Kovid 19 pandemisi aşısızların salgını oldu. Aşılanan hastalar virüsü çok daha kolay bir şekilde yenerken aşısını yaptırmayanların çoğu ne yazık ki yoğun bakımlarda yaşam mücadelesi veriyor. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Yoğun Bakım Uzmanı Prof. Dr. Necmettin Ünal Türkiye'nin aşı seferberliğini değerlendirdi. Aşılamayla birlikte vaka sayısı artsa da hastaneye yatışların azaldığına dikkat çekti
Özellikle sosyal medyada yapılan paylaşımlar aşı karşıtlığını destekliyor. Yoğun bakımlardaki hastalar aşı yaptırmadığına pişman. Nedense kulaktan kulağa yayılan söylentiler. Oysa aşı hastalığı ağır geçirme olasılığını ve bulaşı büyük oranda etkiliyor. Son zamanlarda da durumun ciddiyeti anlaşılınca aşı duyarlılığı arttı. Ama eylül ayı gelmeden aşılama rakamlarının çok daha yükselmesi gerekiyor. Yoksa daha tehlikeli sonuçlar doğabilir.
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Yoğun Bakım Uzmanı Prof. Dr. Necmettin Ünal, aşı çağrısı yaparak, "Aşılarımızı tamamlamak zorundayız. Bu konuda yol katediliyor; ama daha hızlı katetmek istiyoruz çünkü delta varyantından sonra daha kötü varyantların, aşıdan korunamayacak varyantların çıkmasından çekiniyoruz" dedi.
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Yoğun Bakım Uzmanı Prof. Dr. Ünal, Türkiye'de Covid-19 vakalarında artış yaşandığını belirterek, hastanelere ve yoğun bakımlara aşılama ile ilgili problemi olan hastaların ağırlıklı olarak yattığını söyledi. Prof. Dr. Ünal, yoğun bakıma başvuran hasta sayısının 2'nci ve 3'üncü pikteki kadar fazla olmadığını kaydederek, şöyle konuştu:
Bize yatan hastalara baktığınız zaman büyük oranı aşılanmamış ya da eksik aşılanmış kişiler olduğunu görüyoruz. Bununla birlikte bize gelen hastalarda yaş gençleşmesine rağmen ek hastalığı olanların daha fazla olduğunu görüyoruz. Özellikle ek hastalığı olanların aşılanmamış olması yoğun bakıma yatış olasılığını artırıyor. Bu arada ek hastalıkları olan ve çift doz Sinovac olmuş olmasına rağmen bir hasta hayatını kaybetti ama bizim yoğun bakımımızda şu ana kadar çift doz doğru aşılama yapılmış Biontechli hiçbir hasta yatmadı. Çıkardığımız sonuç şu; aşılarımızı tamamlamak zorundayız, hızla tamamlamak zorundayız. Aşılama sonucunda hasta olma, PCR pozitif çıkma ve hastalığı ağır geçirme olasılığımız azılıyor. Lütfen aşılarınızı olun. Bu konuda yol katediliyor; ama daha hızlı katetmek istiyoruz çünkü delta varyantından sonra daha kötü varyantların aşıdan korunamayacak varyantların çıkmasından çekiniyoruz.