• $32,3217
  • 35,1049
  • 2295.47
  • 9068.35
13 Temmuz 2013 Cumartesi 02:00 | Son Güncelleme:

Bu ‘Kök’lü şarkılar sekiz yılda tuttu

Bu ‘Kök’lü şarkılar  sekiz yılda tuttu

Cem Ömeroğlu, Kaan Sezyum ve Kerem Tüzün’ün kurduğu Kök, ‘Bilmece’ adlı bir albüm çıkardı. Kerem Tüzün’ü Kurban’dan, Cem Ömeroğlu’nu Nekropsi’den, Kaan ‘Sezyum’u ise dergi-gazete yazıları ve internet sitesi www.sezyum.com’dan tanıyoruz. Grup üyeleriyle sekiz yılda ‘Kök’ salan albümü konuştuk.

ALİ MERT ALAN
alimertalan@gmail.com

- Grubunuzun adı Kök. İsmin hikâyesini bizimle paylaşır mısınız?
Cem:
Aslında isim temel veya zeminle ilişkili. Sesteki karşılığı bizim için ilgi çekiciydi. Üç kişi çalıyorduk ve üç harf, tek hece, bize iyi geldi.

- Albüm için neden sekiz yıl beklediniz?
Kerem:
Diğer işler, projeler derken sekiz senenin nasıl geçtiğini ben de anlayamadım. Keşke ilk albümü daha önce yayınlamış olsaydık. Ama her işte bir hayır vardır. 

- Peki, üçünüz Kök için nasıl bir araya geldiniz? 
Cem:
Eski arkadaşlarız. Kaan’la Yıldız Teknik Üniversitesi yıllarında başlamıştı müzik muhabbetimiz, Nekropsi ile de devam etti. Kerem’le de İstanbul Teknik Üniversitesi günlerinde müzik yapmaya başladık. Kök’ün hikâyesi ise o günlerde bir araya gelip yaptığımız kayıtları birbirimize dinleterek başladı... Arkasından şarkılar birikti ve olaylar gelişti. Verilen uzun aralar ve yine uzun süren denemelerin ardından son olarak bu kadroyla bugünlere geldik.

- Şarkı sözleriniz dinleyenin yorumuna açık. Albümün lirik olarak, ‘zannetmek ile emin olmak’ arasındaki çizgiyi anlattığını düşünüyorum. Bu da albüme verdiğiniz isim gibi tam bir ‘Bilmece’.  
Cem:
Bu konuda soruyu biz sormuş olalım çünkü söylediğin oldukça iyi bir yorum. Yaşamla, iç sesimizle, bizi çevreleyen dünyamızla, ilişkilerimizle ilgili sorular ve yer yer saptamalar var sözlerde. 

- Müziğinizi nasıl tanımlıyorsunuz?
Kerem:
Kök, şu ana kadar ekipte herkesin sevdiği pek çok türe dokunuyor. Ortak paydamızda nostaljik bir ‘sert müzik’ baskınlığı var ama bu albümde yer almayan çok daha sakin denizler de var, ileride...
Cem: Ergenlikte heavy metal ile tanışmış bir ekip. Nekropsi, Kurban ve Siddhartha’da çalmış. Rock, metal, progresif ve psikodelik sularında yüzmüş. Kök’te bunlara ek olan şey -az da olsa- halk müziğinden bazı esinlerin bu ses yapısının içine sokulması. Mesela icra tavrı gibi. Örneğin, ‘And’ şarkımızı bağlamayla çalıp söyleyebilirsiniz. ‘Anlat’ zaten bağlamayla yazılmıştı, sonradan gitara uyarlandı. Kısacası tüm repertuar için rock demek bizce yeterli, bu tanımlama işini çalanlardan ziyade dinleyici ve eleştirmenlerden bekliyoruz. 

- ‘Haydar Haydar’ şarkısını yeniden yorumlayıp, internette yayınlamıştınız. Ancak şarkı albümde yok. Neden? 
Cem:
Çalmaktan en keyif aldığımız parçalardan biri o. Kaydettik ancak albümdeki parçaların bütünlüğünde kendine yer bulamadığını hissettik. Umarız bir sonraki albümde yerini alır. 
Kerem: Şahsi fikrim, “İlk albümden cover ile çıktılar” kategorisine girmemek iyi oldu. Ayrıca telifler, beste, güfte kullanım haklarıyla da uğraşacak bir süreç yaşamadık. Albüm çıkışı Anadolu Müzik ile gerçekleştirilen çok hızlı bir işbirliği şeklinde oldu. 

- Son yıllarda Türkiye’de çok sayıda rock müzik albümü çıkıyor. Çoğu lirik olarak yalnızlık, aşk acısı gibi konuların etrafında dönüyor… Türkçe rock gruplarının benimsediği depresyon halini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Cem:
Depresyon zaten bir çoğumuzun hayatını çevrelemiş durumda. Müzisyenler de çok konforlu koşulların keyfini sürmüyor. Gelip müziğe o hissi yapıştırdıklarını düşünmüyorum. Yani stüdyoya giderken kendine dair, hayata dair bir sıkıntın varsa bu müziğe elbette yansır.  
Kerem: Artık piyasada tutan işler böyle diye mi; genel bir yönelim mi; bilemiyorum. Ancak müzikal olarak tempolu ve dinamik şeyler çalmak benim daha çok hoşuma gidiyor. 

YAZIYA DA MÜZİĞE DE HOBİ OLARAK BAŞLADIM 

- İnsanlar sizi daha çok yazılarınızdan tanıyor ama 10 yılı aşkın süredir davul çalıyor, DJ’lik yapıyorsunuz. Yazı mı, yoksa müzik mi sizi daha mutlu ediyor? 
Kaan Sezyum:
İkisinin de ayrı mutluluğu var. Yazıya da, müziğe de hobi olarak başlamıştım. Şimdi hobi olarak sadece davul  çalıyorum. Davul çalmak tabii biraz daha eğlenceli… Bir de böyle fantastik bir ekip varken çok eğleniyoruz. Kendimi tam bir DJ gibi görmüyorum. Çok uzun süre arka arkaya şarkılar çalıyorum, bazılarının hoşuna gidiyor. Yoksa DJ’lik bambaşka bir şey; bilen bilir. 

- Kök’ün ilk albümü, kuruluşundan yıllar sonra çıktı peki bundan sonra grubun temposu nasıl olacak? 
Kaan Sezyum:
İlk albüm yılların kabasını aldı. Şimdi çok daha derin sulara yelken açmayı düşünüyoruz. Sadece bu bile çok heyecanlı. Ne çıkacağını bilmiyorum ama çalarken çok eğleneceğimiz kesin. İşler keyifle yapılınca fark ediliyor. Bundan sonra yerli yabancı festivaller ve konserler istiyoruz. Özetle grubun yeni temposunu en fazla bir buçuk yılda yeni bir albüm olarak görüyorum. 

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!
Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar
Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'
Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'