Ozan Akbaba Ben Bu Cihana Sığmazam'da! İşte oynayacağı rol
Ozan Akbaba Ben Bu Cihana Sığmazam'da! İşte oynayacağı rol

Ozan Akbaba Ben Bu Cihana Sığmazam'da! İşte oynayacağı rol

Ahmet Kekeç 3. vefat yıldönümünde dualarla anıldı.
Ahmet Kekeç 3. vefat yıldönümünde dualarla anıldı.

Ahmet Kekeç 3. vefat yıldönümünde dualarla anıldı.

İsrail'in kurulma amacı neydi ve nasıl kuruldu?
İsrail'in kurulma amacı neydi ve nasıl kuruldu?

İsrail'in kurulma amacı neydi ve nasıl kuruldu?

Kayahan'ın bilinmeyen gerçeğini kızı Beste Açar anlattı: Babam yalnız ve fakirdi...
Kayahan'ın bilinmeyen gerçeğini kızı Beste Açar anlattı: Babam yalnız ve fakirdi...

Kayahan'ın bilinmeyen gerçeğini kızı Beste Açar anlattı: Babam yalnız ve fakirdi...

MÜSİAD Vizyoner'23'te Biz'in Gücü konuşuldu
MÜSİAD Vizyoner'23'te Biz'in Gücü konuşuldu

MÜSİAD Vizyoner'23'te Biz'in Gücü konuşuldu

GAZZE'DE SON DURUM NE?
GAZZE'DE SON DURUM NE?

GAZZE'DE SON DURUM NE?

Yüzbinler Büyük Filistin Mitingi'nde Gazze için kıyamdaydı
Yüzbinler Büyük Filistin Mitingi'nde Gazze için kıyamdaydı

Yüzbinler Büyük Filistin Mitingi'nde Gazze için kıyamdaydı

GAZZE BOMBALANIYOR DÜNYA İZLİYOR
GAZZE BOMBALANIYOR DÜNYA İZLİYOR

GAZZE BOMBALANIYOR DÜNYA İZLİYOR

İSRAİL'İN GAZZE'DEKİ KATLİAMI
İSRAİL'İN GAZZE'DEKİ KATLİAMI

İSRAİL'İN GAZZE'DEKİ KATLİAMI

76 yaşındaki Kamuran Akkor, AKŞAM'a konuştu: 'Sahnede genç kızı oynarım'
76 yaşındaki Kamuran Akkor, AKŞAM'a konuştu: 'Sahnede genç kızı oynarım'

76 yaşındaki Kamuran Akkor, AKŞAM'a konuştu: 'Sahnede genç kızı oynarım'

Harry Potter'de sahnelerini çekti ama hiçbir filmde yer almadı! Nedeni duyanı şaşırtıyor!
Harry Potter'de sahnelerini çekti ama hiçbir filmde yer almadı! Nedeni duyanı şaşırtıyor!

Harry Potter'de sahnelerini çekti ama hiçbir filmde yer almadı! Nedeni duyanı şaşırtıyor!

Selçuk Bayraktar, TEKNOFEST İzmir'de AKŞAM TV'ye konuştu: Tam bağımsız Türkiye idealine vurgu
Selçuk Bayraktar, TEKNOFEST İzmir'de AKŞAM TV'ye konuştu: Tam bağımsız Türkiye idealine vurgu

Selçuk Bayraktar, TEKNOFEST İzmir'de AKŞAM TV'ye konuştu: Tam bağımsız Türkiye idealine vurgu

Dünya Şehirler Günü'nün bu yılki durağı İstanbul... 'Yeşil alanlarımızı artırmaya çalışıyoruz'

AKŞAM TV ekibinden Esma Nur Ülker, Birleşmiş Milletler İnsani Yerleşim Programı UN-Habitat tarafından her yıl farklı bir kentte kutlanan ve bu yılki kutlamalar kapsamında Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı himayesinde Üsküdar Belediyesi ev sahipliğinde "Herkes için sürdürülebilir kentsel geleceğin finansmanı" temasıyla bir otelde düzenlenen "Dünya Şehirler Günü" programına katıldı.

