Diziler psikolojiyi etkiliyor
Diziler psikolojiyi etkiliyor

Diziler psikolojiyi etkiliyor

Müslümanlar tehdit altında
Müslümanlar tehdit altında

Müslümanlar tehdit altında

Kalkınma Yolu Projesi neden önemli?
Kalkınma Yolu Projesi neden önemli?

Kalkınma Yolu Projesi neden önemli?

Uzaydaki Yeni Gözdemiz Türksat 6A
Uzaydaki Yeni Gözdemiz Türksat 6A

Uzaydaki Yeni Gözdemiz Türksat 6A

Dünyanın en kalabalık ülkesi sular altında kalacak!
Dünyanın en kalabalık ülkesi sular altında kalacak!

Dünyanın en kalabalık ülkesi sular altında kalacak!

Cam sileceği nasıl icat edildi?
Cam sileceği nasıl icat edildi?

Cam sileceği nasıl icat edildi?

Kahve içmek vücudumuzu nasıl etkiliyor?
Kahve içmek vücudumuzu nasıl etkiliyor?

Kahve içmek vücudumuzu nasıl etkiliyor?

23 Nisan Çocuk Bayramı nasıl ortaya çıktı?
23 Nisan Çocuk Bayramı nasıl ortaya çıktı?

23 Nisan Çocuk Bayramı nasıl ortaya çıktı?

Erdoğan'ın Irak ajandasında ne var?
Erdoğan'ın Irak ajandasında ne var?

Erdoğan'ın Irak ajandasında ne var?

ABD İsrail'i neden koruyor?
ABD İsrail'i neden koruyor?

ABD İsrail'i neden koruyor?

Mustafa Keser: Havuza düştüm, Diva'yla barıştım
Mustafa Keser: Havuza düştüm, Diva'yla barıştım

Mustafa Keser: Havuza düştüm, Diva'yla barıştım

Bilim dünyası Türk fizikçiyi konuşuyor!
Bilim dünyası Türk fizikçiyi konuşuyor!

Bilim dünyası Türk fizikçiyi konuşuyor!

Osmanlı'nın ilk planlı kasabası: Pendik

Kuzey Anadolu yolu, Sabiha Gökçen Havalimanı, hızlı tren, Marmaray, feribot. Ulaşımın kavşak noktası haline gelen Pendik genç nüfusuyla hızla büyümeye devam ediyor. Pendik Belediye Başkanı Ahmet Cin önümüzdeki yıllarda nüfusun 1 milyona ulaşacağını belirttiği ilçe için çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. Osmanlı döneminde ilçe merkezinde çıkan büyük yangın sonrası Abdülhamit Han'ın talimatıyla planlı projesi çizilen Pendik, Türkiye'nin ilk planlı kasabası olma unvanını alır. Tarihi dokusu yeniden örülen Pendik, günümüzde de Ahmet Cin başkanlığında modern yüzüne kavuşmak için adım adım ilerliyor. Pandemi de esnafa can suyu olan Pendik Belediyesi, 100 bin aileye gıda ve nakdi yardımda bulundu. Bu yıl üniversiteyi ilk kez kazanan öğrencilere ise 750 TL burs veren Pendik Belediye Başkanı Ahmet Cin ilçe de devam eden diğer çalışmalarını ve projelerini, ‘Yerli Yerinde' programında Ayşe Gültekin'e anlattı.

Haber: Ayşe Gültekin

"Yaklaşık 35 yıldır siyasetin içerisinde yani mutfağında yer aldım. Belediye başkanı olarak ise ilk dönemim. Davasına sahip çıkan ve bu konuda her türlü fedakârlığı yapacak olan biriyim. Çeşitli STK ve vakıflarda yer aldım. Dolayısıyla hep arka planda yani mutfağında bulundum. İlkesel olarak ekip arkadaşlarımızla birlikte hangi işi yapıyorsak en iyisini yapmamız gerekiyor. Bu minvalde projelerimizi çalışmalarımızı daha iyi bir Pendik için var gücümüzle gayret ediyoruz."

