Anayasa Mahkemesi'nin geçen hafta verdiği bir karar, emekliliğine kısa süre kalan çalışanlara kolaylık getirdi. Mahkeme, 506 sayılı kanunda yer alan ve emekli aylığı bağlatmak için sigortalının işyerinden ayrılmasını gerektiren hükmü iptal etti. Yani emekli aylığı bağlatmak için işyerinden ayrılma şartı fiilen 14 Ocak itibarıyla kalkmış oldu.
Akşam Gazetesi Yazarı Dr. Okan Güray Bülbül, konuya ilişkin şunları söyledi:
Anayasa mahkemesi, emekli aylığı bağlatmak için işyerinden ayrılma şartını hukuka aykırı buldu. Bu şu anlama geliyor:
Bir çalışanın emekli aylığı bağlatmak için SGK'ya başvuru yaparken eğer çalışıyorsa işten çıkış bildirimini de başvurusuna eklemesi gerekiyordu. Karar sonrası SGK aylık tahsis taleplerinde hali hazırda çalışmakta olan kişiler için işten çıkış bildirgesini aramayacak. Aslında bu karar, 2003 tarihinde alınmış olan bir kararın uzantısı. 2008 yılında bütün kurumlar birleşince Anayasa Mahkemesi'nin bu kararı üzerinde SGK yeni bir düzenleme yapacaktır. Kamuoyunda yanlış anlaşılmaya müsait bir konu. Emeklilikle ilgili sil baştan her şey değişmiyor. Burada önemli olan şey, çıkış- giriş işlemi olmadığı için bu konudaki kıdem tazminatı ve kıdeme bağlı yıllık izin gibi haklar konusunda bir tereddüt ortada olmayacaktır.
Çalışma hayatında kadının rolü olması gerekenden az. Türkiye ekonomisinde kadınların iş gücüne daha fazla ihtiyaç var. Çalışma hayatının bu haftaki ikinci başlığı ise 17 Mart'ta sona erecek fesih yasağı olacak.
Editör: Ayşe Tunalı / ayse.tunali@turkmedya.com.tr