Düzenlenen etkinlikte AKŞAM TV'ye konuşan Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı ve Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı Yücel Yılmaz, her yıl 31 Ekimde Birleşmiş Milletler'in organizasyonunda, Cumhurbaşkanlığı himayelerinde ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı destekleriyle yapılan programa tüm sivil toplum örgütlerinin, yerel belediyelerin, hükümet temsilcilerinin ve bakanların katıldığını vurguladı. Bu seneki toplantının ana temasının "şehirler için sürdürülebilir finansman" olduğunu ifade eden Yılmaz, aynı zamanda Başkan Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın başlattığı sıfır atık projesinin de değinerek daha yaşanılabilir bir şehircilik için sıfır atık politikasının çok önemli olduğu vurguladı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Dünya Şehirler Günü programı kapsamında gerçekleştirdiği konuşmasında üç gün sürecek olan program için 140 belediye başkanının yanı sıra birçok ülkeden bakanların katılım sağladığını ifade etti. Geçtiğimiz aylarda Birleşmiş Milletler 'de ülkenin çok güçlü bir şekilde temsil edildiğini vurgulayan Bakan Özhaseki, bugün de Emine Erdoğan'ın himayelerinde, Üsküdar Belediyesi'nin ev sahipliğinde "Dünya Şehirler Günü"nü kutlayacaklarını söyledi.

AKŞAM TV mikrofonlarına konuşan Star Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Nuh Albayrak, "Dünya Şehirler Günü'nü Emine Erdoğan Hanımefendinin uluslararası çapta kabul görmüş sıfır atık konusundaki başarısının neticesi olarak kutluyoruz." dedi.

Doğa ve Çevre Programları yapımcısı ve sunucu Güven İslamoğlu ise program kapsamında AKŞAM TV'ye yaptığı açıklamalarda dünyanın çeşitli ülkelerinde yapılan organizasyonun bu sene Türkiye'de yapıldığını ifade ederek ülkenin sıfır atık konusunda çok yol kastettiğini ve artık dünyanın da ilgisini çekmeye başladığını vurguladı.

Sıfır Atık Danışma Kurulu Başkan Yardımcısı Jose Moller ise programa dair yaptığı açıklamalarda söz konusu organizasyonun sürdürülebilir şehirlerin geleceğinin düşünülmesi ve tartışılması noktasında büyük önem arz ettiğini ifade etti.

EMİNE ERDOĞAN, "DÜNYA ŞEHİRLER GÜNÜ" PROGRAMINDA KONUŞTU

Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Sıfır Atık Projesi ile edinilen kazanımları her düzeyde güçlendirmek amacıyla Sıfır Atık Vakfı kurulduğunu bildirerek, "Vakıf, yerelde atıksız yaşam biçimini yerleştirmeyi, uluslararası boyutta da uygulamanın teşvikini sağlamayı hedefliyor. Vakfımızın hayırlara vesile olmasını diliyor, başarılı çalışmalara imza atmasını canıgönülden temenni ediyorum." dedi.

Emine Erdoğan, Birleşmiş Milletler İnsani Yerleşim Programı UN-Habitat tarafından her yıl farklı bir kentte kutlanan ve bu yılki kutlamalar kapsamında Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı himayesinde Üsküdar Belediyesi ev sahipliğinde "Herkes için sürdürülebilir kentsel geleceğin finansmanı" temasıyla bir otelde düzenlenen "Dünya Şehirler Günü" programına katıldı.

Buradaki konuşmasına, İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze'de gerçekleştirdiği acımasız saldırılarda hayatını kaybeden Filistinlilere Allah'tan rahmet dileyerek başlayan Erdoğan, insanlığın çok karanlık günlerden geçtiğini, masum insanlara yönelik günlerdir aralıksız devam eden saldırıların, vicdanlarda onulmaz yaralar açtığını ifade etti.

Emine Erdoğan, kadın-çocuk, yaşlı-genç, Müslüman-gayrimüslim ayırt etmeksizin, hak hukuk gözetmeksizin, dünyanın gözü önünde bir kıyım gerçekleştirildiğini belirterek, "Filistin'de yalnızca siviller hayatını kaybetmiyor, insanlığın ortak vicdanı ve ortak umudu da pervasızca yok ediliyor. Nefretin, savaşın ve düşmanlığın hızla yayıldığı bugünlerde barış ve adaleti tesis edecek, birlikte yaşama kültürünü pekiştirecek girişimlere hiç olmadığı kadar ihtiyacımız var. Bu zulmün bir an önce sona ermesini, bölgenin barış ve huzura kavuşmasını yürekten diliyorum." diye konuştu.

"İKLİM KRİZİNE KARŞI ELİMİZDE BÜYÜK BİR GÜÇ VAR, SAHİP OLDUĞUMUZ BU AN"

Şehirleri "insanın medeniyet yolculuğunda geliştirdiği düşünce birikiminin bir ürünü, anlam dünyasının bir tezahürü" şeklinde tanımlayan Erdoğan, şehirlerin yalnızca bireyleri bir araya getirmekle kalmadığını, sakinlerinin ortak geliştirdiği kültür ve medeniyeti de somut bir biçimde ortaya koyduğunu, bu düşünceyle şehirlerin, yaşayanlarının kimliğinden bağımsız düşünülemeyeceğini aktardı.

