Akşam TV'de yayınlanan Oğuzhan Bilgin ile Sosyal İşler programında bu hafta 28 Şubat Postmodern darbesinin siyasi ve sosyolojik tabanı ele alındı.
Siyaset Bilimci-Sosyolog Doç. Dr. Oğuzhan Bilgin, "Türkiye'de değişen bir toplum vardı ve artık 1997 konjonktüründe askerin doğrudan yönetmesi mümkün değildi. 15 Temmuz darbesinin başarıya ulaşamamasında da artık toplumun sosyolojik olarak değişme ve belli bir aşamaya gelmesinin de bir önemi var."
1997'DE TÜRKİYE SOSYOLOJİK DURUMU
Bilgin şu ifadeleri kullandı:
"Kentlere yerleşmeye başlayan, yüksek eğitime katılan artık girişimcilik yapmaya ve sermaye sahibi olmaya başlayan geniş dindar muhafazakâr bir kesim ortaya çıkmaya başladı. Bu dindar muhafazakâr kesim, eski Türkiye'nin sermayesini elinde tutan elitler ve ordu içindeki belli zihniyete sahip insanlar tarafından tehdit olarak algılandı. Yükselmeye başlayan orta sınıflaşma dinamiği beraberinde siyasal bir rüzgâr da getirdi."
28 ŞUBAT SÜRECİNDE SİYASETÇİLERİN ÖNÜ KESİLDİ
28 Şubat darbesinin muhafazakar kesiminin yükselişini engellemek adına yapıldığını söyleyen Bilgin, "Dindar kesim artık sadece küçük köy ve kasabalarda değil; büyük şehirlerde, üniversitelerde iş yerlerinde, fabrikalarda, kültürel hayatta ve medyada yükselmeye başlamıştı. 28 Şubat hem Türkiye egemenlerinin modernleşmeci ve yükselmeye doğru giden toplumsal gelişmesini hem de muhafazakârların seçtiği seçilmiş siyasetçileri engellemek için yapıldı."
28 ŞUBAT DARBESİNDEN SONRA NELER YAŞANDI?
Doç. Dr. Oğuzhan Bilgin, "28 Şubat sosyolojik bir müdahaleydi ve bu darbe kısa bir süre için muhafazakârların seçtiği siyasetçilerin iktidardan uzaklaştırmasıyla sonuçlandı. Darbe sürecine uzun vadede bakıldığında muhafazakâr orta sınıfların ve muhafazakâr siyasetçilerin yükselişi durdurulamadı." diyerek sözlerini tamamladı.
Kurgu: Kerim Yıldırım
Editör: Ceren Engin