• $32,3423
  • 35,1056
  • 2238.86
  • 8869.33
21 Ocak 2018 Pazar 01:52 | Son Güncelleme:

Kod adı Zeytin Dalı gümbür gümbür temizlik

Kod adı Zeytin Dalı gümbür gümbür temizlik

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kütahya’dan Afrin Operasyonu ‘fiilen başladı’ açıklamasının ardından saat 17.00’de TSK ‘Zeytin Dalı’ adıyla ‘vur’ emri verdi. Orgeneral Akar’ın karargahtan bizzat yönettiği operasyonda ÖSO karadan, F-16’lar havadan 108 hedefi imha etti. Afrin harekatı kapsamında terör örgütü PYD’lilerin havadan ve topçu atışlarıyla vurulma anları saniye saniye görüntülendi. Günlerdir sınıra sevk edilen komandolar tank ve toplarıyla kara harekatı için Öncüpınar Sınır Kapısı’ndan geçerek mevzilerine konuşlandı.

ABD’nin terör örgütü PYD/YPG’yi silaha boğmasıyla birlikte terör ordusu kurma hamlesi bardağı taşıran son damla oldu. Günlerdir sınıra asker ve tank sevkiyatı yapıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dün Kütahya’dan ‘Operasyon fiilen başladı’ demesiyle 14.30’da ÖSO Afrin’e doğru harekete geçti. 

DEAŞ DA VURULDU

TSK, Suriye’nin kuzeybatısında Afrin bölgesinde PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ’a mensup teröristleri etkisiz hale getirmek üzere ‘Zeytin Dalı Herakatı’na saat 17.00’de start verdi. TSK yaptığı açıklamada harekatın dost ve kardeş bölge halkını teröristlerin baskı ve zulmünden kurtarmak üzere başlatıldığı belirtti. İlk 10 dakika içinde 6 atış gerçekleşti. Jetler sınırdaki PYD mevzilerini peşpeşe bombalarken PYD/PKK’ya ait gözlem noktalarının vurulduğu bilgisi de geldi.   

ÖSO İLERLEMEYE BAŞLADI 

Suriye’nin değişik bölgelerinden sevk edilen ÖSO mensupları, zırhlı araçlarıyla Kilis-Hatay hudut hattında ilerleyerek bazı noktalardan Afrin tarafına geçiş yaptı. ÖSO birlikleri herhangi bir direnişle karşılaşmadığı belirtildi.

SIĞINAKLAR VURULDU 

Sınırın Kilis-Hatay hattında konuşlu TSK birlikleri, Afrin’deki terör örgütü mevzilerine öğle saatlerinden bu yana aralıklarla en az 20 atış yaptı. Obüslerle de Afrin sınırındaki Türk karakollarına yapılan taciz ateşlerine karşılık verildi. İşte dakika dakika operasyon:

DİYARBAKIR’DAN HAVALANDILAR

17.00 - Diyarbakır 8. Ana Jet üssünde konuşlu bulunan uçaklardan 8 adet F-16 tam teçhizatlı ve bomba yüklü olarak peş peşe havalandı ve Afrin’i bombalamaya başladı. ÖSO,  Suriye Ordusu’na bağlı birliklerin bir kısmı da terör örgütü PYD/PKK’nın Afrin’de işgal ettiği alanlara girmeye başladı.

İncirlik’te art arda 4 Türk savaş uçağı iniş yaptı.

108 HEDEF DÜNYA REKORU 

18.30 - 18.30 itibariyle belirlenen 113 hedefin yüzde 95,57’lik (108) kısmı tam isabetle vuruldu. TSK bunun bir dünya rekoru olduğu açıkladı.  
19.30 - Türk savaş uçakları, PKK/PYD terör örgütünün elindeki Minniğ Havalimanı’nı vurdu. Bu havalimanı, ABD’nin terör örgütü PKK/PYD’ye silah sevk ederken kullandığı havalimanıydı. 