"Pendik 1 milyon nüfusa sahip olacak"

Pendik Belediye bütçesinin en fazla pay ayıran tek ilçe olduklarını söyleyen Başkan Ahmet Cin; "İstanbul denilince sur içi anlaşılıyor. Tarihi ve özellikleriyle Pendik İlçesi İstanbul'un stratejik ilçelerinden bir tanesi. Ulaşım konusunda, havayolu, deniz yolu, demir yolu, metro ve kara yolu olarak baktığınız zaman önemli bir kavşak merkezinde. 15-20 yıl sonra yapı stoğuna baktığınız zaman ise 1 milyona yaklaşacak bir konum haline gelecek. Tüm projelerimizi, planlarımızı, yatırımlarımızı 1 milyon nüfusa göre ayarlamaya çalışıyoruz. Belediye her zaman yapılan hizmetlerin, çalışmaların üzerine mutlaka bir şeyler eklemenizi, geliştirmenizi gerektiriyor. Hem alt yapı, hem üst yapı olarak hem de tarihe de uygun, tarihi ve kültürel bir çalışma içerisinde mutlaka olmanız gerekiyor. Bu kapsamda projelerimizi ve yatırımlarımızı yönlendirmeye çalışıyoruz. 2019 yılında göreve geldik. 2021 senesine kadar bütçesine en fazla pay ayıran ilçe, belediye konumundayız. Bütçemizi yüzde 40'ını yatırıma ayıran belediyeyiz."

Pandemi de esnafa can suyu

"100 bin aileye yardımda bulunduk"

"Enteresan bir dönemde göreve geldik. Büyük şehir seçimlerinin tekrarlanması, dünya genelinde pandemi döneminin başlamasıyla birlikte tabi bizimde önceliklerimizi değiştirdi. O esnada mücadele edeceğiniz tecrübe de yok, ilk defa yaşıyorsunuz. Öyle olunca da kendinize has projeler üretmeye çalışıyorsunuz. Mesela pandemi döneminde sosyal yardım konusunda çok ciddi yardımlarımız oldu. 250 bin daire varsa Pendik'te biz bunların yaklaşık 100 binine kadar nakit, gıda, alışveriş kartı olarak yardımda bulunduk. Yani 100 bin aileye yardımda bulunduk. Çok ciddi bir rakam bu. Bütçemizin yüzde sekizini ayırmak zorunda kaldık. Sonrasında gördük ki bu süreç devam ediyor, bütçemizi de bu yüzdeliğe denk gelecek şekilde ayırmaya başladık. Ve şu anda bu bütçenin de yüzde yüzünü kullanıyoruz."

Öğrencilere 750 TL burs desteği

Bu yıl ilk kez üniversiteye kazanan öğrencilere 750 TL burs verildiğini söyleyen Başkan Cin, diğer belediyelere de kendilerini örnek aldıklarını söyledi: "Pendik'te oturup ilk defa üniversiteyi kazanan tüm öğrencilere 750 TL eğitim yardımında bulunduk. Yaklaşık 3500-3700 civarında öğrencilerimize ulaştık. Buna inşallah önümüzdeki dönemde de devam ettireceğiz. Pendik'te oturup üniversiteyi kazanan tüm öğrencilerimize üniversiteye hoş geldin diyip, eğitime desteğimizle yardımlarımıza devam ediyoruz. Bunu diğer belediyelerimiz de bizden görerek devam ettirdi. Öğrencilerimizin, gençlerimizin her zaman yanındayız" dedi.

Öğrencilere bungalov evlerde tatil gibi kamp imkanı

"Pendik nüfusu hızlı artışın yanında, genç bir nüfusa sahip. 30 yaşın altında 220 bin gencimiz var. Gençlerimizin ihtiyaçlarının giderilmesiyle birlikte alt ve üst yapı, kültürel sanatsal faaliyetlere de bir yandan devam ettirmek zorundasınız. Talepler arasında bizi en çok memnun eden gençlerimizin kütüphane talebi. Bu konuda da tamamlanan ve devam eden çalışmalarımız var. Şu anda burada bulunduğumuz gençlik kampımızda gençlere hitap eden bir tesisimiz. 120 gencimizin 12 ay sıcak ve soğuk havalarda kalabileceği bungalov evlerimiz var. Arkadaşlarımız programlar halinde, okullarda belli yaş üzerindeki öğrencilerimizi buraya getirip yürüyüş, spor faaliyetleri gibi çeşitli aktivitelerde bulunmalarını sağlıyorlar. Bugün de hakikaten tam da sizin programınızın ismine uygun 'Yerli Yerinde' bir program oldu."

