• $8,4047
  • €10,1808
  • 506.756
  • 1460.86
11 Mayıs 2013 Cumartesi

İyi beslenmeye engel: Takıntılar

Simge Çıtak
Simge Çıtak
YAZARIN SAYFASI

Regl dönemlerinizde mi canınız daha çok tatlı çekiyor, yoksa bir şeye sıkıldığınızda mı? Eğer yediklerinizin bilincinde olursanız, tekrar o ruh haline girdiğinizde, daha akılcı tercihler yapabilirsiniz.

Mutluyken pizza, sinirliyken cips, üzgün olduğunuzda çikolata tükettiğinizi fark ettiniz mi? Araştırmalar sadece fiziksel açlıktan dolayı yemediğimizi gösteriyor. Bu durum açlığın sadece fizyolojik olmadığı aynı zamanda duygusal olduğunu gösteriyor.

0 BEDEN TAKINTISI 
Diyet ürün kullananlar zayıf, başarılı ve popüler olur. Tüketim kültürünün paradoksu şudur; “Biz tüketmeliyiz”. 
Çünkü ekonomimiz buna bağlı. Ancak bu durum kilo algımızla ters düşüyor. Bir taraftan tüketmek zorundayız. Ama bir taraftan da ideal ölçülerde olmalıyız. Zamanımızın insanı bu sıkışmışlık duygusunu yaşıyor. Kilo hor görülüyor. Çünkü açgözlülük ve acizlik olarak yorumlanıyor. 
Glamour Dergisi’nin 1.800 kadınla yaptığı anketin sonuçları çok çarpıcı. Kilolu kadınları şapşal, döküntü buluyormuşuz; zayıf kadınlarıysa kötü niyetli, sevimsiz ve şeytan… Peki, zayıflamak isterken zayıfların böyle olduğuna inanırsak nasıl kilo verebiliriz ki?

DİYET YAPMA TAKINTISI 
Diyet, fazla yenen yiyeceklerin kefareti, ödenmesi gereken bir bedel olarak algılanmamalı. Pek çok kişi yiyeceklerden korkuyor, yedikten sonra suçluluk duygusu içinde kıvranıyor. Bunun tek sebebi besinlerin ne ifade ettiğini bilmemek. 
Davetlerde karşılaşıp, beslenme uzmanı olduğumu öğrenen herkesin “Şarap içebilir miyim?” daha sonra çiğ köfte ikram edildiği sırada “Yiyebilir miyim?” diye sormalarının nedeni onay alma ve yediklerinden suçluluk duyuyor olmalarından başka bir şey değil. Onay alarak vicdanlarını rahatlatmaya çalışıyorlar. “Beslenme uzmanı olun” demiyorum ama yaşamımızın belki de en önemli konusu beslenmekse bu konu hakkında biraz daha bilgi edinmek ‘diyet takıntılarını’ ortadan kaldırabilir. 

SEVMEDİĞİNİZİ YEMEYİN
Hem sağlıklı besinler tüketmek, hem de sevdiğimiz yiyeceklerden ayrı kalmamak mümkün. İngiltere’de yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre her üç kişiden biri, sağlıklı olduğu gerekçesiyle sevmediği yiyecekleri tüketiyormuş… Bu araştırma İngiltere’de yapılmış ancak Türkiye’de de bir araştırma yapılsa, buna benzer sonuçlar elde edeceğimizi düşünüyorum. 
Yumurta, havuç, patates veya muz, incir gibi meyveleri tüketmekten korkan; öte yandan bin bir farklı tarifle, hiç sevmese de brokoliyi hayatına katan ya da çocuklarına zorla yedirmeye çalışan insanlar olduğunu biliyoruz. Bilmediğiniz, sevmediğiniz gıdaları tüketmek zorunda değilsiniz. Sadece hangi besinin, hangi besine alternatif olduğunu öğrenmeniz gerek. Sağlıklı beslenmeden nefret ederek bu iş yapılamaz. Sevmediğiniz yiyeceklerle hayatınızı geçiremezsiniz. Küçük bir araştırmayla, aynı faydayı sağlayan alternatif yiyecekleri bulunabilirsiniz. 
Demir kaynağı olarak ıspanak yerine kırmızı et ya da kuru kayısı, somon yerine de hamsi ya da keten tohumu veya ceviz yenebilir. Ayrıca sevdiğiniz besinlerden kalorisi yüksek diye vazgeçiyorsanız, doğru miktarda yemeyi öğrenmelisiniz. 

TARTILMA TAKINTISI
Diyet yapsın ya da yapmasın gün içinde her fırsatta tartıya çıkanlardan mısınız? Ya da tam tersi ‘tartı fobiniz’ mi var?
Her gördüğü tartıya çıkıp tartılanların yanı sıra, tartılmaktan korkanlar da var; karşılaştıkları rakamı görüp hayata küsen, morali bozulup daha fazla yiyerek acısını çıkarmaya çalışanlar… Bana göre her ikisi de takıntıdır. Ne her dakika tartılmak ne de tartılmaktan korkmak gerek. 
Ne yediklerini bilmiyor ama kilolarını gramı gramına takip ediyorlar. Ben genellikle tartılmayan biriyim, kilolu olduğum dönem dâhil. Çünkü bana göre bir makine benim ne olduğumu ve ne olmam gerektiğini belirleyemez. Önemli olan kendimi nasıl iyi hissettiğimdir.
Tüm anlatmaya çalıştığım beslenmenin ne olduğuna biraz kafa yormazsak ömrümüz boyunca “Ne yemeliyim, yemeli miyim?” sorularından kurtulamayacağımız... 

<p class='MSONORMAL'>'DÜNYADA 2 MİLYAR İNSAN BÖCEKLERİ BESİN OLARAK TÜKETİYOR'</p><p class='M

Gelecekte nelerle besleneceğiz?

Bakımı yasak maymun koruma altına alındı

Milli Savunma Bakanı Akar, Libya Görev Grup Komutanlığını ziyaret etti

Sümela Manastırı'nın saklı şapeli için restorasyon çalışması başlatılıyor