TACİZ ATEŞİNE MİSLİYLE KARŞILIK

19.45 - Kilis’in Gülbaba köyünün karşısında yer alan terör örgütü PYD/PKK işgali altındaki bölgeden taciz atışı yapıldı. Sınırda konuşlu topçu birlikleri, taciz ateşlerine misliyle karşılık verdi. 
19.56 - Türk savaş uçaklarının hava harekatı başlatmasından sonra çok sayıda sivilin Afrin’den ayrılıp Halep’e geçmeye başladı. 
20.30: Operasyona katılan 72 uçağın üstlerine döndüğü duyuruldu.  
19.56 - Türk savaş uçaklarının hava harekatı başlatmasından sonra çok sayıda sivilin Afrin’den ayrılıp Halep’e geçmek için evlerini terk etmeye başladığı öğrenildi. Ancak Türk güvenlik kaynaklarına gelen bilgilere göre, sivil halkın kaçışını önlemek için PYD ve rejim güçleri Halep yolunu keserek halkın geçişine izin vermiyor. PYD’nin sivil halktan bazılarını Türk jetlerinin hedef alabileceği noktalara yerleştirdiği de gelen bilgiler arasında. 

72 ŞEHİT İÇİN 72 UÇAK 

20.37 - Genelkurmay Başkanlığının yaptığı ikinci açıklamada “Harekâtın başlangıcında 7 bölgede tespit edilen PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ terör örgütüne ait sığınak barınak ve mühimmat deposu olarak kullanılan 108 hedef Hava Kuvvetlerimiz tarafından imha edilmiştir. Harekâta katılan 72 uçak müteakip görevlere hazırlık için emniyetle üslerine dönmüşlerdir” denildi. Fırat Kalkanı Harekatı’nda verdiğimiz 72 şehit için, 72 uçak kaldırıldı.

ÖSO’DAN SİVİLERE UYARI 

21.00 - ÖSO Genel Komutanlığı, Afrin’deki sivillerin zarar görmemesi için PYD’nin karargahlarından uzaklaşmaları konusunda uyarıda bulundu: Afrin’deki sivil halk, PYD’nin askeri karargahlarından derhal uzaklaşsın.

1.5 saat içinde terör hedefleri tek tek imha edildi.

ÖSO, gece boyunca konvoy halinde sınıra gitti.

Suriye hava sahası kullanıldı 

Suriye yönetimini destekleyen Rusya, birkaç gündür süren diplomasi trafiğinin ardından Türkiye’nin hava harekatına ‘olur’ vererek operasyonun önünü açtı. Rus askerleri ise operasyon öncesi Tel Rıfat’a sevk edildi.

Orgeneral Akar bizzat yönetti 

Zeytin Dalı Harekatı’nı Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar başkanlığında Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Güler, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Ümit Dündar ve Deniz Kuvvetleri Komutanı Koramiral Adnan Özbal bizzat yönetti.Kamuflajlı üniformalar ilk defa Akar ve komutanlar tarafından Zeytin Dalı Harekatı’nın sevk ve idaresinde kullanıldı.

HAREKAT MEŞRU MÜDAFAADIR 

Akar, son Afrin açıklamasında şunları kaydetti: Harekat meşru müdafaadır. Hedef siviller değil sadece teröristlerdir. Suriye’nin toprak bütünlüğüne saygılıyız. Teröristler ile barınak, sığınak, bina, silah, araç ve gereç hedef alınacaktır. 

Afrin operasyonunun ismi seçilirken barış mesajı verilerek ‘Zeytin Dalı’ denildi. 

KAMUFLAJ OYUNU 

PKK/PYD-YPG terör örgütü mensuplarınca kullanılan barınak ve sığınakların vurulmasının ardından Afrin’deki örgütün üst düzey yöneticilerinin mevzilerdeki teröristlere sivil halkmış gibi görünmeleri için kıyafet değiştirmeleri konusunda talimat verdikleri ortaya çıktı. 

4 taraftan çembere alındı

Afrin 4 koldan kuşatılıyor. Kuzey ve batıdan TSK unsurları, doğu ve güneyden ÖSO güçleri bölgeyi çember altına alacak. Gözlem noktaları için İdlib bölgesinde bulunan Türk askeri de PYD’yi OBÜS’lerle vuruyor. Suriye tarafından olası bir saldırıya karşı 40 kilometre menzile sahip hava savunma füze sistemi I-HAWK’lar da etkin şekilde devrede. 

Afrin neden önemli?

