Diziler psikolojiyi etkiliyor
Diziler psikolojiyi etkiliyor

Diziler psikolojiyi etkiliyor

Müslümanlar tehdit altında
Müslümanlar tehdit altında

Müslümanlar tehdit altında

Kalkınma Yolu Projesi neden önemli?
Kalkınma Yolu Projesi neden önemli?

Kalkınma Yolu Projesi neden önemli?

Uzaydaki Yeni Gözdemiz Türksat 6A
Uzaydaki Yeni Gözdemiz Türksat 6A

Uzaydaki Yeni Gözdemiz Türksat 6A

Dünyanın en kalabalık ülkesi sular altında kalacak!
Dünyanın en kalabalık ülkesi sular altında kalacak!

Dünyanın en kalabalık ülkesi sular altında kalacak!

Cam sileceği nasıl icat edildi?
Cam sileceği nasıl icat edildi?

Cam sileceği nasıl icat edildi?

Kahve içmek vücudumuzu nasıl etkiliyor?
Kahve içmek vücudumuzu nasıl etkiliyor?

Kahve içmek vücudumuzu nasıl etkiliyor?

23 Nisan Çocuk Bayramı nasıl ortaya çıktı?
23 Nisan Çocuk Bayramı nasıl ortaya çıktı?

23 Nisan Çocuk Bayramı nasıl ortaya çıktı?

Erdoğan'ın Irak ajandasında ne var?
Erdoğan'ın Irak ajandasında ne var?

Erdoğan'ın Irak ajandasında ne var?

ABD İsrail'i neden koruyor?
ABD İsrail'i neden koruyor?

ABD İsrail'i neden koruyor?

Mustafa Keser: Havuza düştüm, Diva'yla barıştım
Mustafa Keser: Havuza düştüm, Diva'yla barıştım

Mustafa Keser: Havuza düştüm, Diva'yla barıştım

Bilim dünyası Türk fizikçiyi konuşuyor!
Bilim dünyası Türk fizikçiyi konuşuyor!

Bilim dünyası Türk fizikçiyi konuşuyor!

Ahmet Selçuk İlkan: ‘Hülya Avşar'ın Bana Takım Elbise Borcu Var'

Hülya Avşar'la 1986 yılında yaşanan bir anısını anlatan Ahmet Selçuk İlkan, “Hülya ‘Acısız arabesk olmaz' dedi. Takım elbisesine iddiaya girdik, eğlenceli sözlerle yazdığım ‘Bir Cennettir Bu Dünya' adlı şarkı hit oldu. Aynı yıl içinde tam 45 sanatçı tarafından seslendirildi. Ama Hülya takım elbise sözünü unuttu” dedi.

AKŞAM TV
EDİTÖR: YASEMİN İLAN / KURGU: KERİM YILDIRIM

Kahır Mektubu, Aşk Kitabı, Liselim, Anılar, Gözler Kalbin Aynasıdır, Hatıram Olsun, Tahta Masa, Kurşuna Gerek Yok, Hatıran Yeter, Ben Aşkı Ölümsüz Bilenlerdenim, Günün Birinde, Emmioğlu, Ya Seninle Ya Sensiz, Seninle Aşkımız Bir Roman, Sabahçı Kahvesi, Bir Gülü Sevdim, Artık Ne Duamsın Ne Bedduam ve daha bir çok ölümsüz şarkının söz yazarı, ünlü şair Ahmet Selçuk İlkan Akşam TV'de Akşam Yıldızı Yasemin İlan'ın konuğu oldu. 'Kaybedenlerin şairi' olarak bilinen Ahmet Selçuk İlkan yazdığı unutulmaz şarkıların çıkış hikayelerini anlatırken, ünlü sanatçı Hülya Avşar'la 1986 yılında yaşadıkları bir anısını da dile getirdi. Ahmet Selçuk İlkan şunları söyledi:

"1986 yılında ben Gurbet Kemanı konserlerinde sunuculuk yapılıyordum, yurtdışına gidiyorduk. Bir konserimizde İbrahim Tatlıses, Hülya Avşar, Barış Manço, Emrah, Necla Nazır hep birlikteydik. Konser sonrası bir şehirden diğerine otobüsle yolculuk yaparken Hülya Avşar ile sohbete koyulduk. Konumuz arabesk müziğin çok ağdalı ve iç karartıcı olduğuna geldi. Ben de bu ezberin bozulabileceğini söyledim. Şarkının arabesk, pop ya da sanat müziğine dönüşebilmesinde sözden çok bestenin önemli olduğunu dile getirdim. "Siz bir söz yazarsınız bu sözü besteciye teslim edersiniz eğer bu sözleri Garo Mafyan alırsa pop yapar, Avni Anıl alırsa Türk Sanat Müziği, Burhan Bayar alırsa arabesk, Selami Şahin alırsa fantezi, Ümit Besen bestelerse taverna olur, söz yazarlarının bir günahı yok" dedim.

