• $7,4294
  • €8,982
  • 412.302
  • 1471.39
08 Nisan 2011 Cuma

Levanten Mutfağı'ndan ilk örnek

Nedim Atilla
Nedim Atilla
YAZARIN SAYFASI

Akhun Önen ve Zeynep Braggiotti'nin yolları internette kesişmiş, blog dostluğunun sonunda ortaya ortak kitapları İtalyan Aşkı çıkmış.

Birbirlerini sosyal medyada bulan iki yazarın kitabı... 'İtalya'ya hiç gitmedim, ama gitmeden görmeden sevdim ben o ülkeyi. Hayatımın üç yılı İtalyanca kurslarında geçti; birileri İtalya dedi mi (tabiri caizse) kulaklarım hep dikildi...' Mutfaktaki yazarlar kervanına daha önce 'Taze Ekmekler Sıcak Öyküler' adlı kitabıyla katılan B. Akhun Önen, Zeynep Braggiotti ile birlikte yazdıkları 'İtalyan Aşkı' adlı kitaba bu sözlerle başlıyor. Nedenini bilmeden merak sarmış İtalyancaya; ama şimdi kavramış nedenini, 'Meğer başka bir şey içinmiş, meğer ben bu dile senelerimi boşuna vermemişim, meğer bir gün elimi İtalyanların hamur kazanına daldıracakmışım ve böylesi bir araştırmada uzmanlaşmak için de İngilizce yetmezmiş' diyor.
Yolları internette kesişti
Özen ile Braggiotti eskiden İzmir'de yaşıyorlarmış, ama daha önce yolları kesişmemiş hiç... Ancak internette başlayan 'blog' dostluğu-yemek günceleri sayesinde birbirlerini bulmuşlar. Güzel bir buluşma olmuş bence, çünkü Türkiye'nin büyük eksikliklerinden birini giderecek Levanten Mutfağı'ndan örnekler sunan bir kitap çıkmış ortaya...
Braggiottiler Levanten bir aile, İzmir'e 1800'lü yıllarda gelmişler. Kuşkusuz diğer Levanten aileler gibi de kentin kültür dokusuna renk katmışlar. Uzun yıllar sadece kendi aralarında kız alıp kız vermişler. Ancak 1993 yılında aileye bir Türk gelin katılmış: Zeynep Braggiotti... Zeynep Hanım, çok sevdiği kayınvalidesinin zamansız ölümüyle birlikte bir karar vermiş ve İtalyan geleneklerini sevgi ile harmanlayan İvana'nın mutfağını belgelemek istemiş.
'İtalyan Aşkı', İzmir'e yerleşen bir İtalyan ailenin bu topraklara geliş öyküsünü, memleketlerinden uzakta kendi gelenek ve göreneklerini nasıl diri tutmaya çalıştıklarını, mutfak alışkanlıklarını anlatıyor. Ait oldukları kültürü mutfaklarında pişen yemeklerde, kurdukları sofraların inceliklerinde yaşatmaya çalışan İtalyanları, içlerinde yaşayan bir Türkün gözüyle değerlendiriyor.
'İtalyan Mutfağı'nı çok yönlü bir şekilde ele alan kitap, İtalya'yı oluşturan 20 bölgeyi, coğrafi ve turistik özellikleriyle tanıtıyor ayrıca... 20 bölgenin en sevilen 37 ekmeğinin tarifi ve hikayesi ise Önen'den. Önen, 'Konuların ortaklığı sadece geçmişi değil şimdiki zamanı da kapsıyordu elbette. İkimiz de İtalyan Mutfağı üzerine elle tutulur bir şeyler ortaya koymak niyetindeydik ve hatta bir şeyler çiziktirmeye başlamıştık bile... İşin güzel yanı, konu ortaktı ama konuya yaklaşım ve bakış açıları farklı noktalardandı' diyor.
(İnkılap Kitabevi)