Erdoğan, kentleşmenin durdurulamaz bir hızda arttığı modern dünyada şehirlerin öneminin farklı bir boyut kazandığını belirterek, araştırmaların 2050 yılına kadar her 10 kişiden 7'sinin şehirlerde yaşayacağını ortaya koyduğunu dile getirdi.

Hızlı kentleşmenin birçok kriz ve sınamayı da beraberinde getirdiğini aktaran Erdoğan, bunun ortaya çıkardığı en önemli sorunlardan bir tanesinin dünyayı "kaynayan bir küreye" çeviren iklim değişikliği olduğuna dikkati çekti.

Dünü ve geleceği konuşmaktan ziyade şimdiye odaklanmak gerektiğini vurgulayan Erdoğan, "Çevremizi hızla dönüştüren iklim krizi ve beraberinde getirdiği sayısız soruna karşı ise elimizde büyük bir güç var, sahip olduğumuz bu an." ifadesini kullandı.

Emine Erdoğan, 2030'u beklemeden sürdürülebilirliğin, adaletin ve refahın hüküm sürdüğü şehirleri ve yaşamı herkes için tesis etme vakti olduğunu belirterek, bu konuda her insana sorumluluk ve görev düştüğüne işaret etti.

"SİZLERİ, SIFIR ATIK HAREKETİ'NE DESTEK VERMEYE DAVET EDİYORUM"

Her sınama ve zorluğun mutlaka içinde bir çözüm ve gelişim potansiyeli de barındırdığını dile getiren Erdoğan, iklim krizini derinleştiren kentlerin, aynı zamanda dünya nüfusunun yarısından fazlasına ve küresel gayrisafi yurtiçi hasılanın yüzde 80'ine sahip eşsiz birer potansiyel kaynağı olduğunu söyledi.

Emine Erdoğan, yaşam merkezlerinde yapılacak her değişikliğin, sürdürülebilir ve müreffeh geleceğe doğru atılmış önemli bir adım niteliğinde olduğunun altını çizerek, şunları paylaştı:

"Türkiye'de, 6 sene önce başlattığımız Sıfır Atık Projesi bizim için bu potansiyelin açık bir ispatı oldu. Geldiğimiz noktada, ülkemizde edindiğimiz kazanımların, sınırları aşarak, küresel bir hareketi doğurduğuna şahitlik ediyoruz. Geçtiğimiz sene BM Genel Sekreteri Sayın Guterres ile ilk imzalarını attığımız 'Küresel Sıfır İyi Niyet Beyanı', onlarca devlet başkanı eşi, bakan ve uluslararası temsilcinin parçası olduğu bir hayal ortaklığına dönüştü. Bugün artık bir web sitesi üzerinden herkesin imzacı olabildiği beyan, 59 farklı ülkeden binlerce insanın desteğini aldı. Sizleri de öncelikle imza ve ardından atıksız yaşama adım atarak, Sıfır Atık Hareketi'ne destek vermeye davet ediyorum."

EMİNE ERDOĞAN'DAN "SIFIR ATIK VAKFI" MÜJDESİ

Emine Erdoğan, BM Genel Kurulu'nun 105 eş sunucu ülke ile kabul ettiği Sıfır Atık Kararı'na, Türkiye olarak öncülük etmiş olmaktan iftihar ettiğini vurgulayarak, karar neticesinde ilan edilen 30 Mart Uluslararası Sıfır Atık Günü'nün, dünyayı daha temiz ve yaşanabilir hale getirmek için ortaya konan tüm çabaların bir nişanesi olduğuna inandığını anlattı.