Hülya Avşar da "İçinde mutluluk sözleri olan hiçbir şarkı arabesk müzikte başarılı olamaz" dedi. Ben de 'İddiasına girmek ister misin' dedim biz takım elbisesine iddiaya girdik. Necla Nazır da şahidimiz oldu. Ben "Öyle bir söz yazacağım ki tamamen aydınlık sözler olacak ve arabesk olmasına rağmen çok tutacak" dedim. 'Bir cennettir bu dünya sevmesini bilene, Gerçek olur her rüya görmesini bilene. Gel seninle sevgilim mutluluğa gidelim, şu üç günlük dünyada sevelim sevilelim. Dikenler bir gül olur, ateşler bir kül olur, dağlar bile yol olur gelmesini bilene. Gel seninle sevgilim mutluluğa gidelim. Şu üç günlük dünyada sevelim sevilelim" şeklinde bir şiir yazdım. Hülya'ya şiiri okudum, 'Çok güzel olmuş ama kesinlikle arabesk olmaz' dedi.

Ali İhsan Kısaç'a şiiri teslim ettim. Şarkı bir çıktı, 45 farklı sanatçı tarafından seslendirildi. O sene gazeteler de yazdı, büyük ses getirdi bu durum. Böylelikle iddiayı da ben kazandım. Hülya bana takım elbise almayı unuttu ama önemli değil. O her zaman alacak kadar cömerttir, ama burada önemli olan takım elbise değildi, hiçbir zaman istemedim. O cömert bir kadındır aramızda lafı olmadı olmaz da."

O MEŞHUR ŞARKILARI OTOBÜSTE YAZDIM

80'li yıllarda İstanbul'dan Adana'ya otobüsle gidip gelirken çok şarkı sözü yazdığını söyleyen Ahmet Selçuk İlkan, "Zeki Müren'in seslendirdiği 'Ben Toprak Olayım Sen Beni Unut', Ümit Besen'in Islak Mendil, Adnan Şenses'in 'Günah Benim mi' ve 'Hiçbir Kadın Beni Böyle Yakmadı' şarkıları otobüste yazdıklarımdan bir kaçıdır" dedi.

"Şarkı sözü yazdığınız en ilginç ortam neresiydi" şeklindeki soruya karşılık Ahmet Selçuk İlkan şunları dile getirdi: 80-90'lı yıllar arasında çok şiir yazmak zorundaydım. Taverna müzik revaçtaydı Ümit Besen, Nejat Alp, Cengiz Kurtoğlu, Arif Susam 12 parçadan oluşan albümler yapıyordu. Onlara söz yazmaya yetiştiremiyordum. Bu arda Türk Sanat müziği, pop, arabesk albümlere de şarkı sözü veriyordum. Hiç boş vaktim olmadığı için memleketime Adana'ya gidip gelirken otobüste de şarkı sözleri yazıyordum. İstanbul'dan Adana'ya gidene kadar geçen 14 saatte birkaç şiir çıkıyordu. İlk zamanlar yanımda oturan yolcular yazdıklarımı okumaya çalıştıkları için rahatsız oluyordum. Ben de iki kişilik bilet alıp yan koltuğun boş kalmasını sağladım. Rahat rahat şarkı sözlerini bu şekilde yazdım. Yolculuk bittiğinde dönüşte Unkapanı'nda İMÇ'ye gidiyordum plakçılar hemen şarkılarımı kapıyorlardı. Ofisim otobüslerdi yani. Zeki Müren'e yazdığım 'Ben toprak olayım sen beni unut' şarkısını otobüste yazdım. Sevgilisinden ayrılıp otobüse binen çok ağlayan birini görüp onunla sohbet etmiştim ve onun hikayesinden yola çıkarak "Mademki kalmadı bir umut bu elden gideyim sen beni unut tesadüf olur da karşılaşırsak yabancı durayım sen beni unut" sözlerini kaleme almıştım. Islak Mendil'in bir bölümünü, Adnan Şenses'e verdiğim Günah Benim mi ve Hiçbir Kadın Beni Böyle Yakmadı adlı şarkıları da otobüste yazdım.

