• $8,4568
  • €10,2217
  • 493.638
  • 1441.33
22 Haziran 2014 Pazar

Muhteşem Gastby ihtişamıyla: Sortie

Yazlık mekânlarıyla ünlü İstanbul kış aylarında almadığı yağışı bu mevsimde alınca pek bir havaya giremedi aslında. Yeni açılan mekânlar yağışlı havalardan etkilense de yıllardır oturmuş, ismini dünyada da duyurmuş markalar bu durumdan fazla etkilenmedi. Bu markalarda en ön plana çıkanları ise Sortie ve Reina.
Bu 2 mekân İstanbul gece hayatının son 20 yılında Fenerbahçe-Galatasaray derbilerinin çekişmesini andıran bir rekabette oldular. İsimleri, içlerindeki restoranları hatta işletmeleri bile değişse bu iki mekân her daim yaz günlerinin en popüler lokasyonu olurlar.

Yeni sezona yeni markalar

Yine futboldan örnek verecek olursak; Reina geçtiğimiz yılki kadrosunu bozmadan, aynı restoranlarla devam ederken Sortie geçtiğimiz yıl aksayan restoranların yerine ‘bomba’ markaları bünyesine kattı. Reina’nın bu yılki operasyonundan başka bir yazıda bahsedeceğim için bu hafta sadece Sortie içindeki yeni ve değişen konseptleri değerlendirdim.

1930’ların parti havası

Sortie yeni sezona geçen yıl birçok partinin ilham kaynağı olan “The Great Gatsby” konseptinde giriyor. Bu operasyonu markanın creative direktörü Belgin Açıkalın üstlendi. Mimari de buna uygun olarak altın sarısı ve siyah renkler ağırlıkta kullanılıp o meşhur 1930’lu yılların Amerika’sının parti ihtişamını yansıtıyor. Orta barın çevresinde ise kristal gösterişli bir avize var. Bu avizeyi özel olarak Eksen Group patronları Erol – Varol Kaynar kardeşler seçti.
Geçmiş yıllardan ekilen ağaçların her yıl daha da gövdesinin belirginleşmesiyle Sortie’nin kendine özel botanik bir ambiyans oluşmuş. Ahşap yer döşemeyle, yeşilin uyum sağladığı mekânda keşke gündüz de hareket sağlansa demeden geçemeyeceğim! Mimari olarak bir başka avantaj ise sürpriz yağmurlara karşı oldukça geniş bir kapalı alana sahip olması. Hele ki ıslanmadığımız bir günün olmadığı şu günlerde büyük konfor.

Babasının emaneti

Restoranlar arasında geçtiğimiz yıl oldukça başarılı olan Kalamata ve Al-Catra ufak dokunuşlarla aynı istikrarda devam ediyorlar. Değişenler arasında ilk olarak girişteki Bedri Usta göze çarpıyor. Markanın sahibi Bedrettin Aydoğdu 3 yıl önce ağabeyi Selahattin’in Yüzevler Kebap’ından ayrılıp ‘Bedri Usta’yı kurmuştu. Anadolu yakasının en popüler kebapçısı olan Bedri Usta, Sortie ile ilk kez Avrupa yakasında şansını deniyor. Usta buradaki mekânı oğlu Cumali Aydoğdu’ya emanet etmiş. Aydoğdu, aileden gelen yeteneklerinin yanı sıra, iyi eğitimiyle müthiş bir masa iletişimi kuruyor.

Göstermelik Teppanyaki!

Ankara’dan sonra Etiler-Nisetiye’de de açılan Teppanyaki Alaturka’da sahile yakın tarafta kendine yer bulmuş. Sadece bir teppanyaki ızgarasıyla Sortie’ye gelen marka daha çok marka değeri için burada izlenimi yaratıyor. Yine de ustaların yemekle şovu birleştirmesi, görsel açıdan Sortie’ye çeşitlilik kazandırıyor.

Şair Leyla’dan Tapas…

Sortie’yle birlikte adını ilk kez duyduğumuz iki marka var. Bunlardan biri Poeta Leila Tapas!Konsept ve isim İspanyol olsa da hikaye tamamen Türk. Beşiktaş’ta Leyla Bistro’nun sahibi olan Ömür - Ümit Gökmen, bulundukları sokağın siminden çok etkilenmişler. Kelebeğin Rüyası filminde de işlenen verem olan şairlerin hocaları Behçet Necatigil ile yazdıkları eserlerden en anlam yüklü olanı Leyla’yı mekânlarına isim olarak vermişler. Tapas popüler olsa da zorlu bir deneme olacağı için ‘Şair Leyla’nın mutfak operasyonlarında olta balığına ağırlık verip, tazeliği önde tutmuşlar. Doğal kayrak taşı servisleri, masalardaki küçük İspanyol kaktüsleri çok şık.
Taze deniz mahsulleri, siyah mercimek ve ızgara meyveyle hazırlanan “Denizden toprağa” en göze çarpan lezzetleri! Keçi peynirli otlu kroket, Közlenmiş istiridye mantarı ve tabii ki romesco soslu karidesi mutlaka denemelisiniz.

Çekirdekten müdürlüğe

Mekânın eğlencesi saat 23.30 sonrası hareketleniyor. Restoranlardan çıkanlar ve dışarıdan gelenler o ihtişamlı avizenin altında toplanıyorlar. Bu saatlerde her şey mekânın konsept menajeri Gürsel Avcı’dan soruluyor. Avcı, Eksen grubun çekirdeğinden bu göreve kadar yükselmeyi başarmış bir başarı hikayesi. 2007 yılında bar şefi olarak göreve başladıktan sonra yetenek avcısı Erol Kaynar tarafından her yıl sorumluluk yükleyerek kendisini en üst göreve gelmesindeki yolu açmış. Kurumsal şirket düzenine geçmesiyle göreve CEO olarak başlayan Alp Franko, adeta ona Sortie’nin anahtarını teslim etmiş.

‘Orient’ esintili yeni nesil balıkçı

Sortie’nin içerisinde en çok konuşulan mekân şüphesiz Chef Mezze! Çapamarka’dan ayrıldıktan sonra neler yapacakları merakla beklenen Gazi-Bilal Ateş kardeşler ilk işlerinde ne derece üst düzey şef olduklarını ispatladılar. Ateş kardeşler Lübnan mutfağını yeni dünyaya uyarlama konusunda dünyadaki saylı isimlerden biri olduklarını hep söylerim. O yüzden ilk etapta bir balıkçı açma fikirlerine pek ısınamamıştım. Tabii onların mönü ve sunumlarıyla ezber bozacaklarını tahmin edemedim.
Ateş kardeşler, Çapamarka işletmelerinden alışkın olduğumuz o dumanlı sunumlar, tabaktaki başarılı görselliklerini geliştirerek uygulamışlar. Gazi Ateş’in tedarik konusundaki tecrübesi de bu işe eklenince lezzet fark yaratmış.
Mesele fava; 5-6 saat pişen arpacık soğan ve balzamik ile bildiğimizden daha farklı olmuş. Fransız hardalı ve sirkeyle hazırladığı “Levrek Marine” şimdiden fenomen. Her masa gelir gelmez ilk bunu sipariş ediyor. Lübnan’ın en önemli imza mezesi Mutabbel’in ise tahini tam kararında olmuş.
Ara sıcaklardaki paella topunu da mutlaka tatmanız gerek. Deniz çuprasında uyguladıkları soya, kurutulmuş domates ve sarımsaklı marinesi müthiş başarılı.
Bu meze işini Ege’nin bizim tarafında daha iyi olduğunu hep iddia ederim. Çünkü çok uluslu Osmanlı’nın Anadolu Rumlarının tarifleridir bunlar. Ateş kardeşler ise bu tarifleri daha evrenselleştirip farklı bir noktaya getireceklerine eminim. Yanlarına Eray Kılıç’ı da almalarıyla kendilerini sosyal medya ve müşteri ilişkilerinde de önemli bir noktaya getirmişler…

<p>Yoğun diplomasi trafiği yürüten Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün  Rusya Devlet Başkanı Viladimir Putin

Bayram sonrası kontrollü normalleşme nasıl olacak?

Şırnak Valisi Pehlivan, Cudi Dağı'nda konuşlu üs bölgelerinde incelemelerde bulundu

Bayram alışverişinin kalbi Eminönü ve Mısır Çarşısı sessiz

Toroslar'da baharla yeşile bürünen yaylalar görenleri kendine hayran bırakıyor