• $8,2715
  • €10,0664
  • 488.028
  • 1449.84
08 Haziran 2014 Pazar

Sektörün efsanelerinden yaz sürprizi

2 yıldan uzun süredir bu köşede sıkça kullanmışımdır ‘yeme-içme sektörü’ girişli cümleleri! Hep bu sektörün önemi ve gelişiminden bahsettim. Aslında bu yazıları yazarken bile hikayenin en başlarına gitmek gerek. Milyon dolarlık tadilatlar, büyüleyici mimariler, müthiş peyzaj ve manzaralar! Hiçbiri müşterinin oluşturduğu ‘insan’ dekorunun önüne geçemedi. O ‘dekor’ insanlar da eskiden güvendiği işletmecinin mekânına giderdi. Çok kişi geldi, gitti bu sektörden ama geçmişten bugüne isimlerini taşıyan işletmeci sayısı belki bir elin parmakları kadar kaldı. Amerikalıların ünlü bir sözünde olduğu gibi ‘ Hereos come and go but legends are forever’ (kahramanlar gelip-geçer ama efsaneler sonsuza dek sürer). Raşit Karakuş, Emre Ergani ve Ersoy Çetin’in efsaneleri gibi… Bu 3 isim sessiz sedasız sezona hazırladıkları ‘Park Şamdan & The Bar’ın yazlığını Kuruçeşme Les Ottomans Otel’in sahiline açtılar.

Karakuş’u yaz için ikna etti...

Bu 3’lünün buluşma hikayesi ise en merak edilen konu. Geçen yıl Emre Ergani Biber’deki hisseleri devredip yakın dostu Ersoy Çetin’in Park Şamdan’ın içine ‘& The Bar’ konseptini açmıştı. Ergani’nin bu girişiminden sonra; battı, bir daha eskisi gibi olamaz dedikoduları çıkartılsa da mavi gömleği ve ceketini sırtına geçirdiği an yine trendleri belirleyen adam oluverdi. Yaz sezonlarına damga vuran tesisleri Bodrum’da açan Emre Ergani yıllar sonra ilk kez bu projeyle sadece İstanbul’a konsantre olacak. Kendisine Chocolate Bistro’ların kurucusu Raşit Karakuş’u da destek almayı başardı. İstanbul cemiyet hayatının çok sevdiği Karakuş, Chocolate’daki ortaklığına devam etse de yaz boyunca tüm yoğunluğunu Park Şamdan & The Bar’a yansıtacak…

Boğaz’a yakışan botanik!

Mekân açıldığının ilk haftasından İstanbul elitlerinin en gözde buluşma durağı oldu. İçeriye girdiğinizde 10 yıl önce Şamdan’da rastladığınız, iş ve cemiyet dünyasından isimleri görüyorsunuz. Boğaz’ın eşsiz manzarasının yanında en iyi dekor olan insan profili çok üst düzeyde. İnsan dekorunun güzelliğinden bahsederken Ebru Mengenecioğlu’nun mimari operasyonundan bahsetmemek haksızlık olur. Muhsinzade Mehmet Paşa Yalısının dokusu ve Boğaz’ı bütünleyen botaniği zengin bir mimari operasyon yapmış Mengenecioğlu. Uzun bir koridorla girilen mekân bütünlüğü bozulmadan 3’e bölünmüş. Girişe yakın taraf yemek düzenli, orta bölüm yüksek tabureli oturmalı bar, otel tarafı ise rahat koltuklu Lounge olarak tasarlandığı dikkatimi çekti. Burada tercih edilen kumaşların John Thompson’ın özel desenleri olması da nasıl detaylara önem verildiğini gösteriyor.

Mutfak Park Şamdan’dan

Mönüde ise 1980’den bu yana rüştünü ispat etmiş Park Şamdan mutfağından seçmeler var. Et, balık hatta salyangoz ve kurbağa bacağı da Park Şamdan usulü. Ne tavsiye edersin diye soranlara, 6 saatte pişirilen dana kaburga derim. Emre Ergani akşamdan kalıp, hafif bir şeyler yemek isteyenler için ‘hangover mönü’ hazırlıyor.
Mekân tasarımı ve müzikleriyle sadece gece değil, öğlen ve akşamüstü haraketliliğini de kısa sürede sağladı. Gece 2’ye kadar hizmet verse de burasının kesinlikle bir kulüp olmadığını belirtiyor ortaklar. Ayrıca Pazar öğle saatlerinde brunch yemeklerinde Kübalı grup ‘Havana Salsa’ gelenlere özel canlı müzik hazırlıyorlar.

26’da 22 yaptı…

Geçtiğimiz hafta Tom Aiken’ın, Gennaro Contaldo’yla Zorlu Center’daki buluşmasından bahsetmiştim. Yazlık mönüyü oluşturmak için İstanbul’a gelen Aiken, Türkiye’deki şefi Deniz Ahmet Köse İle mutfaktan çıkmamış. Deniz Ahmet Köse, Aiken’a 26 farklı yemek sundu. Alıştığımız sempatik İtalyan şeflerin aksine işinde oldukça ciddi davranan michelin yıldızlı İngiliz Tom Aiken, Türk şefin lezzetlerinin 22’sini mönülerinde kullanmaya karar vermiş. Yeni lezzetler 10 gün içerisinde Tom’s Kitchen müşterileri için hazır hale gelecek…

Havalimanından eğlence başlıyor…

Her ne kadar bu hafta yağışlı olsa da Haziran’ın gelmesiyle hafta sonu tatilcileri cumadan havalimanına yığılmaya başladı. Atatürk Havalimanı’nın işletmecisi TAV’da tatilciler için bir sürpriz hazırlamış. Cuma 15.00 -20.00 arası saatleri arasında tanınmış DJ’ler TAV Premiere Lounge’da setleriyle uçak öncesi sizi tatile hazırlıyorlar. Bu isimler arasında Sole Mare’den Hakan Kabil ve Ship a Hoy’un klasikleşmiş ismi Metin Cansaray’a da rastladım. Nam-ı diğer Meto’nun akşam üstü müzikleri zaten meşhurdur. Dolayısıyla bu seçimler TAV Premiere Lounge’ın ‘Happy Hours’ konseptine de çok uymuş. Trafikten sıyrılıp havalimanına erken giderseniz mutlaka uğrayın derim…

Mimarlar mutfağa girdi

Doors Akademi geçen hafta ilginç bir etkinliğe imza attı. İtalyan şef Moreno Polverini ile ‘Italian Feast’ pişirme atölyesinde mimarlar mutfağa girdi. Mekânlarda ambiyans oluşturacak tasarımlarıyla sektörün gizli kahramanlarından olan mimarlar Polverini eşliğinde klasik İtalyan lezzetlerini hazırladı.

<p>Mescid-i Aksa'yı savaş alanına çeviren İşgalci İsrail'in Filistin halkına yaptığı zulüm tüm dünya

Mescid-i Aksa'da 'Erdoğan' sloganları

NATO tatbikatına katılacak askerler yola çıktı

Demirspor, Süper Lig'e çıktı; Adanalılar çıldırdı!

Filistinli gençler, İsrail'in saldırılarını balonlarla protesto etti