KENDİ HAYATIMI YAZSAM 10 ŞARKIDA BİTERDİ

"Şimdiye kadar binlerce şarkının sözünü yazdım. Bana soruyorlar 'her şarkı senin aşk hikayen mi, senin yaşanmışlığın mı?" diyen Ahmet Selçuk İlkan, "Bu mümkün değil ben hayatımı yazsam 10 şarkıda biterdi. Etrafımdaki olaylardan, kişilerden, onların yaşanmışlıklarından besleniyorum. Bir çoğu bilmez bile onların hikayesinden şarkılar çıktığını" dedi. "Bir itirafta bulunayım" diyerek sözlerini sürdüren İlkan şunları dile getirdi: "Ben o çok sevilen şarkılarla bugün gelseydim belki de üç tanesini bile tanıtamazdım çünkü öyle bir çağdayız ki, öyle bir kuşak var ki şarkılarımız da bozuldu, dostluklar da! Bir aceleci tavırlar halindeyiz, insanlar kusur arayışı içinde herkes kusur avcısı olmuş. Bu beni yaralıyor. İşimiz çok zor."

AŞK ACISI ÇEKENİ GÖLGESİNDEN TANIRIM

"Bana şarkını söyle sana kim olduğunu söyleyeyim" diyen İlkan "Bana en sevdiğin şarkıyı söylersen senin ne kadar sempatik, güzel kalpli, iyi biri olup olmadığını söyleyebilirim" dedi. 'Aşk acısı çeken kişiyi gözünden tanır mısınız' sorusuna karşılık da, "Aşk acısı çeken insanı değil gözünden, gölgesinden tanırım çünkü ben aşk doktoru değilim ama aşkı ölümsüz bilenlerdenim. Gönül reçetesidir benim şarkılarım. Ben ayrılıkların şairi, yalnızların ozanıyım. Aşkın bir terazisi varsa o ayrılıktır, mesafedir. O mesafeyi koymadan ne kadar sevildiğini, özlendiğini bilemezsin" diye konuştu.

EMEL SAYIN'IN YENİ ŞARKISI: SON SÖZÜ AŞK SÖYLER

"Son Sözü Aşk Söyler" adlı yeni şiir kitabını da anlatan Ahmet Selçuk İlkan kitaba adını veren şiirinin Emel Sayın tarafından seslendirilecek bir şarkı olarak bestelendiğini söyledi. Selami Şahin tarafından bestelenen ve yakında müzikseverlerle buluşacak olan şarkının sözleri şöyle:

"Sakın büyük konuşma, aşk bu başını eğer. Asla onla yarışma, son sözü hep aşk söyler. Yeminleri bozan o, kaderini çizen o, yeni baştan yazan o, son sözü hep aşk söyler. Aşk bu emek ister, deli gibi yürek ister, kırar tüm zincirleri, son sözü hep aşk söyler. Aşk en tatlı heyecan, beni san bağlayan, odur bizi yaşatan, son sözü hep aşk söyler. Öyle hiç dudak bükme, sus da kalbini dinle, son söz benimdir deme, son sözü hep aşk söyler. Kral olsan tacın o, vazgeçilmez acın o, mutluluk ilacın o, son sözü hep aşk söyler. Ne bahar ne güz dinler, ne yasak ne söz dinler, kalbe girdiği anda, son sözü hep aşk söyler."

MASTİKA ŞARKISINI ACELEYLE YAZDIM, TUTMASINA ŞAŞIRDIM

Mastika şarkısını öylesine yazdığını anlatan Ahmet Selçuk İlkan şarkının hikayesini şöyle anlattı:

Modada oturuyordum Selami Şahin, Ümit Besen, Edip Akbayram ve Coşkun Sabah hep bir arada oluyorduk. Akşam saatlerinde sahile iner, sohbet ederdik. Bir akşam yine indik oturuyoruz ama Selami Şahin gelmedi. Aradım 'Neredesin, toplandık seni bekliyoruz' dedim. "Stüdyodayım son şarkımı seslendirmeden çıkamam ama şarkı ortada yok. Çok istiyorsan gelmemi bana şarkı sözü yaz" dedi. Melodiyi mırıldandı "hemen yazarsan şarkıyı okur gelirim" dedi. Mastika'yı yazdım ona söyledim, o da seslendirdi. "Bir şartım var sakın adımı yazmayın albüme" dedim o zamanlar Kahır Mektubu'nu yazmışım romantik şarkıların adamı olarak biliniyorum Mastika gibi sıradan bir şarkıyla adım anılmasın diye düşündüm. Ama şarkı çıkmadan o kadar popüler oldu ki 'aman hemen adımı yazın' dedim. O şarkı 9-8'lik şarkılarda milat oldu. Bu kadar ses getireceğini bilmiyordum.