Sıfır Atık Kararı'nın somut bir diğer çıktısının ise BM Genel Sekreteri'ne bağlı, konusunda uzman kişilerden müteşekkil Sıfır Atık Danışma Kurulu'nun tesis edilmesi olduğuna dikkati çeken Erdoğan, şöyle devam etti:

"Başkanlığını yürüttüğüm kurulun başlıca misyonu, dünyada Türkiye'dekine benzer sıfır atık konusundaki başarı örneklerini tespit ederek, uygulamayı yerel ve küresel düzeyde teşvik etmektir. Bu kapsamda, dünyadaki ilham verici sıfır atık hikayelerini gün yüzüne çıkarmak amacıyla Küresel Sıfır Atık Ödülleri tertip edilmesi için çalışmalarımıza başladık. Öte yandan, önümüzdeki bir seneyi Sıfır Atık Yılı ilan etmek için de hazırlıklarımızı yapıyoruz. Bu vesileyle sizlerle güzel bir haberi de paylaşmak istiyorum. Sıfır Atık Projesi ile edinilen kazanımları, her düzeyde güçlendirmek amacıyla bir Sıfır Atık Vakfı kuruldu. Vakıf, yerelde atıksız yaşam biçimini yerleştirmeyi, uluslararası boyutta da uygulamanın teşvikini sağlamayı hedefliyor. Vakfımızın hayırlara vesile olmasını diliyor, başarılı çalışmalara imza atmasını canıgönülden temenni ediyorum."

SIFIR ATIK DANIŞMA KURULU'NUN İLK YÜZ YÜZE TOPLANTISI YARIN İSTANBUL'DA YAPILACAK

Emine Erdoğan, iklim krizi sorununun ortaya çıkmasında payı olmamasına rağmen sonuçlarından orantısız etkilenen ülkelerin ne yazık ki çoğunlukta olduğunu vurguladı.

Şehirlerini ve yaşam biçimini, sürdürülebilir bir şekilde dönüştürmek için yeterli tecrübesi ve finansmanı bulunmayan ülkeler üzerinde herkesin sorumluluğunun olduğuna işaret eden Erdoğan, şunları kaydetti:

"Herkes için sürdürülebilir kentsel gelecek inşa etmek için her şeyden önce adil bir finansman sistemi kurmak mecburiyetindeyiz. Bu düşünceyle Sıfır Atık Danışma Kurulu öncülüğünde uygulamayı hayata geçirmek isteyen ülkelere katkı sağlamak üzere küresel bir Sıfır Atık Fonu kurulması için gerekli girişimleri başlatacağız. Danışma kurulumuzun 3 senelik görev süresi boyunca atık yönetimi konusunda önemli çalışmalara imza atacağına yürekten inanıyorum. 26 Temmuz'da çevrim içi tanışma buluşmasını gerçekleştirdiğimiz kurulun ilk resmi toplantısını yarın, 1 Kasım'da İstanbul'da gerçekleştireceğiz inşallah. Başkanlığını yürüttüğüm kurulumuzun ilk yüz yüze toplantısını İstanbul'da yapacak olmak da bizim için ayrı bir gurur ve mutluluk vesilesi."

Emine Erdoğan, 29 Ekim'de Türkiye'de ve dünyanın farklı köşelerinde coşkuyla kutlanan Cumhuriyet'in 100. yıl dönümünün hayırlı olmasını dileyerek, "İnanıyorum ki kökleri derinlerde ulu bir çınar olan Cumhuriyetimiz, önümüzdeki Türkiye Yüzyılı'nda da müreffeh ve muvaffak olacaktır." ifadesini kullandı.

"TÜRKİYE'DE BAŞLAYAN SIFIR ATIK PROJESİ ÇABALARI ARTIK KÜRESEL BİR BOYUTA TAŞINDI"

Programa video mesajla katılan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, küresel karbon nötr hedeflerine ulaşılması konusunda şehirlerin çok büyük bir rol oynadığını belirtti. Küresel çapta yerel yönetimlerin ulaşımdan altyapıya birçok zorlukla boğuştuğunu vurgulayan Guterres, devletleri, özel sektörü ve küresel organizasyonları, konu üzerine çözüm üretmeye davet etti.

Döngüsel ekonomi modellerinin taşıdığı potansiyele değinen Guterres, Türkiye'nin Sıfır Atık çabalarına işaret ederek, özelikle Emine Erdoğan'ın sıfır atıkla olan mücadelesinin önemini vurguladı. Guterres, Sıfır Atık Danışma Kurulu'nun yarın İstanbul'da gerçekleştirilecek ilk yüz yüze toplantısının güzel geçmesi dileğinde bulundu.

BM-Habitat Genel Sekreter Yardımcısı ve İcra Direktörü Maimunah Mohd Sharif de Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılını kutladı.

Altyapı ve toplu taşıma konusunda Türkiye'nin ilham verici çalışmalar yürüttüğünü hatırlatan Sharif, bunun için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı tebrik etti. Sharif, Emine Erdoğan'ın yürüttüğü Sıfır Atık Projesi'nden övgüyle bahsederek, Türkiye'de başlayan Sıfır Atık Projesi çabalarının artık küresel bir boyuta taşındığını dile getirdi.

