Türkçe öğrenenlerin sayısı her geçen gün artıyor. Dünyada yaklaşık 250 milyon kişi Türkçe konuşuyor. Yunus Emre Enstitüsü tüm dünyayla kültürel köprüler kuruyor. 2021 yılının Yunus Emre ve Türkçe yılı ilan edilmesiyle birlikte, Yunus Emre Enstitüsü de Türkçeyi ve Türk kültürünü dünyaya tanıtmak ve yaygınlaştırmak için çalışmalarına hız verdi.
Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş şunları söyledi:
Yunus Emre Enstitüsü'nün en önemli saç ayaklarından biri Türkçe öğrenimidir. Dünyaya nasıl baktığımızı sözcükler üzerinden belirliyoruz. Türk insanının dünyaya bakış açısını Türkçe üzerinden anlatıyoruz. Bugün, Türkçe, öğrenilen yabancı diller arasında 5. sıraya yükseldi. Dünyada yeniden Türkçenin önemini arttırdık. Türkiye'ye olan ilgi arttı. Sadece Türkiye'ye yakın coğrafyalarda değil, Latin Amerika, Uzak Doğu, Arap ülkelerinde farklı sebeplerle Türkçe öğrenme isteği var.
Yunus Emre Enstitüsü olarak bu faaliyetlerimizi 10 yıldan bu yana sürdürüyoruz. Dil düşünceyi oluşturur. Dille ifade edilen her kavram, sizi ayrıştırır ya da birleştirir. Türkiye ve etrafındaki kültürel birlik çok kıymetli. Bu noktada Yunus Emre Enstitüsü'nün temel felsefesi nedir? diye sorduğunuzda birincisi can felsefesidir. Hacı Bektaş Veli yılı, Ahi Evren yılı, Yunus Emre yılı 2021... Üçünün ortak özelliği Anadolu'da büyük Osmanlı Devleti'nin düşünsel temelini oluşturan şeydir can felsefesi. Ben ve ötekiye yer yoktur.
Editör: Ayşe Tunalı / ayse.tunali@turkmedya.com.tr
Kurgu: Ezgi Aşık / ezgi.asik@turkmedya.com.tr