Rusya'da bubrik, Rize'de kel simit olarak sofraları süslüyor. 150 yıllık geçmişiyle kentin vazgeçilmezleri arasında yer alıyor.
Kel simit, sadece susamsız olmasıyla değil yapılışındaki farklılıklar nedeniyle de klasik simitten ayrılıyor. Haşlama simit olduğu söylenen kel simit, un, su, tuz ve az miktarda mayayla hazırlanan ve börek hamuruna benzetilen bir hamurdan yapılıyor.
150 yıl önce gurbetçilerle sınırlarımıza giren bu lezzet o günden bu yana Rize'de severek tüketiliyor. Her gün onun için fırınların önünde kuyruk oluşuyor. Fiyatına gelince yalnızca 1 lira. 25 fırında günlük yaklaşık 60 bin adet üretiliyor ve yalnızca birkaç saatte tükeniyor.
Türk Patent Ve Marka Kurumu'nca 'coğrafi işaret' tescili de alan Rize simidi isteyenlere kargo, otobüs ve uçaklarla il dışına da yollanıyor.