Sharif, İstanbul'daki Dünya Şehirler Günü programının en yoğun katılımla gerçekleşen programlardan biri olduğunu, programa dünyanın her yerinden binden fazla kişinin kayıt yaptırdığını kaydederek, katkıları için Emine Erdoğan'a teşekkür etti.

Emine Erdoğan, konuşmaların ardından, UN-Habitat yetkilileri, misafir devlet başkanlarının eşleri ve Sıfır Atık Danışma Kurulu üyeleriyle aile fotoğrafı çektirdi.

  • Kategori:
    Haber
  • Eklenme Tarihi:
    31.10.2023 21:20
  • Güncellenme Tarihi:
    31.10.2023 22:02
  • Kategori Videoları
Diğer İçerikler
title
2023 yılında 145 Van kedisi dünyaya geldi

2023 yılında 145 Van kedisi dünyaya geldi

title
'Yakılmakla, tecavüzle tehdit edildim”... İşgalci İsrail'den rehinelere insanlık dışı zulüm

"Yakılmakla, tecavüzle tehdit edildim”... İşgalci İsrail'den rehinelere insanlık dışı zulüm

title
Trabzon'da fırtınada kaybolan 2 öğrenci için arama çalışmaları durdu

Trabzon'da fırtınada kaybolan 2 öğrenci için arama çalışmaları durdu

title
Batan geminin kayıp personelleri aranıyor

Batan geminin kayıp personelleri aranıyor

title
Akaryakıt kaçakçılığına yönelik 46 ilde eş zamanlı operasyon

Akaryakıt kaçakçılığına yönelik 46 ilde eş zamanlı operasyon

title
Çanakkale'de şiddetli yağışlar nedeniyle dereler taştı

Çanakkale'de şiddetli yağışlar nedeniyle dereler taştı

title
İstanbul'da fırtına hayatı olumsuz etkiledi

İstanbul'da fırtına hayatı olumsuz etkiledi

title
15 ilde Sibergöz operasyonu! Bakan Yerlikaya duyurdu:

15 ilde Sibergöz operasyonu! Bakan Yerlikaya duyurdu:

title
Çanakkale Boğazı'nda ulaşıma fırtına engeli!

Çanakkale Boğazı'nda ulaşıma fırtına engeli!

title
Topuk Yaylası'nda kar manzaraları

Topuk Yaylası'nda kar manzaraları

title
İskenderun'da sokaklar göle döndü

İskenderun'da sokaklar göle döndü

title
Havada korku dolu anlar! Fırtına uçağı salladı

Havada korku dolu anlar! Fırtına uçağı salladı

title
6 ilde Kahramanlar-30 operasyonu

6 ilde Kahramanlar-30 operasyonu

title
Sivas'ta fırtına ekili oldu... Binanın çatısı böyle uçtu

Sivas'ta fırtına ekili oldu... Binanın çatısı böyle uçtu

title
İzmir'de deniz taştı, sokaklar su altında kaldı

İzmir'de deniz taştı, sokaklar su altında kaldı

title
13 İsrailli ve 7 yabancı uyruklu esir serbest bırakıldı

13 İsrailli ve 7 yabancı uyruklu esir serbest bırakıldı

title
Kış uykusuna yatmayan ayılar meyve bahçesini talan etti

Kış uykusuna yatmayan ayılar meyve bahçesini talan etti

title
İşgalci İsrail ve Hamas arasındaki ilk esir takası tamamlandı

İşgalci İsrail ve Hamas arasındaki ilk esir takası tamamlandı

title
Ağır hasarlı binaların yıkım işlemi sürüyor

Ağır hasarlı binaların yıkım işlemi sürüyor

title
Kurutulunca değeri 10 kat artıyor

Kurutulunca değeri 10 kat artıyor

title
Aybüke öğretmenin bağlaması Başkan Erdoğan'a emanet

Aybüke öğretmenin bağlaması Başkan Erdoğan'a emanet

title
Doğu Akdeniz-2023 Tatbikatı nefes kesti

Doğu Akdeniz-2023 Tatbikatı nefes kesti

title
Eyüpsultan'da toprak kayması nedeniyle 2 bina boşaltıldı

Eyüpsultan'da toprak kayması nedeniyle 2 bina boşaltıldı

title
Ağrı Dağı'nda şaşırtan görüntüler! Şapka şeklinde mercek bulutu oluştu

Ağrı Dağı'nda şaşırtan görüntüler! Şapka şeklinde mercek bulutu oluştu