Et az pişirildiğinde... En çok çocukları etkiliyor!

Az pişirilmiş veya çiğ etin tüketilmesiyle hayvanların kalın bağırsağında yaşayan bakterilerin çocuklara geçtiğini ve böbrek yetmezliğine neden olduğunu söyleyen Çocuk Nefrolojisi Uzmanı Prof. Dr. Cihangir Akgün, “Yetişkinler de risk altında ama özellikle 5 yaşının altındaki çocukları daha fazla etkiliyor. Kanlı az pişmiş etten uzak durun, iyi pişmiş et tüketin. Bakteri insandan insana temas yoluyla bulaşabiliyor. Türkiye'de her yıl 100 bin çocuğun 3'ünde görüyoruz, ölüme kadar götürüyor” dedi.

Eklenme Tarihi: 08.07.2020 12:30 - Güncelleme Tarihi: 08.07.2020 12:30
SAĞLIK

Batıda hamburger hastalığı olarak bilinen Hemolitik Üremik Sendromu’nun (HÜS) az pişmiş ve çiğ et tüketen çocuklara bulaşarak böbrek yetmezliğine neden olduğunu söyleyen Prof. Dr.  Akgün, hastalığın belirtilerini ve nedenlerini anlatarak dikkat edilmesi gerekenleri sıraladı. Prof. Dr. Akgün, “Hamburger hızlıca hazırlandığı için çocuklar tarafından seviliyor ve tercih ediliyor. Fakat hızlı hazırlanma sırasında etler çiğ kalıyor. Bu etlerde bulunan koli basili dediğimiz bir bakteri başta çocuklar olmak üzere insanlara bulaşıp böbrek yetmezliğine kadar götürüyor” diye konuştu.

Önerilen Videolar