Türkiye sınırına yönelik başlıca güvenlik tehdidi ortadan kalkacak.  n  Kilis ve Hatay yüksek dağlarla çevrili Afrin’deki örgütün ateş menzilinden çıkacak.  n  Örgütün Amanos dağlarından Türkiye’ye sızması engellenecek.  n  PKK/PYD’nin Akdeniz’e çıkış kapısı kapatılmış olacak.  n  Terör örgütünün Afrin üzerinden Fırat Kalkanı ve İdlib gerginliği azaltma bölgesine tehdidi son bulacak.  n  Türkiye, Afrin’e operasyon düzenlemezse PKK/PYD, ABD desteğiyle çok daha büyük tehdide dönüşecek.  

PYD’nin uçaksavar mermileri Kilis’teki evlere isabet etti

TSK’nın harekat başlattığı Suriye’nin Afrin kentindeki PKK/PYD’li teröristler tarafından ateşlenen uçaksavar mermileri, Kilis’in sınır hattındaki Gülbaba köyünde bulunan bazı evlere isabet etti. 

YERLİ VE MİLLİ ROKETATAR KULLANILDI 

Zeytin Dalı harekatında, PKK/PYD ve YPG hedefleri Türk yapımı T-122 ÇNRA 122 mm Çok Namlulu Roketatar Silah Sistemi ile vuruldu. Türkiye’nin Fırat Kalkanı operasyonu kapsamında Cerablus’u atış altına alırken kullandığı 
silahlar arasında ÇNRA’lar da bulunmuştu. 

OBÜS’lerden gövde gösterisi 

Hatay’ın Hassa ilçesinde Sugediği Köyü’nde askeri hareketlilik sırasında sınırda mevzilenen obüsler PYD mevzilerine ateş açtı. 

GÜMBÜR GÜMBÜR TEMİZLİK

TERÖR örgütü PYD’lilerin havadan ve topçu atışlarıyla vurulma anları saniye saniye görüntülendi. Tepelik bir alanda tek sıra halinde ilerleyen yaklaşık 50 kişilik terörist grubu TSK toplarıyla vuruldu. ÖSO ile YPG/PKK/PYD teröristleri arasında çatışmaların yer yer şiddetlendiği bölgeden ilk görüntüler geldi. Görüntülerde teröristlerin yoğun ateş altına alındığı görülüyor.

Kara harekatı bugün 

Harekat için uçaklar Adana’daki İncirlik 10. Tanker Üs Komutanlığı ve İncirlik Üssü’nden kalktı. Yaklaşık 1,5 saat sonra 4 F16’a İncirlik’e art arda indi. Yapılan açıklamada uçakların müteakip görevlere hazırlık için üslerine geri döndüğünün belirtilmesi, harekatın bugün de devam edeceğinin mesajı olarak yorumlandı. Öncüpınar Sınır Kapısı’na çok sayıda tank ve zırhlı aracın sevkedilmesi de, “kara harekatının kısa sürede başlayacağı”nın işareti olarak değerlendirildi. 

Kaçanlar teslim oluyor, kaçamayan hastanede

Hatay’ın Reyhanlı ve Kırıkhan ilçelerinde sınır hattında uçuş yapan Türk savaş uçakları, Afrin kırsalındaki terör örgütü hedeflerini bombaladı. Yaralanan teröristler hastaneye kaldırıldı. TSK hastanedeki yaralıların hepsinin terörist olduğunu
açıkladı. Mare çevresinde ÖSO güçleriyle çatışmaya giren en az üç terörist silahlarını bırakıp teslim oldu.

Çocuk da var

Terör örgütünün zorla silah altına aldığı bazı çocukların da ÖSO’ya sığındı öğrenildi.  

Tanklar sınırı geçti 

22.30’da Kilis’e gelen tanklar ile Fırtına obüs topları, Öncüpınar Sınır kapısı üzerinden geniş güvenlik önlemleri altında Suriye’ye geçiş yaptı. Sınır birliklerine tank sevkiyatı gece boyunca da devam etti. Türkiye’nin çeşitli kentlerinden Hatay’daki bazı birliklere sevk edilen tanklardan 30’u, yüklü oldukları TIR’larla birlikte Hassa’dan sınırın sıfır noktasına geldi. 30 tanklık konvoy için geniş güvenlik önlemi alındı. 