Pendik'te otoban ayarında yol

"Aydos Orman yolunu güvenli, aydınlık ve daha geniş hale getirdik"

Büyüme Pendikliyim, evim burada, arkadaşlarım burada, siyasi hayatım burada. Burada devlet kurumları, yerel kurumlar ve STK'lar arasında da çok iyi bir uyum vardır. Pendik'te bir sorun olduğu zaman biz onlara Pendik'in ekabirleri deriz bir araya getiririz. Hemen el birliği ile siyasi görüşleri ne olursa olsun bir omuz verirler, el atarlar. Böyle bir havası var bu ilçenin biz de bunu koruyama çalışıyoruz. Farklı siyasi partilerde olsak bile bir arada hareket ettiğimiz anlaştığımız birçok konu var.

Göreve geldiğimiz iki buçuk yıl içerisinde 32 kilometre otoban ayarında yol yaptık. Çok ciddi bir rakam bu 80-100 milyonluk yatırımdan bahsediyorum. Aydos Ormanları'nın tam dibinide yer alan orman yolumuz var. Üç ilçeyi birbirine bağlıyor Kartal, Pendik ve Sultanbeyli. Tabi oranın sembolik özelliği oldu biz 1,5 kilometre o yolu 45 günde bitirdik. Çok ta kullanılan bir bölge. Herkes video çekip teşekkür ediyor bize gönderiyor çok mutlu oluyoruz. Tehlike arz eden bir bölgeydi. İki araba bazı yerlerinde geçemiyordu. Biz o yolun genişliğini 5 metreden 15 metreye çıkardık. İki gidiş gelişin olduğu, alt yapısının olduğu. Kaldırımların ağaçlandırmaların, aydınlatmaların olduğu bir güzergâh haline getirdik. Şu anda orayla ilgili o kadar çok büyük bir memnuniyet var ki çok güzel duygular.

"Polemiklerden beslenen bir İBB Başkanı var"

"İstanbulluların dertleriyle dertlenmesini tavsiye ediyoruz"

Dolayısıyla böyle bir durumla karşı karşıyayız hiç bizim tarzımız olmayan. Büyükşehir belediye başkanına yakışmayacak, üslupta, tarzda, mimiklerde açıklama yapınca mecburen açıklama yapmak zorunda kaldık. Sonuç itibariyle biz Pendik'i temsil ediyoruz, şahsımızı temsil etmiyoruz. Ama şahsımızı da ilgilendiren konu olunca ona da cevap vermek zorunda kaldık.

Kamu yararına olan Pendik Belediyesi ve bir vakıf arasında, halkın doğrudan faydalandığı bir hizmet için bir tesis var Pendik'te. Şu anda da vatandaşlarımız kullanıyor orayı. Kamu menfaatine çalışmalar için kullanılıyor. Başkan bu iş birliğinden rahatsız olmuş ki, o bazı dosylarla ilgili bunlara cevap ver gibilerinden sözler sarf ediyor. Ben davet ettim kendisini. Gelin birlikte gezelim bakalım diye. Dolayısıyla polemiklerden beslenen bir yönetim, bir İBB Başkanı var. Halkımız da bunun farkına varmaya başladı. Gönül isterdi ki İBB Başkanı da icraatlarıyla ön plana çıksın onlarla konuşulsun ama nerede bir polemik konusu var İBB Başkanı orada. İstanbulluların nerede bir sorunu var, İBB başkanı burada değil. Ya tatilde Bodrum'da, ya kayakta Uludağ'da ya da başka bir yerde şurada, burada. Ufak tefek polemiklerle uğraşmasında İBB Başkanı, İstanbulluların dertleriyle dertlensin tavsiyemizi o zamanda yapmıştık, şimdi de yapmış olalım."

Osmanlı'nın ilk planlı kasabası

"Ne tam kentli, ne tam köylü halen o sıcak ilişkiler sürer"

