• $32,341
  • 35,1933
  • 2245.75
  • 8718.11
18 Eylül 2014 Perşembe 11:58 | Son Güncelleme:

IŞİD, Türk firmalarını fena vurdu

IŞİD, Türk firmalarını fena vurdu

IŞİD'in yaptığı saldırılar, Türkiye'nin en önemli ihracat kapısı olan Irak'la olan ticareti yarı yarıya düşürdü. Türkiye’den Irak'a yapılan aylık ihracat 1 milyar doları geçmişken, IŞİD saldırılarıyla birlikte Temmuz ayı itibariyle 560 milyon dolar seviyelerine geriledi.

Ortadoğu’da yaşanan sıkıntı ve IŞİD varlığı, Türkiye’nin en önemli ihracat kapılarından biri olan Irak’a yapılan ihracata darbe vurdu. IŞİD saldırılarıyla Irak’a yapılan ihracat neredeyse yarıya düştü. MTSO Başkanı Şerafettin Aşut, Türk firmalarının bölgeden seri şekilde çekildiğine dikkat çekerek, “Irak’ı kaybediyoruz. İş dünyası olarak sıkıntıdayız ve kayıplarımız çok yüksek” dedi.  

Türk iş dünyası, Irak Şam İslam Devleti (İŞID) varlığıyla birlikte Türkiye’nin en önemli ihracat alanı olan Ortadoğu’dan ve özellikle en önemli 2. ihracat kapısı olan Irak’tan hızla çekilmeye başlarken, ihracatta da büyük oranda düşüş yaşanıyor. İş dünyasının son dönemde yaşadığı sorunlarla ilgili İHA muhabirine açıklama yapan Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, Türk iş dünyasının büyük sıkıntıda olduğunu söyledi. “Ortadoğu’daki sıkıntı ve IŞİD’in ortaya çıkardığı huzursuzluk ortamında en büyük ihracat alanımız olan bu bölgelerden biz çekilmek zorunda kaldık ve gittikçe seri bir şekilde çekilmeye de devam ediyoruz” diyen Aşut, burada nasıl bir önlem alınacağı ve nasıl bir çalışma yapılması gerektiğinin uluslararası bir devlet politikası olduğunu kaydetti. Türkiye’nin, IŞİD’e karşı oluşturulan uluslararası koalisyonun hangi aşamasında, nerede olacağıyla ilgili devlet politikası konusunu uygulayıcıların önümüzdeki süreçte mutlaka kamuoyuyla paylaşacaklarını belirten Aşut, “Tabi öyle bir duruma geldi ki, Türkiye’nin tam seçim atmosferinde bu olaylar iyice tırmanarak yukarıya doğru çıktı. Burada büyük uluslararası politika yapıcılar, buradan sebeplenmek için bu hareketi ortaya attılar ve bu hareketi o yönde yapmaya çalışıyorlar. Bizim burada yapabileceğimiz en önemli konulardan birisi dış politikamız ve dış ekonomi istihbaratımızı iyi çalıştırmamız gerekiyor. İstihbarat sadece ülkelerin siyasi yapıları için değil, ekonomisi için kurulan bir yapı zaten. Biz tekrar bu ekonomi istihbaratımızı harekete geçirmeliyiz. Burada gene iş dünyasına büyük bir görev düşecek ve bu görevi iş dünyası en iyi şekilde yerine getirecektir” diye konuştu.
 
IŞİD’in tanımlanması çok zor bir yapı olduğuna, çok farklı yerlere gitmeye başladığına ve sıkıntılı bir süreç yaşandığına işaret eden Aşut, “Bu çerçevede bizim öncelikle dış politika konusunda biraz daha farklı bakarak yürümemiz gerekiyor. Yeni hükümetin bunu daha çabuk hareket ettirmesi gerekir. Tabi Sayın Cumhurbaşkanı'nın Katar ziyareti de burada önemli bir ayaktı, o ayak sonrasında bazı şeylerin değişebileceğini düşünüyorum. Güvenlik Zirvesi’nden çıkan sonuçlar da bizim önümüzdeki süreçteki politikamızı değiştirecektir” şeklinde konuştu.
 
“IRAK’I KAYBEDİYORUZ”
  
Türk iş dünyasının şu anda büyük bir sıkıntı içinde olduğunu ve bu sıkıntıyı atlatması gerektiğini dile getiren Aşut, “En büyük ihracat kalemlerimizden birisi olan Ortadoğu’yu, Irak’ı kaybetmek üzereyiz, kaybediyoruz. Bu sıkıntıyı atlatabilmemiz için orada olmamız gerekiyor. Ve biz oraya girmediğimiz müddetçe başkaları mutlaka girecektir. Türkiye’den Irak'a yapılan aylık ihracat 1 milyar doları geçmişken, IŞİD saldırılarıyla birlikte Temmuz ayı itibariyle 560 milyon dolar seviyelerine geriledi. TİM verilerine göre Ağustos ayında çok küçük bir miktar artışla 630 milyon dolara yükseldi ama yılın geri kalanında bu seviyede kalsa bile, yıl bazında 3-3,5 milyar dolarlık bir ihracat kaybı oluşabilir” ifadelerini kullandı.
 