Dolmalar ve Köfteler Diyarı Halep
Gonca Tokuz'un Halep'le olan ilişkisi -o yıllarda henüz kentin farkında olmasa da- çocukluğunda başlıyor. Yazar, kitabını 'Herkesin, her şeyin öyküsü olduğu gibi bu kitabın da bir öyküsü var. On yıllık bir zaman diliminde yaşanmış kısa bir öykü' cümleleriyle tanıtıyor okura. Aslında çok daha geniş bir zaman diliminin öyküsü bu kitap; çünkü Halep, Gonca Tokuz'un 'dedesinin kenti, onun kervanlarının gittiği yer'... Kitapta önce ev yemekleriyle Antik çağlara doğru bir yolculuğa davet ediliyoruz. Halep'in özel yiyeceklerini de bu ilk bölümde tanımaya başlıyoruz ve 'Atayıf', 'kaik', 'gerebiç', 'mamul' gibi özel lezzetleri ağzımız sulanarak okuyoruz. İkinci bölümde ise Halep mutfaklarında kullanılan araç gereçleri, yiyecek çeşitlerini, malzemeleri, pişirme tekniklerini, bu özel yemeklerin yapımında kullanılan baharat ve aromatik bitkileri, kebapları, etli yemek ve köfteleri, dolmaları, sebze ve meyve yemeklerini, pilavları, mezeleri, salataları öğreniyoruz. Kültürü oldukça zengin bu kentin mutfağını yakından tanımak için iyi bir fırsat...
(Hayykitap)

Unutulmaması Gereken Lezzet Sırları
'Yemekte aşk olduğunu keşfettim, başka hiçbir yerde kalmamıştı oysa. Sindirim sistemim dayandığı sürece bu aşkın peşinden gideceğim.' demiş Ernest Hemingway. İşte 'Unutulmaması Gereken Lezzet Sırları' adlı kitap da, bu aşkın, yani lezzetin peşinden giden bir yazarın, Ulvi Sami'nin kaleminden çıkmış... Kitabın en önemli özelliği ise kültürler mozaiğini içine alıyor olması. Arap, Rum, Türk ve Bizans mutfak kültürlerinin tarih yapraklarını aralayan Ulvi Sami, üstelik bütün tarifleri bizzat denemiş, hem de büyük bir aşkla...
Bütün yemek ve mutfak malzemelerinin büyük ebatlarda fotoğraflandığı kitapta çorbalar, dolmalar, balık ve yumurta yemekleri, turşular, pilavlar, köfteler ayrı ayrı ele alınmış. Ayrıca, yazarın adresinden edinebileceğiniz her kitap için Türk Eğitim Vakfı'na 10 TL bağış da yapılacak. (İnkılap Kitabevi)

Çaylak Aşçının El Kitabı
Bilişim devi Hewlett-Packard'ın (HP) Türkiye gönüllülerinden oluşan Hayata Projeler Ekibi, 100. Dünya Kadınlar Günü'nde, geliri Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı'na (KEDV) bağışlanacak bir pratik yemek tarifleri kitabı yayınladı. Bu kitabın geliri, KEDV tarafından dar gelirli ailelerde kadınların ekonomik durumlarının iyileştirilmesi, çocuklarına eğitim sağlanması ve onların topluma kazandırılmaları için harcanacak. 'Çaylak Aşçının El Kitabı'nın satışından elde edilecek olan gelirin tamamı, KEDV tarafından kadınların ekonomik durumunu ve yaşam kalitelerini iyileştirmekte kullanılacak. (KEDV Yayını)

Turşusunu kuralım...
'Lezzetname Yolcuları' ekibinden tanıdığımız Sema Temizkan yeni kitabı ile daha önce işlenmemiş bir mevzuya giriyor: Turşu. Turşu bize kalan en değerli miraslardan biri... Nesiller boyunca mutfakların vazgeçilmezi olmuş, sofralarda baş tacı edilmiş, kendi kültürünü de beraberinde getirmiş. Sema Temizkan bu kültürün içinde büyümüş,  uzun yıllar 'aile büyüklerinin' yanında pişti. Dile kolay, annesi Markiz, Lebon ve İnci gibi müstesna pastanelerin usta şekerlemecisi, kayınvalidesi ise Eskişehir düğünlerinin baş aşçısı!
Yazar geleneksel usulle yapılan turşu reçetelerini, bu Anadolu kültürünü yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak için bizlerle paylaşıyor. Kitapta, dört mevsim turşu keyfini sürebilmeniz için, kolaylıkla yapabileceğiniz birbirinden lezzetli 60 farklı tarif bulunuyor. Tabii bu tariflerin yanında, en ünlü turşu ustalarının çok özel turşu sırları da yer alıyor... 
(Hayykitap)

<p>Karma komisyona sevk edilen ve çoğunluğu HDP milletvekillerine ait 33 dosyanın ayrıntıları netleş

PKK'nın siyasi uzantısı HDP'lilerin dokunulmazlığı kaldırılacak mı?

Öğretmenlere koronavirüs aşısının yapılmaya başlandı

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar A-400M hangarını ziyaret etti

Balıkçı ağlarına bin yıllık tekne parçaları ile 13 amfora takıldı