Prof. Dr. Derya Uludüz, Çin ve Kore’deki vakalarda nörolojik bulguların tespit edildiğini dile getirerek, “SARS ve Mers pandemilerinde nörolojik vaka tablolarını gözlemlemiştik. Covid-19 korona ailesinden olduğu için nörolojik vakaların çıkma ihtimali yüksekti. Vakalar üzerine araştırma yapan yayınlar, virüsün beyin tutulumunu olumsuz etkilediğini açıkladı.” dedi.
“KOKU SİNİRİ KENDİNİ HIZLI ŞEKİLDE YENİLEYEBİLİR”
Virüsün vücuda girdiğinde ön nörolojik bulguların ortaya çıktığını söyleyen Derya Uludüz, “Korona ağız ya da burundan çok hızlı şekilde yayılıyor. Virüsün vücuda girmesinin en kestirme yolu burun. Virüs burundan girdiğinde koku sinirlerini harap ediyor, fakat bu sinir kendini çok hızlı şekilde toparlayabilir. Eğer virüs burun üzerinden beyne ulaşırsa kalıcı hasarlara yol açabilir.” şeklinde konuştu.
“ÖNÜMÜZDEKİ SÜREÇLERDE PANDEMİLER SIKLAŞABİLİR”
Prof. Dr. Uludüz, “Hayvanlar üzerinde 6 farklı korona tipi keşfedildi. Pandemiler karşımıza sıklaşarak çıkmaya devam edecek. Dünya, ekolojik sistem ve iklimler değişiyor. Burada kendimize çıkarmamız gereken bir ders var. Günlük yaşamımızda hijyen kurallarına dikkat etmemiz gerekiyor. Virüse karşı önlemimizi alırsak, büyük sıkıntılar çekmeyiz.” ifadelerini kullandı.