• $7,3773
  • €8,9702
  • 442.01
  • 1552.52
21 Temmuz 2012 Cumartesi

Ramazan’da nasıl sağlıklı beslenilir?

Simge Çıtak
Simge Çıtak
YAZARIN SAYFASI

Son senelerde, Ramazan’ın sıcak ve uzun yaz günlerine denk gelmesiyle beslenmenin önemi daha da arttı. Bu güzel ayı, sağlıklı ve mutlu geçirebilmek için metabolizmanızı iyi tanımalı ve beslenmenizle ilgili birtakım önlemler almalısınız. İşte ‘4 adımda sağlıklı bir Ramazan günü beslenme düzeni’ için yapmanız gerekenler...

1- MUTLAKA SAHURA KALKIN:
Sahura kalkmak bazı insanlara zor gelse de, en önemli noktalardan biridir. “Gece yiyip yatarım, bir daha uyanmayayım” diye düşünmeyin. Eğer gece yemek yeterli olsaydı, ‘sahura kalkmak’ geleneği olmazdı…

Sahura kalkmadığınızda yaklaşık 16 saat olan açlığı, 20 saate çıkararak, açlık kan şekerinin daha erken saatlerde düşmesine ve buna bağlı olarak günün daha verimsiz geçmesine neden olursunuz. Çok uzun açlıklarda kan şekeriyle birlikte tansiyon düşer, boş midede asit salgısı artar. Ertesi gün aç kalma süresinin uzamasıyla metabolik hız düşer, halsizlik, baş ağrısı görülür.

Ancak sahurda tüketilen besinlerin miktarı ve çeşidi çok önemlidir. Sahurda yağlı ve ağır besinler tüketildiğinde metabolizma hızı yavaş olduğundan vücuda alınan besinlerin yağa dönüşümü daha fazla olacaktır. Bu nedenle sahuru kahvaltı saati gibi düşünmelisiniz. Midenizi yormadan, kolay sindirebildiğiniz ve ertesi gün susamamak için az tuzlu yiyecekler seçmelisiniz.

Süt, az tuzlu peynir, yumurta, tuzu alınmış zeytin, kepekli ekmek, domates, salatalık, biber gibi kahvaltılık besinler veya süt, yulaf gevreği, meyve gibi besinlerden oluşan hafif bir öğün tüketmek en doğrusudur. Ya da besleyici bir çorba içebilirsiniz. Tüm gün su içemeyeceğiniz için sahurda bol sıvı alınmalıdır. Sahur yemeğinizi yedikten en az yarım ya da bir saat sonra uyumaya gitmenizi öneririm. 

2- İFTARDA MİDENİZE YÜKLENMEYİN:
Yaklaşık 12 saat dinlenmeye çekilen mideye aniden yüklenmek, iftar sonrasında hazımsızlık çekmenize neden olabilir.

Bu durumda sindirim zorlaşacak, midede ağırlık, ekşime, yanma, bulantı oluşacak, bağırsaklarda kabızlık, şişkinlik gibi problemler yaşanacaktır. Bu nedenle hurma, peynir, domates, zeytin, kepek ekmeği gibi kahvaltılıklar veya çorba gibi hafif yemeklerle iftara başlamalısınız. Sindirime zaman tanıyarak 15-20 dakika sonra ana yemeğe geçebilirsiniz. Ana yemek, normal öğünlerinizden çok farklı olmamalı. Etli bir sebze yemeği ya da et ve salata yeterlidir. Yanında pidenizi yiyebilirsiniz. İftarınızı çorbayla açıyorsanız pilav veya makarna yemenize gerek yok. Çünkü çorba ve pilav aynı grupta yer alır.

Yemeğin yanında mutlaka ayran, cacık tüketmeye çalışın. Yoğurt ve yoğurt ürünleri sindiriminize yardımcı olur.

3- EN SAĞLIKLI TATLI GÜLLAÇ:
İftardan sonra mutlaka tatlı yemek istiyorsanız en güzeli Ramazan’a özel güllaç. Yemekten iki saat sonra bir dilim yiyebilirsiniz. Yağ içeriği düşük, hazmı kolay, besin kalitesi olarak yüksek… Bir dilim güllaç yediğinizde 1 dilim ekmek, bir çay bardağı süt, bir meyve tüketmiş olursunuz. Cevizli olduğu için iki tatlı kaşığı yağ içerdiğini de unutmayın.

Ramazan ayı süresince en çok düşülen hatalardan biri de meyve tüketimini azaltmaktır. Günde en az 1-2 porsiyon meyve yemeyi ihmal etmeyin.

4- SU İÇİN:
Bütün gün su içmeyip yemekte de ağır şeyler yediğiniz için su içme isteğiniz artar. Fakat yemek arasında çok su içmek, mide özsuyunun sindirime yardımcı olan enzimlerinin yapısını bozar ve sindirim zorlaşır. Yemek sırasında en fazla 1 bardak su için; bütün gün boş olan mide, yemeklerle zorlanırken bir de su nedeniyle yavaşlamasın. Yatana kadar ve sahurda bol su tüketmeye özen gösterin.

RAMAZAN’IN FAVORİSİ
Bu sıcak günlerde sıcak yemekleri yemekte, sıcak çorba içmekte zorlanıyorsanız soğuk yoğurtlu çorbayı denemelisiniz. İçeriğinde sadece yoğurt, yarma ve nohut olan hem besleyici hem de doyurucu bir seçenek. Hazırlaması da çok kolay.

Herkesin sağlıklı ve mutlu bir Ramazan geçirmesini dilerim...

<p>Bir önceki PPK toplantısında faizler yüzde 15'ten yüzde 17'ye yükseltilmişti. Ekonomistler, Merke

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

Türkiye'nin yeni nesil yerli silahları

Yılanların yuttukları dev canlılar

Ankara'nın en yaşlı iki kadınına koronavirüs aşısı yapıldı