ORHAN GENCEBAY'A PANDEMİDEN ÖNCE 'MASKE' DİYE ŞARKI VERDİM

Bu güne kadar çok isteyip de çalışamadığı iki isim olarak Orhan Gencebay ve Sezen Aksu'yu söyleyen Ahmet Selçuk İlkan, "İki yıl önce pandemi henüz yoktu benden Orhan Gencebay çok özel bir şarkı yazmamı istedi. Yaptım verdim şarkının adı 'Maske' bestelendi ama albümde yer alacak diğer şarkılar beklendiği için çekmecede kaldı. Maskeyi yaptıktan sonra herkes maskelendi" dedi. Şarkının çok yakında Orhan Gencebay albümünde yer alacağını söyleyen İlkan, şarkının sözlerini Akşam TV ile paylaştı:

"Herkesin yüzünde ayrı bir maske, düşman belli değil dost belli değil. Öyle bir dünyada yaşıyoruz ki nefret belli değil, aşk belli değil. Her gelen bir başka yaralar bizi, her giden bir başka karalar bizi. Boşuna suçlarız kaderimizi, ateş belli değil, kül belli değil, diken belli değil gül belli değil. Öyle bir dünyada yaşıyoruz ki nefret belli değil aşk belli değil."

ANNEME BİR MENDİL BİLE ALAMADIM

1955 yılında Adana'da dünyaya gelen Ahmet Selçuk İlkan lise eğitiminin sonrasında 1973 yılında yüksek öğrenimini tamamlamak için Almanya'ya gittiğini ama oraya gidişinin 40. gününde annesinin ölüm haberini aldığını anlattı. O zamanlar henüz çalışıp para kazanmaya başlamadığı için annesine bir mendil dahi alamamanın üzüntüsünü yaşadığını dile getiren Ahmet Selçuk İlkan bir de itirafta bulundu:

"Annem çok acılar çekmiş küçük yaşta evlendirilmiş bir kadındı. Babası o daha bebekken Yemen'e savaşa gitmiş bir daha dönmemiş. Annem hep gözü yaşlı bir kadındı. Bizi de hep babama karşı savunurdu, çocuklarına düşkündü. Ama onu hep ağlarken hatırlıyorum. Almanya'ya giderken bana 'Oğlum seninle bir fotoğraf çekilelim gitmeden" dedi. Gençlik işte ben de sonra çekiliriz diyerek onun bu istediğini geri çevirdim. Meğer onu son görüşümmüş. Bu içimde büyük bir yaradır ama asıl sorun ona bir mendil bile alamamış olmam.

Bir gün şiir yazarken 'Acaba annem şair olsa neler yazardı, duygularını nasıl kaleme alırdı" diye düşündüm. "Genç yaşımda yıktı beni kederler, kendi kaderime sitemkâr oldum. "Ağlayan sonunda güler", dediler. Ömrümce gülmedim, isyankâr oldum" diye başlayan 'Tövbekar' şarkısının sözlerini yazdım. Ferdi Tayfur, Kibariye ve Ebru Gündeş'in seslendirdiği bu şarkıyı herkes aşk şarkısı zanneder kimse bilmez annem için annemin kaleminden onun isyanını yazdığımı. Bunu da ilk kez size itiraf ediyorum."