"Modern bir kent görüntüsünü mutlaka Pendik'e vermemiz lazım. Maalesef Pendik'te 1994 öncesi bir çok gece kondu oluşmuş, çok ciddi bir şekilde çarpık bir yapılaşmaya maruz kalmış. Biz bunu planlı bir şekilde, yeşillendirilmiş büyük ve geniş mekânlar haline getirmek istiyoruz. 1889 yılında Pendik merkezde yangında büyük bir yangın çıkıyor. Yangında 1200 civarında ev ve iş yeri yanıyor. Abdülhamit Han zamanında. Ve Abdülhamit Han bir mimarı çağırıp buranın planlarını yap diyor. Ve Osmanlı döneminin ilk planlı projeli yeri Pendik. Böyle özelliği de olan tarihi bir ilçe Pendik. Dolayısıyla o planlı bir yerleşim alanının olduğu, yeşilin bol olduğu, yolalrın geniş olduğu, sportif faaliyetlerin, sportif alanların bol olduğu bir ilçe hayalimizde. Şu an mesela 200'e yakın bir parkımız oldu. Bunun 20'si bizim dönemimizde yapıldı. 900 bin metrekare yeşil alanı olan bir alan haline getirdik. Şu anda 170 bin metrekare millet bahçesi şeklinde ama çok daha üst düzey hizmetlerin verildiği mekânı önümüzdeki döneme yetiştirmeye çalışıyoruz. Bu hizmetleri sunarak insanlarımızın daha rahat nefes alabilecekleri yeşil ortamları hazırlamayla ilgili, modern kentleşmenin olduğu bir Pendik'e özlem duyuyoruz."

  • Kategori:
    RÖPORTAJLAR
  • Eklenme Tarihi:
    22.12.2021 13:13
  • Güncellenme Tarihi:
    22.12.2021 13:24
  • Kategori Videoları
Diğer İçerikler
title
Atila Aydıner ile 'yerli yerinde' Bayrampaşa Belediyesi'nden anlamlı eser

Atila Aydıner ile 'yerli yerinde' Bayrampaşa Belediyesi'nden anlamlı eser

title
Dijital dönüşümün merkezi ‘Tuzla'

Dijital dönüşümün merkezi ‘Tuzla'

title
Kültür ve sanatın kalbi Beyoğlu

Kültür ve sanatın kalbi Beyoğlu

title
Zeytinyağı nasıl yapılıyor?

Zeytinyağı nasıl yapılıyor?

title
Sancaktepe nefes alıyor

Sancaktepe nefes alıyor

title
Yakup Köse: 'Ahmet Kekeç güzel bir ağabeydi'

Yakup Köse: "Ahmet Kekeç güzel bir ağabeydi"

title
Ahmet Kekeç'in oğlu Hakan Kekeç Akşam TV'ye konuştu

Ahmet Kekeç'in oğlu Hakan Kekeç Akşam TV'ye konuştu

title
“Ahmet ağabey gazetede hayırla yad edilen bir abimiz”

“Ahmet ağabey gazetede hayırla yad edilen bir abimiz”

title
Ahmet abiyi dualarla yad ediyoruz

Ahmet abiyi dualarla yad ediyoruz

title
Markar Esayan'a vefa... 'Bugüne kadar geri adım atmadı, Markar yalnız değildir'

Markar Esayan'a vefa... "Bugüne kadar geri adım atmadı, Markar yalnız değildir"

title
Bu fuar “iş” yapar

Bu fuar “iş” yapar

title
Maher Zain: Filistin benim kırmızı çizgim

Maher Zain: Filistin benim kırmızı çizgim

title
Sultangazi Belediyesi At Binicilik Tesisi yılda 2,5 milyon ziyaretçiyi ağırlıyor

Sultangazi Belediyesi At Binicilik Tesisi yılda 2,5 milyon ziyaretçiyi ağırlıyor

title
Kararında siyaset mümkün mü?

Kararında siyaset mümkün mü?

title
İTO Başkanı Şekib Avdagiç: Büyüme rakamları umut verici

İTO Başkanı Şekib Avdagiç: Büyüme rakamları umut verici

title
'Atatürk, Afgan kralını uyarmıştı'

"Atatürk, Afgan kralını uyarmıştı"

title
TÜİK 2.Çeyrek Büyüme Rakamını Açıkladı

TÜİK 2.Çeyrek Büyüme Rakamını Açıkladı

title
Göç Dalgası ve Zenofobi

Göç Dalgası ve Zenofobi

title
Afganistan ve Taliban Gerçeği

Afganistan ve Taliban Gerçeği

title
Toplu sözleşme açıklandı: Memurlar ne kazandı?

Toplu sözleşme açıklandı: Memurlar ne kazandı?

title
TSK ve MİT'ten büyük operasyon

TSK ve MİT'ten büyük operasyon

title
İki devlet tek millet olarak dünyaya ne söyledik?

İki devlet tek millet olarak dünyaya ne söyledik?

title
Altın almak için doğru zaman mı?

Altın almak için doğru zaman mı?

title
Pandemide evde cilt bakımı nasıl olmalı?

Pandemide evde cilt bakımı nasıl olmalı?