• $32,4059
  • 35,1357
  • 2324.32
  • 9079.97
23 Kasım 2013 Cumartesi 02:00 | Son Güncelleme:

Bizi Şangay’a alın da şu AB’den kurtulalım

Bizi Şangay’a alın da şu AB’den kurtulalım

Rusya zirvesi samimi geçti. Putin’in “Türkiye’nin 50 yıllık AB deneyimini” hatırlatarak yaptığı espriye Başbakan Erdoğan’dan şakayla karışık yanıt: Gelin, Şangay İşbirliği Teşkila’tına Türkiye’yi alın.

EMİN PAZARCI / ST. PETERSBURG

Türkiye-Rusya 4. Üst Düzeyli İşbirliği Konseyi toplantısı için St. Petersburg’a giden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Konsey toplantısı öncesi Konstantinovski Sarayı’nda Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya geldi. 
adımları güçlendireceğiz
Görüşmeye Türk tarafından Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Çavuşoğlu, Rus tarafından da Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Kremlin Dış Politika Danışmanı Yuriy Uşakov da katıldı. Görüşme öncesi kısa bir açıklama yapan Erdoğan, temaslarda ele alınacak iki ülke ilişkileri ve bölgesel meselelerin çok manidar olacağını söyledi. Türkiye ve Rusya’nın müşterek atması gereken adımlar olduğunu vurgulayan Başbakan Erdoğan, “Bugün, bu adımları çok daha güçlendirerek atacağımıza inanıyorum” dedi.Yaklaşık 1.5 saat süren Erdoğan - Putin görüşmesinin ardından, Konstantinovski Sarayı’nda Türkiye-Rusya 4. Üst Düzeyli İşbirliği Konseyi Toplantısı’na geçildi. Toplantıda Türkiye - Rusya arasındaki ilişkilerin yanı sıra, başta Suriye olmak üzere bölgesel gelişmeler ele alındı. Mutabık kalınan anlaşmalar için düzenlenen imza töreninin ardından ikili basın toplantısı düzenledi. 
halk iradesine dayalı çalışma
Konuşmasının başında Putin’e “değerli dostum” diye hitap eden Başbakan Erdoğan, Kazan’daki uçak kazasında hayatını kaybeden 50 Rus vatandaşı için başsağlığı diledi. Azerbaycan - Ermenistan sorunu ve Suriye, Irak, Mısır ile Libya gelişmelerin enine boyuna değerlendirildiğini belirten Erdoğan, “Demokrasiye dayalı, halkın iradesini yansıtacak oluşumlara müşterek çalışmayla nasıl bir zemin hazırlayabiliriz bunları görüşme fırsatı bulduk” dedi. 

ERDOĞAN HERMITAGE MÜZESİ'Nİ GEZDİ

Başbakan Erdoğan, St. Petersburg’daki Hermitage Müzesi’ni gezdi. Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile düzenlediği ortak basın toplantısının ardından müzeye geldi. Müzeyi gezen ve yetkililerden bilgi alan Erdoğan, anı defterini de imzaladı. Müze ziyareti sonrası Erdoğan, eşi Emine Erdoğan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Çavuşoğlu’yla Trabzon’a gitti.  

HEDEF 100 MİLYAR DOLAR

Erdoğan, 2012 yılında iki ülke arasındaki dış ticaret hacminin 35 milyar dolara yaklaştığını, 2013 yılının Eylül ayına kadar bu rakamın biraz düşüşe geçtiğini belirterek, “Her iki ülkede siyasi irade, hedef olarak 2020’de 100 milyar dolarlık hedef belirlemiş bulunuyor. Farklı alanlarda atacağımız adımlarla bunu yakalamada önümüzde engel göremiyorum” dedi. Erdoğan, Türk müteahhit firmalarının Rusya’da iftihar edilebilecek birçok yatırıma, projeye imza attığını ve şu ana kadar Türk yatırımcıların bu ülkedeki yatırımlarının 50 milyar dolara ulaştığına da işaret etti.

AB ŞAKASI GÜLDÜRDÜ

PUTİN’İN, Ukrayna’nın AB üyeliğine ilişkin bir soruyu yanıtlarken “Siyasi boyutu yok. Mesela, Türkiye’nin büyük bir tecrübesi var. Biz Türkiye’den soracağız neler yapabiliriz” demesi üzerine Erdoğan gülerek, “Çok doğru, 50 yıllık tecrübe kolay değil” dedi. Erdoğan’ın bu sözleri Putin’in de gülmesine neden oldu. Erdoğan, “Ben diyorum ki Şangay İşbirliği Teşkilatı’na gelin, Türkiye’yi alın. Bizi de bu sıkıntıdan kurtarın. Biz bunun yanında Avrasya’daki ülkelerle ilgili de serbest ticaret anlaşmasına da varız. Ama dediğim gibi Şangay İşbirliği Teşkilatı olayını daha önce de Başkana izah etmiştim” dedi.

