• $8,2364
  • €10,0327
  • 484.788
  • 1441.33
11 Ocak 2014 Cumartesi

Türk işi Japon işi

Orkun BULUT
orkunbulut@gmail.com

TÜRK damak tadına en zor uyum sağlayan yemekler hep Asya mutfağından çıkar. Dünya markası Asya restoranları ülkemizde açılsa da hâlâ bir kesim antipatiyle yaklaşır. Özellikle Japon mutfağının sadece Türkiye’de değil, dünyada da kabulü zorlu olmuştur. Japon ustalar, kendi mutfaklarıyla yaşadıkları ülkenin damak tadını uyumlamayı başardıkça lüks Uzakdoğu restoranları peşi sıra Londra, New York, Los Angeles ve Miami’de açıldı. Ardından mutfaklarını ‘şova’ dönüştürecek bir konsept buldular. ‘Teppanyaki’ ismini verdikleri bu konsepte sahip birçok restoran, dünyanın her yerinde çok tuttu. Ülkemizde ise bunu, Ankaralı Teppanyaki Alaturka başardı...
İstanbul’da yaşasa da aslen Ankaralı olan köşe yazarı arkadaşım Servet Severöz’den bu konseptin Başkent’te nasıl başarıyla uygulandığını birkaç kez dinlemiştim. Ankara’ya her gittiğimde uğramak istesem de bir türlü denk getirememiştim.
Teppanyaki Alaturka, Etiler’de kapılarını İstanbullulara açınca ben de Ankara’ya gitmeden deneyimleme fırsatı buldum.
Ankara’dan, İstanbul’a gelen markalara kuşkuyla yaklaşırım ama Teppanyaki Alaturka beni şaşırttı... Mekânın mimarisinin ihtişamı karşısında büyülendim. Geniş bir koridordan salona geçtiğinizde duvarlardaki heykeller hemen dikkat çekiyor. Eski çağlarda, Taylandlı askerleri koruyan tanrıçayı simgeleyen bu heykellerden Türkiye’ye sadece bir tane getirtilebilmiş. Bu tek heykel, İzmir’e gönderilmiş ve burada çıkartılan kalıpla çoğaltılmış. Kırmızı, siyah ve toprak tonlarının ağırlıkta olduğu dekorasyonunda pahalı möbleler göze çarpıyor. Ayrıca mekânın yüksek tavana sahip olmasının verdiği avantajla başarılı bir havalandırma sistemine sahip olması da önemli. Yurtdışındaki teppanyaki restoranlarına gidenlerin en büyük sorunu havalandırmadır; mekân bu yönüyle yurtdışındaki benzerlerinden çok başarılı.

GÖRSEL ŞOVLA HAZIRLANIYOR

Uzakdoğulu şefler, mönüden seçtiğiniz yemekleri gözlerinizin önünde hazırlıyor. Pişirme tekniklerinin yanı sıra bıçaklarıyla olan uyumlarına hayran olacaksınız. Servis yapılırken şeflerin yaptığı şakaları, Maraş dondurmacısının turistlere yaptığı külah oyunlarına benzetebilirsiniz. Böyle ihtişamlı bir mimari ve rafine zevklerle oluşturulmuş özel mönüyü görünce ‘Alaturka’ ne alaka diye kendinize soruyorsunuz. İşte orada da yazının başında belirttiğim unsurlar ön plana çıkıyor. Tarifler ve pişirme tekniklerine sadık kalınsa da kullanılan ürünlerle teppanyaki konsepti lezzet açısından sizi zorlayacak tatlarda değil. Başlangıç olarak servis edilen wontonking karides ve kritanpo, soslarıyla birlikte sizi büyük şova hazırlıyor. Görsel olarak ‘alevle’ hazırlanan lezzetler öne çıksa da ‘tuz yatağında levrek’ en ilginç olanıydı. Şefin tuzla kapladığı levreği elindeki pürmüzle yakıp bir tabaka oluşturduğu lezzet denemeye değer. ‘Brokoli yatağındaki karides, deniz tarağı şiş’ cam fanusta sunulan ‘tütsülü ördek’, ‘wageme soslu lagos’ da mekânın iddialı seçeneklerinden.

2 BİN 500 LİRAYA VIP HİZMET

Mekânın teppanyaki bölümünün dışında lounge, alakart ve VIP bölümü de var. Özel parti ve organizasyonlar için üç tane VIP oda dekore edilmiş. 8 kişilik bu odada iki teppanyaki ustası ve bir garson tüm gece boyunca konuklarla ilgileniyor. Özel dijital yayınların olduğu bir plazma ve müziğin ses yüksekliğine karar verebileceğiniz bir sistem var. Bu odayı rezerve etmek içinse en az 2 bin 500 lira harcama yapmayı taahhüt etmeniz gerekiyor. Alakart bölümünde hazırlanan ‘suşi’ler ise ‘suşi’yle arası iyi olmayanların bile seveceği ‘alaturkalıkta’ hazırlanıyor...

Teppanyaki nedir?

1940’lı yılların ikinci yarısında Japonya’da doğan ve teatral pişirme tekniği olan ‘teppanyaki’ye turistler yoğun ilgi gösterince önce Asya’da, sonra da tüm dünyada en popüler Uzakdoğu pişirme yöntemi haline geldi. Teppanyaki kelimesinin kökeni, Japon mutfağında demir tabak anlamına gelen ‘teppan’ ve ızgara yapılmış ya da az yağda pişirilmiş anlamına gelen ‘yaki’ kelimelerinden türemiştir. 1945’ten bu yana farklı kültürlerde benimsenen bu pişirme tekniğini, ‘sacda pişirme’ yöntemi olarak da yorumlayabiliriz. Teppanyaki, şeflerin ustalığı sayesinde görsel bir şölene dönüşüyor…

<h3><strong>Haftanın magazin başlıklarını Akşam Gazetesi Magazin Müdürü Barış Kocaoğlu ve Eda Cabul

Kerem Bursin kafelere gidenlere 'salak' dedi, Maldivler'e gitti!

Türkiye'nin ilk silahlı insansız deniz aracı, füze atışlarına hazır

İzmir'de denizin yüzeyini 'deniz marulu' kapladı

Halk pazarları Covid-19 tedbirleriyle açıldı