• $32,374
  • 35,0948
  • 2325.33
  • 9104.81
14 Mart 2014 Cuma 02:47 | Son Güncelleme:

Avrupa tarihinin derinliklerinde

Avrupa tarihinin derinliklerinde

Prof. Dr. Engin Beksaç
ebeksac@hotmail.com

Umberto Eco, hepimizin romanlarıyla tanıdığı önemli bir İtalyan yazarı olarak dünyaca bilinen bir isimdir. Onu şu anda dünya üzerinde tanımayan adeta yok gibi. Özellikle Gülün Adı onun şöhretine şöhret katan ölümsüz bir başyapıt olarak tarihteki yerini aldı. Umberto Eco’nun diğer yapıtları da bu başyapıtı gibi tarihe mal olmuş eserlerdir.
İtalya’da çok köklü bir geçmişe sahip Bologna Üniversitesi’ne bağlı olarak çalışan Umberto Eco, esasında çok önemli akademik çalışmalara imza atmış bir akademisyendir. Fakat bu yönü genellikle edebiyatçı olarak kazandığı şöhretinin gölgesinde kalmıştır. Eco, Avrupa Ortaçağı ve bu dönemin tarihi, sanatı ve kültürü konusunda çok ayrıcalıklı yeri olan önemli bir uzmandır. Bu alandaki çalışmaları gerçekten çok dikkat çekici eserler olarak, uzun bir süre göz ardı edilen ve çalışılmaktan kaçınılan bu sürecin gerçeklerine ışık tutan başyapıtlardır.
Eco, Ortaçağ Avrupa’sı üzerine birçok eser yazmıştır. Bu eserlerden birçoğu da Türkçeye aktarılarak, Türkiye’nin kültür ortamına sunulmuş bulunmaktadır. Umberto Eco ismiyle birleştirilerek Türk okuyucusuna kazandırılan yeni bir eser olan Ortaçağ. Barbarlar. Hristiyanlar. Müslümanlar gerçekten ilginç bir kitap.
Umberto Eco başkanlığında, Ortaçağ Avrupa’sı konusunda uzman bir komisyon tarafından hazırlanmış bir eser olan Ortaçağ. Barbarlar. Hıristiyanlar. Müslümanlar ilk olarak 2010 yılında yayımlanmış. İtalyanca aslından çevrilerek Türk okuyucusunun dikkatlerine sunulan eser, genel olmasına rağmen çok detaylı bir biçimde Ortaçağ Avrupa’sının maddi ve manevi kültürüne dair çalışmaları içermektedir. Her bir bölümün, sahasında uzman ayrı bir bilim adamı tarafından hazırlanmış olması eserin içeriğini çok daha güçlü kılmaktadır.
Kitabın giriş bölümünde Umberto Eco, Avrupa Ortaçağı hakkında önemli bilgiler vermekte ve genellikle yaygın olan tezler dışında Ortaçağ’ın özgün değerleri ve özgün kimliğini irdelemektedir. Önsözden de anlaşılacağı gibi, kitap yeni bir bakış açısıyla ele alınmış ve bu sürecin özgün niteliklerini ön plana çıkartacak şekilde kurgulanmıştır. 
5’inci yüzyılın 2’nci yarısından başlayarak 15’inci yüzyılın sonlarına kadar giden 1000 yıllık bir süreci kapsayan ve bugün Ortaçağ olarak tanımladığımız süreç, Avrupa Kültürü’nün temellerinin atıldığı ve Avrupa’nın gerçek kimliğini kazanması için önemli bir aşama olarak büyük öneme haizdir. Bu süreci tam olarak anlamadan Avrupa kültürünü algılamak mümkün değildir. Kitap bu noktada tam bir bilgi kaynağı olarak karşımıza çıkmakta ve Barbarlar, Hıristiyanlar ve Müslümanlar tarafından yapılan katkılarla homojen bir kimlikte varlık bulan Avrupa benliğini çok güzel bir biçimde irdelemektedir. 
Kitap detaylı bir ekip çalışması olarak ortaya konduğu için çok geniş bir sosyal ve kültürel açılıma sahiptir. Avrupa uygarlık tarihinin en önemli kaynaklarından biri sayılabilecek bu kitapta okuyucu felsefe, sanat, müzik, edebiyat gibi konular yanında bilim, kültür, toplum ve ekonomiye ait bilgilere de ulaşabilmektedir. Ortaçağ. Barbarlar. Hıristiyanlar. Müslümanlar genel okuyucu kadar akademik çevreler için de önem taşıyan bir eser ve dikkatle ele alınması gereken bir çalışma.

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı
Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!
Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi
Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi