1 Eylül´de başlayacak avlanma sezonu için balıkçılar gece yarısı denize açılacak. Antalyalı balıkçılar ise balık boyları yeterince büyümediği için 15 Eylül´de ´rast gele´ diyerek av sezonuna başlayacak. Antalya Balıkçı Barınağı´nda sezon için ağlarını onarıp teknelerin son bakımlarını yapan balıkçılar, sezon öncesi Kızıldeniz´den Akdeniz´e inen balon balığı endişesi yaşıyor.
Küresel ısınmaya bağlı su sıcaklığının artmasıyla hem Atlas Okyanusu´ndan hem de Kızıldeniz´den yaşanan egzotik göçler nedeniyle pek çok istilacı tür artık Akdeniz´de yaşıyor. Bu türler içinde ´balon balığı´ ise adeta balıkçıların kâbusu haline geldi.
Türkiye kıyılarında önce İskenderun´da ardından Antalya Körfezi´nde ortaya çıkan balon balığı, avcılığı ciddi şekilde etkiliyor.
BALON BALIĞI TEHDİT EDİYOR
Antalya Körfezi´nde deniz suyu sıcaklığının yükselmesinin balık popülasyonunu etkilediğini belirten İlhan Kaptan 2 adlı teknenin 43 yıllık kaptanı İlhan Kaya, balık sezonu için hazırlıklarını sürdürdüklerini söyledi.
Teknenin bakımını bitirdiğini, ağların onarımının ise sürdüğünü kaydeden Kaya, Antalya Körfezi´nde istavrit, kuzu, kefal, sarıkanat ve benekli palamut balık türlerini avladıklarını, sezonun iyi geçmesini umduklarını söyledi.
Son yıllarda sıcak denizlerden Antalya Körfezi´ne gelen balon balığının balıkçıları ve deniz yaşamını tehdit ettiğini kaydeden Kaya, "Antalyalı balıkçıların önünde büyük bir sorun. 6-7 yıldır denizimiz balon balığı işgali altında.
Her geçen gün büyüyen bir popülasyon. Önüne geçilemez bir hal aldı" dedi.
TEKNEYİ BİLE YİYOR
Balon balığının ağları dişleriyle parçalayıp yediğini, avladıkları balıklara zarar verdiğini belirten İlhan Kaya, "Antalya Körfezi´nde balıkçılığı bitiriyor. Dişleri bir tenekeyi bile kesiyor. Yavru balıkları yiyen bir tür. Bir anda ortaya çıktı.
Geçmişte 150-200 sandık istavrit tutardık. Şimdi o günleri arıyoruz" dedi.
BALON BALIĞININ AVLANMASI TEŞVİK EDİLMELİ
Balon balığının avlanması için balıkçıların bir şekilde teşvik edilmesi gerektiğini belirten Kaya, "Eğer devlet balon balığı avı için teşvik verirse, bazı balıkçılar sırf işe yönelir. Ona göre olta hazırlar, gerekirse telden yapar ve balığı tutar.
Fakat böyle giderse Antalya Körfezi´nde balon balığından başka balık kalmayacak. Çünkü yavruları yiyor ve denize büyük zarar veriyor. Balon balığının deniz yaşamına yönelik tehdidi geri dönülemeyecek boyuta ulaştı" diye konuştu.