• $13,1447
  • €14,9554
  • 756.641
  • 1811.21
5 Nisan 2014 Cumartesi

Boğaz’ın iki yıllık bombası!

ORKUN BULUT
orkun.bulut@aksam.com.tr

Mimariye milyon liralar yatırsanız, en iyi personeli transfer edip, sıkı bir mönü yapsanız bile mekânı ekol yapan, gelen müşteri profilidir. Çünkü en güzel dekor insandır. İstanbul’da da güzel inşaları görebileceğiniz ambiyans dükkânlarını saydığınızda başta Lucca gelir. Her yaş grubundan güzel insanlar, güzel müzik, fena olmayan atıştırmalar, Bebek’in deniz görmeyen tek-tük mekânlarından birini trend yaptı. Son 2 yıldır La Boom, Lucca’ya alternatif oldu. Gece gezenler, oturdukları yerden mekân mukayese etmeye bayılırlar. Bahar aylarına girince Kanyon mu, Zorlu mu? soğuk tartışması yerini La Boom – Lucca karşılaştırmasına bıraktı. Aslına bu karşılaştırma sırf meyve diye, elma ile armudu birbirine karıştırmaya benziyor.

Genlerinde var…

Lucca’nın başarısı tartışılmaz olsa da La Boom şimdiden kendi efsanesini yazmaya başladı. Hem de İstinye gibi lüks konseptler için çok riskli bir bölgede bunu başardı. Bu efsane başarı hikâyesinin baş kahramanı ise mekânın sahibi Umut Evirgen. Bu sektör zaten Evirgen’in genlerinde var. Kendisi İstanbul’un en istikrarlı restoranlarından ‘Set’in sahibi Kemal Evirgen’in oğlu. Konsept olarak babasının mekânından çok farklı bir tarz belirlese de işletme prensipleri ona aileden yadigâr! Ona “neden bu işe girdin?” diye sorduğumda “benim oyun alanım babamın mekânları. Ben başka bir iş bilmem. Oralarda büyüdüm” diyor. Bazıların baba mesleğiyle iç içe olmak ters tepse de Umut’ta çok olumlu etkiler yaratmış.

New York karması mimari!

La Boom, mimari operasyon açısından bizim coğrafyamızın en başarılı örneklerden biri. Umut Evirgen, New York’ta okuduğu yıllardan bu mekâna hazırlanmaya başladığı için gittiği her yerde fotoğraflar çekip, notlar almış. Buraya geldiğinde elindekileri harmanlayıp mimarlarla uygulamayı yapmış. La Boom’un bu yıl ki yeniliklerinden biri de her ay duvarlarda bir sanatçının eserlerinin
sergilenmesi. Mesela bu ay Dilan Bozyel fotoğrafları var.
Mekânın kısa sürede kendi efsanesini oluşturmasının bir diğer sebebi ise ‘zamansız’ olması. Akşam saatleri dışında kahvaltı ve öğlen yemeklerinde de oldukça dolu. Akşamları ise, yemek ve eğlenceyi müzikle buluşturmayı başarması diğer mekânlardan kendisini ayırıyor. Bildiğimiz sakin yemek müzikleri yerine hareketli, sohbetinizi bölmeyecek house müzikler tercih ediliyor. Lezzetlere gelince, mutfağın başındaki Fikri Kaya başarılı. Avokado karides, ördek salatası, shitake soslu levrek, La Boom’un spesyelleri. Mönünün yenilerinden arpa şehriyeli Risotto da kısa sürede fenomen olacağa benziyor.
Yemek bitiminde hareketlenen mekânda servis kalitesi fine-dining restoranlar standardında. Bu ekibin başında ise neredeyse tüm müşterileri tanıyan Ufuk Gündoğdu bulunuyor. Uzun lafın kısası; La Boom yemek, müzik, servis ve ambiyans denklemindeki başarısıyla şehrin ‘ekol’ markalarında biri oldu bile…

Tavsiye…

Tarabya, İstanbul Boğazı’nın en huzurlu semti desek pek de abartmış olmayız. Bir dönem tavernalarıyla öne çıkan semt eski sakin günlerine dönüşümünü sürdürüyor. Bunun neticesinde de iyi hizmet veren restoranlar tekrardan ayaklanıyor. 1940’lı yıllarda kurulan Hristo’da eski şaşalı günlerine dönüyor. Yasin Yıldız’ın işletmecisi olduğu, karşı kıyımızın sembolü mavi-beyaz dekorasyonuyla İstanbul elitlerinin tercihi! Mekânın mazisinin olması nostalji sevenlerin ilgisini çekiyor. Hatta mekâna ismini veren Yunan asıllı Türk Hristo’yu soranlar bile oluyormuş. Kaya koruğu, cibes, deniz mahsulleri patlıcan güveç, Levrek lokum, soya soslu uskumru denenmesi gereken lezzetlerden.

Hardal’ın Paris çıkarması

Kurumsal bistro kültürünü yeni nesile en başarıyla uygulayan markalardan biridir Hardal’lar! Bunda markanın ortağı ve işletmecisi Uğur Karabayar’ın payı büyük. Uzun yıllardır bu işlerin içerisinde olan Karabayır, kazandığını araştırma gezileri ve ekibinin eğitimine harcar. Hardal’ın yeni yaz mönüsü için de yine benzer bir gezi gerçekleştirdi. Karabayır, işletme müdürü Serhan Akıncı ve mutfak koordinatörü Erberk Avşar’la birlikte Paris’e çıkartma yaptı. Hardal ekibi, dönerken yanlarına yeni mönüde yapacakları sürprizlere dair reçeteler de getirmiş. Merakla bekliyoruz…

<p> </p>

Sergen Yalçın'ın istifasına ret kararı

Konya'da kum fırtınası zincirleme kazaya neden oldu

Van'da aracın çarptığı ayı tedaviye alındı

Günün en çok paylaşılan fotoğrafları (30 Kasım 2021)