• $32,3723
  • 35,0936
  • 2325.11
  • 9079.97
16 Ekim 2012 Salı 11:59 | Son Güncelleme:

PKK'ya karşı Bin Ladin konsepti

PKK'ya karşı Bin Ladin konsepti

ABD Büyükelçisi Ricciardone, Türkiye ile Suriye arasında savaş ihtimali olmadığını söylerken, PKK ile mücadele için Ankara'ya askeri bir operasyonu örnek gösterdi: Bin Ladin'i yakalarken kullandığımız sistemi önerdik.

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone, son dönemde iyice gerilen Türkiye - Suriye ilişkisine yönelik sert mesajlar verdi. 'Sizin düşmanınız bizim de düşmanımızdır' diyen Ricciardone, Şam'ın tuzağına Ankara'nın düşmediğini söylerken, PKK ile mücadelede yeni bir strateji önerdiklerini ilk kez açıkladı.
Televizyon kanallarının Ankara temsilcileriyle biraraya gelen Ricciardone, krize ilişkin 'Suriye İle Türkiye arasında savaş ihtimali görmüyoruz. Ama bu, ABD'nin rehavet içinde olacağı anlamına gelmez' dedi. Türkiye'nin Beşar Esad'ın tuzağına düşmediğini ifade eden Ricciardone, BM konusunda hayal kırıklığı içinde olduğunu şu sözlerle dile getirdi:
'İlişkinin pozitif olmasını istiyoruz. ABD ile Türkiye'nin ortak hedefleri var. Türkiye Suriye'den gelen sığınmacılar konusunda çok cömert davrandı, fakat BM'nin bu konuda daha engin olması gerekli.'
İSTİHBARATI KİM VERDİ?
Gelecekte kurulacak yeni Suriye'nin Türkiye'nin onlara kucak açtığını hatırlayacağını da belirten Ricciardone, 'Türkiye akıllı davranıyor. Savaş ihtimali görmüyoruz. ABD'nin askeri gücü yeterli' diyerek, Türkiye'nin de PKK'yı ve diğer güçleri yenecek güce sahip olduğunu vurguladı. 'Terörizm konusunda Türkiye ile istihbarat paylaşımı yapıyoruz' diyen Ricciardone, Rusya ve İran'ın desteğini çektiği anda Beşar Esad rejiminin hemen yıkılacağını savundu.
Türkiye'nin Suriye konusundaki politikasını 'uzak görüşlü, cömert ve akıllı' olarak nitelendiren Ricciardone, 'ülkelerimiz birlikle çalışıyor. Geçiş sürecinin ne zaman sona ereceğini tahmin edebiliyoruz. Beraber çalışarak, geçiş sürecisini öne almaya ve pozitif olmasına çalışıyoruz' dedi.
ABD büyükelçisi, Esenboğa'ya indirilen Suriye uçağıyla ilgili istihbaratı kimin verdiğine ilişkin soru üzerine 'İstihbarat konusundaki söylentilerle ilgili konuşmayacağım. Ancak şunu söyleyebilirim; dost ülkeler istihbaratlarını paylaşırlar. Müttefikler böyle davranır' dedi. ABD Büyükelçisi, 'hiçbirimiz genç insanlarımızın silahla Suriye'ye girmesini istemiyoruz. Esad mezhep çatışmasına çevirmeye çalışıyor. Kardeşler arası savaşa girmek istemiyoruz' diye konuştu.

Erdoğan: Biri evde diğeri mağarada
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Bakü dönüşü sorular üzerine Ricciardone'nin açıklamalarına yanıt verdi. Bin Ladin ile ilgili uygulamanın ve Türkiye'nin terörle mücadelesinin kendi şartları içinde değerlendirilmesi gerektiğini söyleyen Erdoğan, 'biri mağarada 150 metre derinde saklanıyor, diğeri evde' şeklinde konuştu. ABD-Türkiye-Irak arasındaki üçlü mekanizmanın istenen neticeyi sağlamadığını söyleyen Erdoğan, istihbarat paylaşımıyla ilgili de şöyle konuştu: 'Özellikle Sayın Bush döneminde bölücü terör örgütüne yönelik istihbarat paylaşımında anlık paylaşıma geçiş kararımız var. 'Bundan böyle anında ilgili birimler Türkiye'deki karşıtlarına bu istihbaratı geçecekler' talimatını o zaman Amerika verdi. O günden bugüne bu anlık istihbaratı daha da ileri taşımanın gayreti içine girildi. Şu anda bu süreç de işliyor.'
BUNUN KARARINI TÜRKİYE VERECEK
Türkiye'ye, terörle mücadelede işbirliği konusunda yeni bir öneri getirdiklerini anlatan Ricciardone, bu konuda ABD'nin Usame Bin Ladin'i yakalamak için uyguladığı karmaşık askeri operasyonu örnek gösterdi. Bu operasyonun TTP (Tactics Technics Procedures - Taktik Teknik Usuller) adını taşıdığını kaydeden Ricciardone; ileri, tek kolluk ve özel kuvvetlerin ortaklaşa gerçekleştirdikleri bir operasyon olduğuna dikkat çekti. Ricciardone şöyle konuştu:
'Türk hükümetiyle PKK ve Kandil konusundaki tüm istihbarat bilgilerini paylaşıyoruz.  Daha da fazlasını önerdik.  Bin Ladin'in yakalanmasında çoklu disiplinli yaklaşım sergiledik. Türk hükümetine de PKK ile mücadele konusunda önerimiz oldu, kullandığımız TTP'yi paylaşmayı önerdik. Hükümetinizle yaptığımız gizli çalışmalara girmeyeceğim.  Biz onlara bunu sunuyoruz. Ancak Türk yetkilileri mücadelelerini yasalara, deneyimlerine göre yapıyorlar. Biz daha da yakın şekilde çalışmaya hazırız.'
ABD Büyükelçisi, Türkiye'nin yanıtı  konusunda ise 'Türkiye, işbirliğinin ne kadarını açıklayacağına kendisi karar verir' demekle yetindi.

Şüphe beni sinirlendiriyor
Ricciardone terörle mücadele konusunda net ifadeler kullandı: 'Şu ana kadar PKK'yı askeri açıdan yenmemiş olmamız hem Türkiye, hem ABD'nin üzüldüğü bir konu.  Ama bu mücadele konusunda ABD'ye yönelik şüphe beni üzüyor hatta sinirlendiriyor. Çünkü böyle olunca düşman müttefikler arası ilişkiye şüphe yerleştirmekte başarılı oluyor. Bu düşmanlara umut veriyor olabilir. Biz daha akıllı yöntemlerle daha yakın çalışmaya hazırız. İstihbarat veriyoruz ama beraber yararlanmıyoruz. Türkiye istihbaratı nasıl kullanacağına kendi karar veriyor. Türkiye'ye saygı duyuyoruz, ne yapması gerektiğini söylemiyoruz. Deneyimi paylaşmaya hazırız.'

Ankara'ya mülteci uyarısı!
İnsan Hakları İzleme Örgütü araştırmacısı Gerry Simpson, Suriyelilerin Türkiye'ye girmelerine izin verilmemesini eleştirerek Türkiye'yi 'uluslararası hukuku ihlal etmek'le suçladı. Simpson'ın görüşlerine yer veren İngiliz Telegraph gazetesi, sınırın diğer tarafında kötü koşullardaki binlerce Suriyelinin 30 bin kişilik iki yeni kampın tamamlanmasını beklemek zorunda olduklarını kaydetti. Gazete, kış yaklaşırken bölgedeki şartların sürekli kötüleştiğine, Esad ordusunun da rutin olarak bölgeyi bombaladığına dikkat çekerek 'Türkiye, Suriyeli mültecilere yönelik 'açık kapı' politikasının yerine daha kısıtlayıcı bir yaklaşımı benimsedi. Acil tedaviye ihtiyacı olan insanları alıyor' dedi. ABD'nin Wall Street Journal gazetesi de, Türkiye'nin mültecileri sınırın diğer tarafında kalmaya 'aktif biçimde cesaretlendirdiklerini' vurguladı. Gazete bir Türk Dışişleri yetkilisinin 'Ciddi bir tehlike olursa herkesi Türkiye'nin içine alacağız' sözlerine de yer verdi.

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı
Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı
Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı

Diyarbakırlı Saliha Gündüz'ün Başkan Erdoğan sevgisi: O anları 24 TV'ye anlattı

Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür
Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür

Belçika'dan terör provokasyonlarına ilişkin açıklama: PKK Avrupa'da tanınmış bir terör örgütüdür