yabancılarda panik vardı. Korkuyorlardı. Biz biraz ortamı yumuşatmaya çalıştık. Biraz sıkıntılıydı. 4-5 saat içeride kaldık. Tedirgindik ne olduğunu bilmiyorduk"


"PİLOT VE EKİBİ AKILLI DAVRANDI"
Cenap Ayhan isimli bir yolcu ise , "Kendisi Rusmuş. Alınan arkadaşları varmış. Cezaevindelermiş. Bunun için bir eylem yapmış. Olimpiyatları uçağın olduğu şehre indirmek istemiş amacı buymuş. Pilotun ve ekibinin akıllığı sayesinde her şey sorunsuz şekilde halledildi" diye konuştu.

VALİ MUTLU: "SİLAH KULLANMADAN ETKİSİZ HALE GETİRİLDİ"
 
İSTANBUL Valisi Hüseyin Avni Mutlu, kaçırılmak istenen uçağın bekletildiği Sabiha Gökçen Havalimanı'nda açıklama yaparak gazetecilerin sorularını yanıtladı. Hava korsanının etkisiz hale getirilmesine ilişkin Vali Mutlu şöyle konuştu: "Bir hava korsanı tarafından Soçi'ye indirilmesi yönündeki taleplerine, pilot ve mürettebat gayet başarılı bir uygulama ile uçağın Soçi yerine İstanbul'a inmesini sağladı. Başta emniyet müdürlüğümüz olmak üzere havaalanındaki bütün birimlerimiz süratle kriz merkezi oluşturarak olayı takip etmeye başladık. Uçakta hava korsanının yalnız olup olmadığı, yanında başka kişilerin olup olmadığı, ifade ettiği gibi bir bombayı uçağın bagajına yerleştirip yerleştirmediği, ne tür bagajlarının olup olmadığı yönünde çok detaylı bir çalışma yürüttük. Şahısla ilgili ne yapacağımız kararlaştırdık. Müzakere sonucunda oluşturulan güvenle, önce kadın, çocuk ve yaşlıları hedeflediğimizi buna kendisinin de yanaştığını gördük. Bu niyetle başladığımız boşaltma çalışmasında da diğer yolcuların indirilmesini sağlayarak korsanın müretabatımızla baş başa kalmasını temin ettik."


"BÜTÜN MÜRETTEBAT VE YOLCULARIMIZ HİÇBİR SAĞLIK PROBLEMİ YAŞAMAKSIZIN KURTARILMIŞLARDIR"
Operasyonun sorunsuz bir şekilde tamamlandığını belirten Vali Mutlu, "Emniyetimizin özel harekat birimleri uçağın muhtelif yerlerinden kendilerine uygun bir şekilde uçağa sızarak, yolcunun boşaltılması esnasında gerekli tertibatlarını aldılar. Yolcuların boşaltılması bittikten sonra, uçakta kalan korsana, karşı süratli ve etkili bir müdahale ile hava korsanını etkisiz hale getirdiler. Şu anda hava korsanı gerekli işlemleri yapılmak üzere emniyetimizin gözetiminde. Bütün mürettebat ve yolcularımız hiçbir sağlık problemi yaşamaksızın kurtarılmışlardır. Operasyon tamamlanmıştır. Çok başarılı bir operasyon gerçekleşti. Emeği geçenleri yürekten kutluyorum" diye konuştu.


"İSTİHBARAT BİLGİLERİ FARKLI KANALLARDAN ZATEN GELİYORDU"
Vali Mutlu olaydan duyduğu üzüntüyü dile getirerek, "Olay üzücüydü. Soçi'de barışa hizmet eden, barış ruhunu yükseltecek olimpiyatların sabote edilmesine yönelik bir takım istihbarat bilgileri farklı kanallardan zaten geliyordu" dedi.


"SARHOŞ OLUP OLMADIĞI YÖNÜNDE BÜTÜN BİLGİLERİ ALDIK"
Korsanın Ukraynalı ve 45 yaşında olduğunu belirten Vali Mutlu, "Üzerinde bir bomba yok. Sarhoş olup olmadığı yönünde bütün bilgileri aldık. Psikolojisi nedir gibi bütün değerlendirmeleri yaptık. Alkol noktasında bize herhangi bir bulgu ulaşmadı. Alkol almamak ile birlikte farklı kendisini zihinde tutacak şeyler kullanmış olabilir" ifadelerine yer verdi.


"UÇAĞI, SOÇİ'YE YÖNLENDİRMEK İSTİYORDU"
Hava korsanının uçağı, Soçi'ye yönlendirmek istediğini söyleyen Vali Mutlu, "Uçağı, Soçi'ye yönlendirmek istiyordu. Oradaki sportif faaliyetlerle ilgili bir mesaj vermek için. Gözaltında adli makamlarımızı gerekli yasal işlemleri yapacaklar" dedi.


"EL ÇANTASINDA BİR TAKIM ELEKTRONİK ŞEYLER VARDI"
Vali Mutlu, "Örgütsel bağlantısına ilişkin herhangi bir bulgumuz yok. Elinde bir el çantası vardı. El çantasında bir takım elektronik şeyler vardı. Ukrayna dilinde konuşan müzakerecimiz vardı. Çerkez yurttaşlarımıza yönelik herhangi bir açıklaması olmadı. Kafkas'larda yaşan Çerkezlerin sorunlarına yönelik herhangi bir ifadesi olmadı" diye konuştu.


"SİLAH KULLANMADAN ETKİSİZ HALE GETİRİLDİ"
Korsanın silah kullanmadan etkisiz hale getirildiğini belirten Vali Mutlu şöyle konuştu: "Kendiliğinden teslim olmayınca, ikna etmemiz gerekiyordu. Ama silah kullanmadan etkisiz hale getirildi. Boğuşma sırasında çok ağır olmayan bir yarası var. Silah kullanmaya gerek kalmadı. Ukrayna'nın buradaki temsilcileri ile bir görüşme talebi oldu."

İşte KAAN'ın yeni tasarımı... 'Bizim için sanat!'
İşte KAAN'ın yeni tasarımı... 'Bizim için sanat!'

İşte KAAN'ın yeni tasarımı... 'Bizim için sanat!'

Başkan Erdoğan'ın fotoğrafıyla yayınlandı: Türkiye için mükemmel zamanlama!
Başkan Erdoğan'ın fotoğrafıyla yayınlandı: Türkiye için mükemmel zamanlama!

Başkan Erdoğan'ın fotoğrafıyla yayınlandı: Türkiye için mükemmel zamanlama!

TUSAŞ Genel Müdürü Kotil 2028'i işaret etti: Yerli motorla uçmazsa başımız belaya girer
TUSAŞ Genel Müdürü Kotil 2028'i işaret etti: Yerli motorla uçmazsa başımız belaya girer

TUSAŞ Genel Müdürü Kotil 2028'i işaret etti: Yerli motorla uçmazsa başımız belaya girer