• $8,2831
  • €10,0037
  • 482.856
  • 1427.73
02 Haziran 2013 Pazar

Vasfi Baba’nın lezzetleri

Taksim’deki yol yapımı, masa-sandalye yasağı nedeniyle gözden düşen Asmalımescit bu yaz teraslarla tekrar trend olacağa benziyor. Eski mekânlar yazlıklarını teraslara taşırken yeni işletmeler de yatırımlarını bu yönde yapıyor. Bunlardan biri de Vasfi Baba. Asmalımescit Aperativo’nun olduğu binanın terasında açılan Vasfi Baba, yeni nesil meyhanelerin en iyi örneklerinden biri. İsmi ise mekânın sahibi Menekşe Uçaroğlu’nun babası, Türk müzik dünyasının ilk bateristlerinden Vasfi Uçaroğlu’ndan geliyor. Mekânın logosunda da Vasfi Bey’in yüzü var.

Vasfi Baba açılır açılmaz İstanbul gece hayatı kulislerinde konuşulmaya başlandı. Bunun en büyük sebebi mekânın işletmecisi Murat Güvercin. Murat Güvercin daha önce de birçok başarılı işletmenin kuruluşunda bulunup başarıyı yakalamıştı. Güvercin’in mekân için yaptığı en başarılı hamle, mutfağı Mercan Dilek Anıl’a emanet etmesi. Mercan Hanım’ın, Şahika’da yaptığı mezelerin tadı hâlâ damağımızdaydı. Bu becerisini Vasfi Baba’da daha da üst seviyelere taşıdığını gözlemledim.

Assolist ‘pastırmalı humus’
Ortaya gelen meze tabağında her şeyden az az var. Fava, balık pilaki, hardal taneli levrek, ahtapot salata, girit ezme ve karapınar. Hepsinin kendine has özellikleri olsa da hardal taneli levrek ve karapınar bu tabaktaki favorilerim diyebilirim. Yeşil-siyah zeytin ve domates ezilerek, çeşniler katılarak yapılan karapınarın ismini de Mercan Dilek Anıl vermiş. Özel olarak marine edilen ciğeri de mutlaka denemelisiniz. Mezelerin hepsi birbirinden lezzetli olsa da pastırmalı humus Vasfi Baba’nın assolisti. Zeytinyağı yerine tereyağı ile yapılması lezzetin ana sırrı bence. Uğrarsanız mutlaka denemelisiniz.
Hakkı Erener’le 70&80’ler
Vasfi Baba’nın eğlencelerinde en etkilendiğim gece ise Çarşamba geceleri. DJ’lerin hocası olarak bilinen Hakkı Erener’in özel seçtiği, Türkçe-yabancı 70&80’lerden oluşan şarkılar gelenleri kendilerinden geçiriyor.
 
Açılıma ilk destek Günaydın’dan
Terörün bitmesi adına atılan adımlara her sektörden destek geliyor. Barış sürecine yeme-içme sektöründen ilk destek Günaydın’dan geldi. Diyarbakır’a Günaydın’ı götürme kararı alan markanın kurucusu Cüneyt Asan ile bu konuyu görüşme fırsatı buldum. Hiçbir şekilde kâr etme amacında olmadığını belirten Asan ‘Ben bu topraklardan kazandım. Şimdi sıra vermeye geldi. Bu yatırımı yapmak benim devletime borcum’ dedi. Gerçekten Asan’ın yaptığı gurur duyulacak bir hareket. Yiyecek sektöründeki rekabetin bu kadar sert olduğu şu dönemde buna cesaret eden Cüneyt Asan’ı tebrik etmek gerek. Umarım sektörün diğer büyük oyuncuları da Cüneyt Bey’den ilham alır ve peşinden gelirler. 

Pazara özel beach parti
Yazlık gece kulüpleri her yıl gündüzleri bulundukları konumu değerlendirip organizasyonlar denerler. Genelde bu denemeler pek başarılı ve uzun vadeli olmaz. Bu yılın ilk denemesi Sortie’den. Geçtiğimiz haftadan itibaren Özgür Aras’ın organizasyonunda Sortie ‘beach’ konseptine başladı. Öğleden sonra 5’de başlayan partinin ilk haftasına birçok tanınmış isim katıldı. Şu an için partiye ilginin büyük olduğunu söyleyebilirim. Güney sahillerine inemeyip beach partileri özleyenler için pazar günleri Sortie iyi bir alternatif olacaktır.

Sandal artık salaş değil!
Salaş balık yemek isteyenlerin değişmez adresi Yeniköy Sandal Balık’ın ikinci şubesini yine Yeniköy’de açacağını yazmıştım. Aynı lokasyonda iki balıkçı açmanın hata olduğunu söylesem de mekânın işletmecisi Burak Akın ‘açtığımda görürsün’ demişti. Evet, haklıymış! Sandal artık salaş değil. Hizmet, sunum ve servis lüks balıkçılarla rekabet edecek düzeyde. Kalite artınca fiyat arttı mı? diye merak edenler fiyatların aynı olduğunu görünce sevinecektir. 2006’da açılan ilk Sandal’ın havası tabi ki farklı ama rahat ve ferah bir ortam istiyorsanız Sandal 2 bunun için bire bir olmuş.

Lezzetler iddialı
Mekânın mimarisiyle özenle uğraşılmış. Mimari olarak beyaz ve mavi renklerin hâkim olduğu Sandal 2’de Alaçatı tarzından etkilenildiği gerçek. Bu etkileşime pazar günlerine özel ‘Alaçatı kahvaltılarını’ ekleyince tam olmuş. Sandal’ın büyümesi hızlı bir şekilde devam etmeyecek. Sebzelerini bile Uskumruköy’de kendi elleriyle seçen Burak Akın ‘aynı lezzeti sofraya getiremezsem bu işi yapmam’ diyor. Uğramanızı ve levrek lokum yemenizi tavsiye ederim…

<p>Irak kuzeyinde başlatılan Pençe-Şimşek ve Pençe-Yıldırım operasyonlarında PKK terör örgütüne ait

PKK terör örgütünün inlerine girildi

Yusufeli Barajı gövde inşaatında sona gelindi

Kahramanmaraş'ta heyelan sonrası oluşan Turkuaz Göl, turizme kazandırılacak

Mudanya Yat Limanı deniz salyasıyla kaplandı