“RUSYA’YA UYGULANAN AMBARGO BİZİM İÇİN AVANTAJ”
  
Öte yandan, Avrupa’dan da ekonomik yönde olumlu sinyaller gelmeye başladığını ancak, bunun çok yavaş yürüdüğünü ifade eden Aşut, Türk firmalarının açığını kapatabilmek için mutlaka başka kalemlerle daha farklı bölgelere giriş yapıp ticaretini artırması gerektiğini vurguladı. Türkiye kalkınmasını ve büyümesini sadece dış ticarete, ihracata odaklandırdığı için bazı şeylerin iyi değerlendirilmesi gerektiğini de belirten Aşut, şöyle devam etti: “Öncelik dış ticaret olmalı. Tabi buradan birilerinin ağlaması bize avantaj olarak dönebilir. Rusya’nın, Avrupa Birliği tarafından ambargoya tabi olması bizi burada avantaj yönüne doğru çeviriyor. Bizim burada daha akılcı bir politikayla Rusya üzerindeki ticaretimizi arttırmamız gerekiyor. AB üyesi değiliz ama AB, Rusya’ya uygulayacağı ambargolara bizim de uymamızı isteyecektir. Ama bizim orada çok ince bir çizgi halinde giden ilişkilerde dikkatli hareket ederek ticaretimizi devam ettirmemiz gerekiyor. Kaybettiğimiz eksiklerimizi büyük bir ihtimalle Rusya üzerinden tamamlayabiliriz.”
 
“YURT DIŞI PAZARLARINA YATIRIMCI OLARAK GİRERSEK KALICI OLURUZ”
  
Türk firmalarının ve ihracatçıların Ortadoğu’daki kayıplarının çok yüksek olduğuna dikkat çeken Aşut, bu kaybı mutlaka başka pazarlarda kapatmak zorunda olduklarını söyledi. İş dünyasının zaten valizi elinde, devamlı hareket halinde olduğunu dile getiren Aşut, şunları söyledi: “Yeni pazarlara girdiğimiz zaman mutlaka oraya mal satarak girelim diye uğraşmamamız lazım. Yatırım yaparak girebilirsek o zaman daha kalıcı oluruz. Yatırım yaparak girdiğimiz pazarlarda kalıcıyız. Mısır’da sıkıntımız olmasına rağmen oradaki yatırımlar Türkiye’nin oradan çekilmesini önlüyor ve Türkiye’nin orada üretim yapısını tekrar gözden geçirip değişik varyasyonlarla üretim yapması gerektiğini gösteriyor. İhracat ve yatırım açısından evet, bir devlet politikası oluşturulmalı ama iş dünyası da yeni pazarlarla bu eksiğini kapatıyor zaten. Başka şansımız yok. Devlet de arkamızda, gerekli desteği veriyor ama finansal olarak değil, politika olarak o destek politikalarında bizim bir revizyon yapmamız gerekiyor.”İHA

Murat Kurum'dan Ekrem İmamoğlu'nun 'engellendik' iddialarına sert çıkış: 'Madem yaptırmadık 7 milyar dolar nerede'
Murat Kurum'dan Ekrem İmamoğlu'nun 'engellendik' iddialarına sert çıkış: 'Madem yaptırmadık 7 milyar dolar nerede'

Murat Kurum'dan Ekrem İmamoğlu'nun 'engellendik' iddialarına sert çıkış: 'Madem yaptırmadık 7 milyar dolar nerede'

İsrail ve Hamas heyetleri Katar'da! Aynı otelde kalıp ateşkesi görüşecekler
İsrail ve Hamas heyetleri Katar'da! Aynı otelde kalıp ateşkesi görüşecekler

İsrail ve Hamas heyetleri Katar'da! Aynı otelde kalıp ateşkesi görüşecekler

'Şüpheli' sıfatıyla çağırıldı! Canan Kaftancıoğlu 'para sayma' soruşturmasında ifade verecek
'Şüpheli' sıfatıyla çağırıldı! Canan Kaftancıoğlu 'para sayma' soruşturmasında ifade verecek

'Şüpheli' sıfatıyla çağırıldı! Canan Kaftancıoğlu 'para sayma' soruşturmasında ifade verecek