PYD’li hainlerin silah depoları yok edildi!

Türk Silahlı Kuvvetleri, terör örgütü PKK/PYD’nin silah deposunu imha etti. 72 savaş uçağıyla gerçekleştirilen operasyonda, ABD’nin PYD’li teröristlere verdiği silahlar büyük patlamaya neden oldu. Türk savaş uçakları, Afrin’in Türkiye sınırı hattındaki Cinderis beldesine bağlı Celeme, Himdiye, Haclar, Freriye ve Tel Sellür köylerindeki PYD/PKK’ya ait gözlem noktaları ve hedeflerini bombaladı. 

Önü Apo posteri arkası bomba

Afrin’de 25 bin terörist var 

YPG’nin Afrin’deki silahlı gücünün büyüklüğü net olarak bilinmese de Afrin savaşına katılabilecek insan sayısını 20-25 bin civarında deniliyor. 2015’ten beri Afrin’deki gençler 9 aylık dönemlerle zorunlu askeri eğitimden geçirildi.  Ayrıca 18-50 yaş arasında kadın ve erkeklere de silah talimi verildi.

PLANLARI  TUTMADI

Haliyle Afrin’de silahlı bir sivil güç de bulunuyor. Kobani ve Afrin’deki dominant Kürt varlığına karşın Kürtlerin Şehba adını verdiği bu bölgede Araplar, Türkmenler ve Kürtler birlikte yaşıyor.  ABD’nin yıllardır PYD’yi silaha boğması Türkiye’ye saldırı olarak geri döndü. Son olarak kurmayı hayal ettikleri terör ordusuyla TSK, Afrin’i başlarına yıkmak için bombalamaya başladı. 

YPG’li 3 ‘komutan’ araçta öldürüldü

Türk askeri Afrin’e harekât için elleri tetikte beklerken, YPG’lilerin yığınak yaptığı Münbiç’te 3 terör komutanı patlayan araçta öldürüldü. 

TSK, ‘Zeytin Dalı’ yazılı mermilerle ateş  etti.

Akıllı mühimmatla hedefe tam isabet 

TSK, harekat kapsamında sivillerin zarar görmemesi izin azami özen gösteriyor. “Akıllı” mühimmatların da kullanıldığı operasyonda hedefler, hassas sistemlerle tek tek tespit ediliyor.

ÖSO sınır hattına konvoyla ulaştırıldı 

Fırat Kalkanı Bölgesi’nden binlerce Özgür Suriye Ordusu askeri ile Mehmetçik geniş güvenlik önlemleri altında Hatay’ın Afrin sınırına sevk edildi. Onlarca otobüs, çekici ve araçlarla son yılların en büyük sevkiyatı Afrın sınırına Kilis üzerinden sevk edildi. Elbeyli ilçesinden hareket eden konvoylar, Kilis çevreyolunu takip ederek, Kilis-Hatay karayolu üzerinden Afrin sırına hareket etti. Bab ve Çobanbey’de görev yapan Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) birlikleri 10 otobüsle Hatay’a geldi. 

TUSAŞ Genel Müdürü Kotil 2028'i işaret etti: Yerli motorla uçmazsa başımız belaya girer
TUSAŞ Genel Müdürü Kotil 2028'i işaret etti: Yerli motorla uçmazsa başımız belaya girer

TUSAŞ Genel Müdürü Kotil 2028'i işaret etti: Yerli motorla uçmazsa başımız belaya girer

ASELSAN geliştirdi... Mavi Vatan'da Türk donanmasının gücüne güç katacak!
ASELSAN geliştirdi... Mavi Vatan'da Türk donanmasının gücüne güç katacak!

ASELSAN geliştirdi... Mavi Vatan'da Türk donanmasının gücüne güç katacak!

Murat Kurum'dan Ekrem İmamoğlu'nun 'engellendik' iddialarına sert çıkış: 'Madem yaptırmadık 7 milyar dolar nerede'
Murat Kurum'dan Ekrem İmamoğlu'nun 'engellendik' iddialarına sert çıkış: 'Madem yaptırmadık 7 milyar dolar nerede'

Murat Kurum'dan Ekrem İmamoğlu'nun 'engellendik' iddialarına sert çıkış: 'Madem yaptırmadık 7 milyar dolar nerede'