ENERJİDE ORTAĞIMIZ RUSYA

ERDOĞAN, Türkiye’nin ilk nükleer enerji santralini Rusya ile yaptığını, 20 miyar dolarlık bir yatırım olduğunu söyledi. Konunun  teknik yönlerini bakanların görüştüğünü söyleyen Erdoğan, “Enerji alanında bizim birinci derecede ortağımız Rusya” dedi.

SURİYE'DEKİ TÜM ÖLÜMLERDEN REJİM SORUMLU

Erdoğan bir Rus gazetecinin “Kimyasal silahların yasaklanması örgütü ile Suriye rejiminin işbirliğini göz önünde tutarak Suriye konusundaki tutumunuz değişti mi? Cenevre 2 toplantısının düzenlenmesi konusuna nasıl bakıyorsunuz?” sorusunu şöyle yanıtladı: “St Petersburg’dan bütün dünyaya tekrar seslenmek istiyorum. Kimyasal silahlarla Suriye’de bin 500 kişi öldü. Konvansiyonel silahlarla 150 bin kişi öldü. Bana göre sonucu ölüm olan her işlem her atılan adım suçtur. sivil halk öldürülmüştür. Suriye’de rejim bunun birinci derecede sorumlusudur. Karşıda aşırı gruplar, onlar da bu işin sorumlusudur. Fakat rejim hiçbir ayrım yapmaksızın bütün şehirleri, camileri, mabetlerin hepsini ne yazık ki yer ile yeksan etmiştir, yakmıştır, yıkmıştır. Bunlar konvansiyonel silahlarla olmuştur.”

LAHEY’DE YARGILANMASI GEREKiR 

“Lahey Adalet Divanı’nda yargılanması gereken bir sürecin adımlarıdır. BM Güvenlik Konseyi bu işin aslında yakın takipçisi olması gerekir. Ama ne yazık ki BM Güvenlik Konseyi de bu konuda hala hemfikir olamamıştır. Ne olduysa şu ana kadar 150 bin insana olmuştur. Yanan yıkılan, Suriye’ye olmuştur. Şu anda 600 bin Suriyeli bizim ülkemizde yaşamaktadır. 1 milyon Lübnan’da, 500 bin civarında Ürndün’de yaşamaktadır. Bu insanlar durup dururken herhalde bizim ülkelerimize kaçmıyorlar, ölümden kaçıyorlar. Kendi evlerini rahat ortamlarını bırakarak kaçıyorlar. Onun için sınır komşusu olarak 910 kilometre ile Türkiye, öbür tarafta Lübnan, Ürdün, Irak, burada tabii çok ciddi sıkıntılar çekmekteyiz.”

KAYBEDİLECEK VAKİT YOK 

 

Cenevre 2 toplantısını başından itibaren destekledik. Fakat üzülerek şunu söyleyeyim ilk toplantıdan ne yazık ki hiçbir netice alınamadı. Yine destekliyoruz, temenni ederiz ki netice alalım. Kaybedecek vakit yok. Bütün bu kaybolan vakitler sadece Suriye’deki rejime zaman kazandırmaktadır. Son olarak diyorum ki, Suriye halkının önünü açalım, bırakalım kendileri iradesiyle kendi yöneticilerini seçsinler.

 

PUTİN: BARIŞTA MUTABIKIZ

PUTİN “Suriye’de insani koridor oluşturulması” konusunda şunları söyledi: “Esad da insani durumdan endişe içinde . Dikkat ediyor. Bu trajedinin sorumlusu kimdir? Farklı değerlendirmeler olabilir. Suriye’de şu anda savaşan aşırıcı gruplar var. Masum insanların dramlarını unutmamalıyız. Başbakan ile ayrıntılı ele aldık. Hedefimiz aynı, barışın sağlanması. Şu konuda mutabık kaldık. Uygun çözümleri bulmak için çalışmalara devam edeceğiz.”

GİZEM'Lİ ESPRİ

gazeteciler Greenpeace eylemcisi Gizem Akhan’ın durumunu da gündeme getirdiler. Erdoğan’a “Beraberinizde Gizem ‘i de götürür müsünüz?” sorusu üzerine Putin şöyle espri yaptı. Başbakan eşiyle geldi. Nasıl götürebilir, nasıl bir soru soruyorsunuz?. İki lider Gizem’in durumuna ilişkin hukuki boyutun altını çizdiler. 

ÖZGÜRLÜĞÜN TADINI BİLENLERDENİM 

Erdoğan “Kefaletle bırakılmış olması önemlidir. Yargı süreci devam etmektedir. Ama demir parmaklıkların arkasından çıkmak çok  önemlidir. Özgürlüğün tadını bilenlerdenim” dedi. Putin ise “Rusya Federasyonu siyasi yönetiminin bu sürece girmesi söz konusu değil. Bazı yargı prosedürleri de var. Bu işin hukuki yönüne bizim karışmamız söz konusu olmaz. Kimsenin durumunu kötüleştirmek, tutuklamak gibi bir isteğimiz yoktur” diye konuştu

 

 

 

 

 

 

 

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı
Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı
Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı

Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı

Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür
Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür

Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür