• $32,3322
  • 35,0846
  • 2294.78
  • 9013.77
9 Temmuz 2018 Pazartesi 08:19 | Son Güncelleme:

Kamuda iki yılda 125 bin kişi ihraç edildi

Kamuda iki yılda 125 bin kişi ihraç edildi

Son KHK ile 18 bin 632 kamu personeli ihraç edildi. Emniyet’ten 9 bin, TSK’dan ise 6 binden fazla personel, “terör ilişkileri” nedeniyle kamu kurumlarındaki görevlerinden çıkarıldı. 15 Temmuz’daki FETÖ’cü darbe girişiminin ardından KHK’larla ihraç edilenlerin sayısı böylece 125 bin 806’ya yükseldi.

OHAL kapsamında son kanun hükmünde kararname Resmi Gazete’de yayımlandı. KHK ile çeşitli kurumlarda görev yapan 18 bin 632 personel kamudan ihraç edildi. En büyük ihraç 8 bin 998 kişi ile Emniyet’te yaşandı. TSK’dan ise 6 binden fazla astsubay ihraç edildi. KHK ile 12 dernek, üç gazete ve bir televizyon kapatıldı. 1526 kişinin ise rütbesi alındı.

15 Temmuz darbe girişimi sonrası yürürlüğe giren Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında son kanun hükmünde kararname yayınlandı. KHK ile çeşitli kurumlarda görev yapan 18 bin 632 personel kamudan ihraç edildi. Kurumlarından daha önce ayrılan, TSK’dan 324, Emniyet Genel Müdürlüğünden 1167 ve jandarmadan 35 personelin rütbeleri 701 sayılı KHK ile alındı. OHAL kapsamında yayınlanan son KHK ile 18 bin 632 kamu personeli ihraç edilirken, daha önce ihraç edilen 148 kişi de göreve iade edildi. Listede 8 bin 998 ihraçla Emniyet başı çekti. Kara Kuvvetleri’nden 3 bin 77, Deniz Kuvvetleri’nden bin 126, Hava Kuvvetleri Komutanlığı’ndan bin 949 askeri personel ihraç edildi. Aralarında generallerin de bulunduğu emekli 1526 askerin rütbesi ise alındı.

İKİ YILDA 125 BİN KİŞİ ATILDI
İki yıllık OHAL döneminde çıkarılan KHK sayısı sonuncusu ile 34’e çıkarken, toplamda ise 7 bini aşan iade düştüğünde 125 bin 806 kişi bu yolla kamu görevinden ihraç edilmiş oldu. Dün yayınlanan 701 sayılı KHK ile 18 bin 632 kişi kamu görevinden çıkarıldı. Resmi Gazete’te dün yayınlanan KHK, tebligat yerine geçecek olup söz konusu kişilere herhangi başka bir tebligat yapılmayacak.

DÖNÜŞ YOLU KAPALI
Kamu görevinden çıkarılan kişiler mahkumiyet kararı aranmaksızın rütbe ve veya memuriyetleri alınacak. Bu kişiler görev yaptıkları teşkilata yeniden kabul edilmeyecek. İhraç edilen kişiler, bir daha kamu hizmetinde istihdam edilemeyecek. Doğrudan veya dolaylı olarak da görevlendirilmeyecek.

SİLAH VE LİSANSLARI İPTAL
İlgili kişilerin silah ruhsatları, gemi adamlığına ilişkin belgeleri ve pilot lisansları da iptal edilecek. Bu kişiler oturdukları kamu konutlarından veya vakıf lojmanlarından on beş gün içinde tahliye edilecek.

GÜVENLİK ŞİRKETLERİNE GİREMEYECEKLER
Bu kişiler özel güvenlik şirketlerinin kurucusu, ortağı ve çalışanı olamayacak. Bu kişiler hakkında bakanlıkları ve kurumlarınca ilgili pasaport birimine derhal bildirimde bulunulacak. Bu bildirim üzerine pasaport birimlerince pasaportları iptal edilecek.

UNVANLARINI KULLANAMAYACAKLAR
Kamu görevinden çıkarılanlar, varsa uhdelerinde taşımış oldukları büyükelçi, vali gibi unvanları ve müsteşar, kaymakam ve benzeri meslek adlarını ve sıfatlarını kullanamayacak. Bu unvan, sıfat ve meslek adlarına bağlı olarak sağlanan haklardan yararlanamayacak. Kararname ile ABD’de devlet hesabına okuyan İlker Aslantepe adlı kişinin de öğrencilikle ilişiği kesildi. Söz konusu kişinin bu kapsamda gördüğü eğitimlere ilişkin olarak denklik işlemleri yapamayacak.

34 KHK, 125 BİN İHRAÇ
Son KHK ile 2016 15 Temmuz’unda yaşanan darbe girişiminden günümüze 34 KHK yayınlanmış oldu. Yayınlanan 34 KHK ile 7 bini aşan iade düştüğünde 125 bin 806 kişi bu yolla kamu görevinden ihraç edilmiş oldu.

1526 rütbe söküldü
Yayınlanan KHK ile TSK’dan emekli olup 324, Emniyet Genel Müdürlüğü’nden bin 167 ve Jandarma Genel Komutanlığı’ndan 35 kişinin rütbesi alındı. Bu kişilerin silah ruhsatları, emeklilik kimlikleri, pilot lisansları, gemi adamlığına ilişkin belgeleri ve pasaportları iptal edilecek. Bu kişilerden, çeşitli sebeplerle halen kamu konutlarında oturanlar on beş gün içinde tahliye edilecek. Rütbeleri alınanlar arasında eski Kara Harp Akademisi Komutanı Tümgeneral Selim Mert ile eski Genelkurmay Harekat Plan Daire Başkanı Tümgeneral Baki Kavun da bulundu. Kavun, FETÖ’nün darbe girişimi sırasında Genelkurmay Karargahı’nda yaşanan eylemlere ilişkin Genelkurmay Çatı davasının sanıkları arasında yer alıyor. Kavun, darbe gecesinde önce karargah içinde rahatlıkla dolaştığı, darbe girişiminin başarısız olması nedeniyle saat 03.55’te ellerinin ve gözlerinin bağlandığı, derdest edildiği saatlerde telefonunu kullandığı ortaya çıkmıştı. Türk Silahlı Kuvvetlerinde geçen yıl Yüksek Askeri Şura öncesinde 7 general ve amiral emekli edilmişti. Bu isimlerin arasında yer alan eski Şırnak’taki 48. Hudut Tugay Komutanı Tuğgeneral Rıdvan Yücel Yıldız ile Tunceli’deki 4. Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Ömer Faruk Cantenar KHK ile rütbeleri alınanlar arasında yer aldı.

En büyük neşter Emniyet’e
İhraçlarda 8 bin 998 kişi ile Emniyet ilk sırada yer aldı. Emniyeti, kuvvet komutanlıkları izledi. Kara Kuvvetleri’nde 3 bin 77, Deniz Kuvvetleri’nde bin 126, Hava Kuvvetleri’nde bin 949 askeri personel ihraç edildi. Onları bin 52 ihraç ile Adalet Bakanlığı ve 658 ihraç ile Milli Eğitim Bakanlığı izledi. Kurumlara göre, ihraç edilen personel sayıları şöyle: Emniyet Genel Müdürlüğü’nden 8 bin 998, Jandarma Genel Komutanlığı’ndan 649, Sahil Güvenlik Komutanlığı’ndan 192, Genelkurmay Başkanlığı’ndan 10, Milli Savunma Bakanlığı’ndan 12, Kara Kuvvetleri Komutanlığı’ndan 3 bin 77, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’ndan bin 126, Hava Kuvvetleri Komutanlığı’ndan bin 949, Adalet Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarından bin 52, Milli Eğitim Bakanlığı’ndan 658, Dışişleri Bakanlığı’ndan 38, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndan 7, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan 21, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’ndan 10, İçişleri Bakanlığı’ndan 31, Yükseköğretim Kurumları’ndan 251 (199 akademik, 52 idari).”

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar
Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'
Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'

Türkiye'den Gazze'ye yardım eli: Bugün yola çıkacak
Türkiye'den Gazze'ye yardım eli: Bugün yola çıkacak

Türkiye'den Gazze'ye yardım eli: Bugün yola çıkacak