Zülfikar Ağa Gökberk Demirci: “Tükenmişlik sendromu nedir bilmiyorum”
Zülfikar Ağa Gökberk Demirci: “Tükenmişlik sendromu nedir bilmiyorum”

Zülfikar Ağa Gökberk Demirci: “Tükenmişlik sendromu nedir bilmiyorum”

Skandal karikatürle ne amaçlanıyor?
Skandal karikatürle ne amaçlanıyor?

Skandal karikatürle ne amaçlanıyor?

Yolsuzluk operasyonunda yeni dalga!
Yolsuzluk operasyonunda yeni dalga!

Yolsuzluk operasyonunda yeni dalga!

Gazi Koşusu'nu Cutha kazandı!
Gazi Koşusu'nu Cutha kazandı!

Gazi Koşusu'nu Cutha kazandı!

Vefa Sultan İsmail Ege Şaşmaz “Çocukken Spiderman olmak isterdim”
Vefa Sultan İsmail Ege Şaşmaz “Çocukken Spiderman olmak isterdim”

Vefa Sultan İsmail Ege Şaşmaz “Çocukken Spiderman olmak isterdim”

Hürmüz Boğazı neden önemli?
Hürmüz Boğazı neden önemli?

Hürmüz Boğazı neden önemli?

Buray'dan özgüvenli çıkış: Ben dünya starıyım! Oteli hayranlarım bastı…
Buray'dan özgüvenli çıkış: Ben dünya starıyım! Oteli hayranlarım bastı…

Buray'dan özgüvenli çıkış: Ben dünya starıyım! Oteli hayranlarım bastı…

Ali Nuri Türkoğlu: “Gazze hepimiz için büyük bir ibret vesilesi”
Ali Nuri Türkoğlu: “Gazze hepimiz için büyük bir ibret vesilesi”

Ali Nuri Türkoğlu: “Gazze hepimiz için büyük bir ibret vesilesi”

Gök Vatan'ı Çelik Kubbe koruyacak!
Gök Vatan'ı Çelik Kubbe koruyacak!

Gök Vatan'ı Çelik Kubbe koruyacak!

Aşılamaz denilen Demir Kubbe nasıl çöktü?
Aşılamaz denilen Demir Kubbe nasıl çöktü?

Aşılamaz denilen Demir Kubbe nasıl çöktü?

Balistik Füzeler Hakkında Ne Biliyoruz ?
Balistik Füzeler Hakkında Ne Biliyoruz ?

Balistik Füzeler Hakkında Ne Biliyoruz ?

Siyah Bere'nin Mehmet'i Erkan Sever: Dizi oyunculuğunu 40 yaşında çözdüm
Siyah Bere'nin Mehmet'i Erkan Sever: Dizi oyunculuğunu 40 yaşında çözdüm

Siyah Bere'nin Mehmet'i Erkan Sever: Dizi oyunculuğunu 40 yaşında çözdüm

Buğdayın Uzun Yolculuğu... İşte Eşsiz Manzaralar

Buğdayın uzun ve meşakkatli yolculuğun ardından dönüştüğü ve Türkiye´nin sarı petrolü olarak değerlendirilen bulgur, güneşten aldığı lezzet ile sofraların vazgeçilmezi oluyor. Haşlanmış buğdayın kurutulması esnasında ortaya çıkan geometrik şekiller ise seyrine doyumsuz manzaralar oluşturuyor.

Türk mutfağının vazgeçilmezi olan bulgurun yolculuğu, meşakkatli bir süreçten geçiyor. Özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yetişen durum buğdaylarının fabrikalara taşınmasıyla bulgurun serüveni başlıyor. Gastronomi kenti Gaziantep de bulgur üretimi konusunda önemli bir rol oynuyor. Fabrikalarda eleme işlemlerinden geçen buğday büyük kazanlarda haşlanıp, römorklarla serim alanlarına dökülerek güneşin altında kurumaya bırakılıyor. Belirli aralıklarla traktörlere takılan tırmıklar yardımıyla buğday tanesinin her tarafının güneş görmesi sağlanıyor. Bulgurun yüzeyde yayma işlemi esnasında oluşan geometrik şekiller ise ortaya doyumsuz bir manzara çıkarılıyor. Kuruyan buğdaylar yine traktörlerle toplanarak bazı işlemlerden geçirildikten sonra makinelerde bulgur haline getiriliyor. Uzun ve meşakkatli bir yolculuğu olan bulgur, lezzetiyle iç piyasada vazgeçilmez ürünler arasında yer alıyor.

Kuruyan buğdaylar görsel şölen sunuyor

Kazanlarda kaynatılarak hedik olarak bilinen şişkin ve tane hale getirilen buğdayın serim alanlardaki yüzeylere yayma işlemi esnasında oluşan geometrik şekiller ise ortaya doyumsuz bir manzara çıkarılıyor. Serim alanlarında kurutulmaya bırakılan buğdaylar, fotoğrafçıların da ilgisini çekiyor. Adeta görsel bir şölen haline gelen serim alanlarındaki buğdaylar, birbirinden farklı desenler oluşturuyor. Saatlerce kurutularak, makineden geçirilen buğdaylar, bulgura dönüşüyor. Lezzetini güneşten alan bulgurlar kent mutfağında 50’ye yakın farklı yemeğin yapımında kullanılıyor.

“Güneş gören buğdayın bulguru daha lezzetli oluyor”

Bulgurun serüveni hakkında bilgi veren Çevik Bulgur Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Çevik, güneşte kurutulan buğdaydan elde edilen bulgurun daha lezzetli olduğunu kaydederek, “1983 yılından beri baba mesleği olan bu mesleği devam ettiriyorum. Bulgur çok meşakkatli ve eziyetli bir iş. Bugün teknolojinin de gelişmesiyle üretim biraz daha kolaylaştı. Bulgur, tarlada toplanan buğdaylar işletmelere gelip ön elemesi yapılıp ve kaynatıldıktan sonra güneşte kurutulmaya bırakılır, sonra yıkamadan geçer ve makinelerde taşlardan ayıklanıp, kırma işleminden sonra elde edilir. Bulgurun serüveni bu şekilde olur. Kaynatılan buğdaylar serim alanlarında sürekli karıştırılması gerekir. Buğdayın her tarafının güneş görmesi lazım. Bu şekilde özüne doğru kuruma gerçekleşir. Böylece bulgur daha sağlıklı oluyor. Güneşle buluşan buğdayların bulguru daha lezzetli ve sağlıklı olur. Ayrıca fabrikamızda kapalı alanda da kurutma işlemi yapıyoruz” diye konuştu.

  • Kategori:
    YAŞAM
  • Eklenme Tarihi:
    23.07.2019 11:26
  • Güncellenme Tarihi:
  • Kategori Videoları
Diğer İçerikler
title
Martıların kavgası viral oldu

Martıların kavgası viral oldu

title
Deniz kıyısı kahverengiye döndü! İzmit Körfezi'nde korkutan görüntü

Deniz kıyısı kahverengiye döndü! İzmit Körfezi'nde korkutan görüntü

title
freni boşalan kamyonet korku saçtı! 4 kişi yaralandı

freni boşalan kamyonet korku saçtı! 4 kişi yaralandı

title
Köpeği korumak için muhtarı bahçeye kilitlediler

Köpeği korumak için muhtarı bahçeye kilitlediler

title
Bingöl'de yolcu otobüsü devrildi! Kazada 3 kişi ağır yaralandı

Bingöl'de yolcu otobüsü devrildi! Kazada 3 kişi ağır yaralandı

title
Gece uyurken yalnız değiliz!

Gece uyurken yalnız değiliz!

title
Sosyal medyada yeni tehlike: Sahte doktor

Sosyal medyada yeni tehlike: Sahte doktor

title
Yüz erkek mi, bir goril mi?

Yüz erkek mi, bir goril mi?

title
Buzdolabında ve derin dondurucuda parçalanmış erkek cesedi bulundu

Buzdolabında ve derin dondurucuda parçalanmış erkek cesedi bulundu

title
Yeni papanın ilk durağı neden İznik?

Yeni papanın ilk durağı neden İznik?

title
69 kişi zehirlenme şüphesiyle hastaneye başvurdu

69 kişi zehirlenme şüphesiyle hastaneye başvurdu

title
Temel çifti devlete güvendi, hayatları değişti

Temel çifti devlete güvendi, hayatları değişti

title
Gündüz konservatuvarda akademisyen, gece sahnede solist

Gündüz konservatuvarda akademisyen, gece sahnede solist

title
26 yıldır yürüyor!

26 yıldır yürüyor!

title
Şef Metin Yavuz: 'Şef olmaktan başka çarem yoktu'

Şef Metin Yavuz: "Şef olmaktan başka çarem yoktu"

title
Kuzey Marmara Otoyolu'nda zincirleme trafik kazası

Kuzey Marmara Otoyolu'nda zincirleme trafik kazası

title
Süs havuzunda 4 kişinin elektrik akımına kapılmasına ilişkin 4 zanlı tutuklandı

Süs havuzunda 4 kişinin elektrik akımına kapılmasına ilişkin 4 zanlı tutuklandı

title
Kastamonu'da bir evde hamile kadının cesedine ulaşıldı

Kastamonu'da bir evde hamile kadının cesedine ulaşıldı

title
Nesli tükenme tehlikesi altındaki çeltikçi kuşu Sivas'ta görüntülendi

Nesli tükenme tehlikesi altındaki çeltikçi kuşu Sivas'ta görüntülendi

title
Doğada ender oluşan kar ruloları Amasya'da tekrar görüldü

Doğada ender oluşan kar ruloları Amasya'da tekrar görüldü

title
Tuzla'da cipte çıkan ve 5 araca sıçrayan yangın söndürüldü

Tuzla'da cipte çıkan ve 5 araca sıçrayan yangın söndürüldü

title
Erzurum'da cani koca dehşeti

Erzurum'da cani koca dehşeti

title
Boş arazide cesedi bulunan gencin kimliği tespit edildi

Boş arazide cesedi bulunan gencin kimliği tespit edildi

title
Adana'da 'huzur ve güven' uygulaması

Adana'da "huzur ve güven" uygulaması