Güney Gaz Koridoru´nun en uzun halkası olan Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı´nın (TANAP) 1 Temmuz itibarıyla Azerbaycan gazını Avrupa´ya iletebilecek duruma geldiği bildirildi.
TANAP´ta yapılan açıklamaya göre, Ardahan´ın Posof ilçesinden Türkiye´ye giriş yapan ve 20 il, 67 ilçe ile 600 köyden geçtikten sonra Edirne´nin İpsala ilçesinden Avrupa´ya bağlanan bin 850 kilometrelik boru hattı tamamlandı.
TANAP, 1 Temmuz itibarıyla Azerbaycan´ın Şah Deniz-2 sahasından çıkan doğal gazı Türkiye-Yunanistan sınırında Trans Adriyatik Doğal Gaz Boru Hattı´na (TAP) vermeye hazır hale geldi. TAP´ın tamamlanmasının ardından, Azerbaycan gazı gelecek yıldan itibaren Avrupa pazarlarına ulaşacak.
Böylece, Türkiye-Yunanistan sınırında TAP ile birleşen TANAP, Türkiye, Orta Doğu ve Avrupa´nın en uzun ve en geniş çaplı doğal gaz boru hattı unvanına sahip oldu.
Açıklamada görüşlerine yer verilen SOCAR Başkanı Rövnag Abdullayev de TANAP´tan Türkiye’ye ilk gaz sevkiyatının geçen yıl başlatıldığını hatırlatarak, "Bugün ise TANAP artık Avrupa’ya da doğal gazın teslim edilmesi için hazır vaziyettedir ve yalnızca TAP´daki çalışmaların tamamlanması beklenmektedir. Azerbaycan bugün bütün dünyaya tekrar göstermiştir ki; biz sadece yurt içinde değil, yurt dışında da büyük projeleri zamanında ve yüksek verimlilikle gerçekleştirme konusunda son derece başarılıyız." ifadelerini kullandı.
Yaklaşık 7 milyar dolar yatırımla tamamlanan TANAP´tan Türkiye´ye ticari gaz akışı 30 Haziran 2018´de başlamıştı.
TANAP´ta, SOCAR ve Azerbaycan Cumhuriyeti Ekonomi Bakanlığı´nın ortak girişimi olan Güney Gaz Koridoru AŞ´nin yüzde 51, Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ´nin yüzde 30, BP´nin yüzde 12 ve SOCAR Türkiye Enerji AŞ´nin de yüzde 7 hissesi bulunuyor.