  • Kategori:
    AKŞAM YILDIZI
  • Eklenme Tarihi:
    3.10.2021 10:20
  • Güncellenme Tarihi:
    3.10.2021 14:41
  • Kategori Videoları
Diğer İçerikler
title
Tayfun Duygulu: 'Kıvanç Tatlıtuğ'la ikiz gibiyiz'

Tayfun Duygulu: "Kıvanç Tatlıtuğ'la ikiz gibiyiz"

title
Yonca Lodi: Balıklama atlamalıydım

Yonca Lodi: Balıklama atlamalıydım

title
Şahsenem: Güzelim diye kocamı öldüreceklerdi

Şahsenem: Güzelim diye kocamı öldüreceklerdi

title
Ege, tüm birikimini ticarete yatırıp hepsini kaybettiğini söyledi

Ege, tüm birikimini ticarete yatırıp hepsini kaybettiğini söyledi

title
59 YAŞINDAKİ SİNAN ÖZEN: 'GENÇLİK SIRRIMI AÇIKLARSAM ORTALIK KARIŞIR'

59 YAŞINDAKİ SİNAN ÖZEN: "GENÇLİK SIRRIMI AÇIKLARSAM ORTALIK KARIŞIR"

title
Kayahan'ın bilinmeyen gerçeğini kızı Beste Açar anlattı: Babam yalnız ve fakirdi...

Kayahan'ın bilinmeyen gerçeğini kızı Beste Açar anlattı: Babam yalnız ve fakirdi...

title
76 yaşındaki Kamuran Akkor, AKŞAM'a konuştu: 'Sahnede genç kızı oynarım'

76 yaşındaki Kamuran Akkor, AKŞAM'a konuştu: "Sahnede genç kızı oynarım"

title
Para için kamburumu kullandılar

Para için kamburumu kullandılar

title
Özgün: 'Murat Boz'u kıskandım!'

Özgün: "Murat Boz'u kıskandım!"

title
Doğuş: 'Yaşadıklarım Bergen'i sollar'

Doğuş: "Yaşadıklarım Bergen'i sollar"

title
Ozan Orhon: Kendimi Michael Jackson zannettim, kaybettim

Ozan Orhon: Kendimi Michael Jackson zannettim, kaybettim

title
Yaşlanmamak için her ay 20 Bin TL harcayan Coşkun Sabah: 'Parasız kalmam mümkün değil'

Yaşlanmamak için her ay 20 Bin TL harcayan Coşkun Sabah: "Parasız kalmam mümkün değil"

title
Sinan Çalışkanoğlu'ndan Yıldız Tilbe'ye: Ya kötü niyetli ya da akıl hastası

Sinan Çalışkanoğlu'ndan Yıldız Tilbe'ye: Ya kötü niyetli ya da akıl hastası

title
Mustafa Topaloğlu: Sefo tarzımı, Tarkan şarkımı çaldı

Mustafa Topaloğlu: Sefo tarzımı, Tarkan şarkımı çaldı

title
Sahnelere dönen Fedon: 'Bana 'bitti' diyenlere tokat atacağım... Ölümüm havalı olsun otobüs çarpsın istemem!'

Sahnelere dönen Fedon: "Bana 'bitti' diyenlere tokat atacağım... Ölümüm havalı olsun otobüs çarpsın istemem!"

title
‘Camdaki Kız' dizisinin yapım şirketini topa tuttu: Bana çok kaba davrandılar

‘Camdaki Kız' dizisinin yapım şirketini topa tuttu: Bana çok kaba davrandılar

title
Buray: Her gün yüzlerce evlenme teklifi alıyorum!

Buray: Her gün yüzlerce evlenme teklifi alıyorum!

title
Selami Şahin: Hayatımın filminde başrol oğlumun

Selami Şahin: Hayatımın filminde başrol oğlumun

title
AHMET ÖZHAN'DAN SÜPERSTAR'A ÖVGÜ: Ajda Pekkan sanat dünyasının yol haritasıdır

AHMET ÖZHAN'DAN SÜPERSTAR'A ÖVGÜ: Ajda Pekkan sanat dünyasının yol haritasıdır

title
Ümit Yaşar'dan polemik yaratacak sözler... 'Veliaht yok, taklitler var'

Ümit Yaşar'dan polemik yaratacak sözler... "Veliaht yok, taklitler var"

title
Sahnede Baha, evde Bahattin

Sahnede Baha, evde Bahattin

title
Arabeskin usta isminden itiraf: ‘Keşke şarkıcı olmasaydım'

Arabeskin usta isminden itiraf: ‘Keşke şarkıcı olmasaydım'

title
AYŞE MİNE: İbrahim Tatlıses'in kadınlarından olmadım

AYŞE MİNE: İbrahim Tatlıses'in kadınlarından olmadım

title
Romantik şarkıların prensi: Romantik değilim bende merhamet eksik

Romantik şarkıların prensi: Romantik değilim bende merhamet eksik