Arabeskin 'Babası' kim?
Arabeskin 'Babası' kim?

Arabeskin 'Babası' kim?

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer'den AKŞAM'A özel açıklamalar
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer'den AKŞAM'A özel açıklamalar

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer'den AKŞAM'A özel açıklamalar

Hepsi teker teker deşifre edildi... İşte haftanın yalanları
Hepsi teker teker deşifre edildi... İşte haftanın yalanları

Hepsi teker teker deşifre edildi... İşte haftanın yalanları

Kudüs Meselesi: Birlikte Dalgalanan Hilal ve Haçlı Bayrakları
Kudüs Meselesi: Birlikte Dalgalanan Hilal ve Haçlı Bayrakları

Kudüs Meselesi: Birlikte Dalgalanan Hilal ve Haçlı Bayrakları

Beşiktaş - Lizbon Maç Önü
Beşiktaş - Lizbon Maç Önü

Beşiktaş - Lizbon Maç Önü

Trilyonlarca sigara izmariti nereye gidiyor?
Trilyonlarca sigara izmariti nereye gidiyor?

Trilyonlarca sigara izmariti nereye gidiyor?

Elon Musk ve Jeff Bezos arasında sular durulmuyor | TeknoZone #5
Elon Musk ve Jeff Bezos arasında sular durulmuyor | TeknoZone #5

Elon Musk ve Jeff Bezos arasında sular durulmuyor | TeknoZone #5

Markar Esayan'a vefa... 'Bugüne kadar geri adım atmadı, Markar yalnız değildir'
Markar Esayan'a vefa... 'Bugüne kadar geri adım atmadı, Markar yalnız değildir'

Markar Esayan'a vefa... 'Bugüne kadar geri adım atmadı, Markar yalnız değildir'

Kılıçdaroğlu'nun iddiası yeniden gündemde
Kılıçdaroğlu'nun iddiası yeniden gündemde

Kılıçdaroğlu'nun iddiası yeniden gündemde

'Anıları ve geride bıraktıkları bize ışık tutacak nitelikte'
'Anıları ve geride bıraktıkları bize ışık tutacak nitelikte'

'Anıları ve geride bıraktıkları bize ışık tutacak nitelikte'

Saklambaç Ustası Bu Tarla Faresini 'Görmelisin'
Saklambaç Ustası Bu Tarla Faresini 'Görmelisin'

Saklambaç Ustası Bu Tarla Faresini 'Görmelisin'

'Markar Esayanlara bu toplumun her zaman ihtiyacı var'
'Markar Esayanlara  bu toplumun her zaman ihtiyacı var'

'Markar Esayanlara bu toplumun her zaman ihtiyacı var'

Sırt Çantasına Sığdırdığı Mutfak Eşyalarıyla Dünyayı Geziyor

Gezgin, aşçı, macerasever, meraklı, araştırmacı… Ona ne derseniz deyin… Ama gerçek şu ki, herkesin ilgiyle takip ettiği sıra dışı bir yaşam tarzı var. “Foodie Backpacker” ismiyle, farklı mekânlarda, özel etkinliklerde yemek hazırlayan, Asya ve Avrupa’yı keşfedip yemek yapma tutkusunu dünyaya taşıyan Derya Özyuvalı’dan bahsediyoruz. Bugüne kadar 47 ülkeyi dolaşan, gittiği ülkelerde farklı evlere konuk olup mutfaklarına giren ve unutulmaz tecrübeler edinen Özyuvalı, hayatını Akşam TV´den Burçak Ekizoğlu´na anlattı.

Emlak sektörü, turizm acentesi, gece kulübü işletmeciliği, etkinlik yönetimi gibi birçok farklı alanda çalıştıktan sonra, istediği yaşam tarzının bu alanlarda olmadığını anlayan Derya Özyuvalı, yeni bir maceraya atıldı. 5 yıl önce sırt çantasına sığdırdığı mutfak gereçleriyle dünyayı dolaşmaya karar veren genç adam, keyifli hayatının perde arkasını Akşam TV’ye anlattı…

Bu macera nasıl başladı? 

Benim hikâyem birçok şeyi deneyimlemiş bir adamın hikâyesi aslında. 18 yaşında turizm işi yaparken, iş turizm şirketi olmaya gitti. O zaman çok etkinlik yapıyorduk. Herkesi tanıyor oldum. Kısa bir aralıktan sonra restoran sahibi oldum. Artık bir noktadan sonra sosyalleşmekten sıkıldım, uzaklaşmak istedim. Gittim bir çiftlik kurdum. Bursa Karacabey’de.

Peki, bu işleri bırakıp yurt dışına açılmaya, uluslararası lezzetler yapmaya nasıl karar verdin?

Bir sabah uyanıp da, “Ben dünyayı gezmek istiyorum, yemek yapacağım” demekle olmadı tabii ki. İlk olarak evimde yemek yapıp turistleri ağırlamaya başladım. İstanbul’a gelen turistler bir Türk’ün evinde yaptığı yemekleri merak edip benim evime konuk olup masama oturup yemek yiyorlardı.

Bir ücret karşılığında mı?

Aynen. Böyle bir konsept var dünyada zaten artık. Onu yaparken şunu sorguladım, acaba restoran açmak yerine gezerken bu iş yapılabilir mi? Ne yapabilirim dedim kendi kendime. Sonra birkaç deneme yaptım. Önce Moskova’ya gittim. Belgrad’da denedim. Tura çıktım. Belgrad, Prag, Budapeşte’ye gittim. Derken bir baktım, sosyal medyayı iyi kullanıyor olmakla birlikte her açtığım event’te biletler tükenir hale geldi. Sonradan anladım ki bu iş olabilir. Benim hayatım, seyahat ederek hayatımı kazanacağım modele dönebilir.

Kaç ülkeyi dolaşıp kaç mutfağa girdin?

5.5 yılda 47 ülkede 300’e yakın yemek yaptım. Eşittir 3 binden fazla misafir.

Seyahat ettiğin ülkeler arasında en çok ilgini çeken yer neresiydi?

Gastronomi ile ilgileniyor olmamdan sonra hep böyle Japon mutfağına kültürüne enteresan bir ilgim vardı. Japonya’ya gidince bu iş benim en üst noktam olacak derdim. Gittiğimde gerçekten etkilendim. Japonya çok enteresan bir yer, özellikle Tokyo. Yemek yapım teknikleri, mükemmeliyetçilikleri, kullandıkları malzemeler… Bununla beraber Tayvan’da Taipei’ye hiç beklentisiz gittim. Her oturduğum yerden, her tattığım yemekten ayrı bir keyif aldım.

Sokak lezzetlerinden bahsetmiştin...

Aynen, Asya’da zaten genel olarak sokak lezzetleri çok iyi. Bazıları hijyenik bulmaz. Lezzetini sevmez. Bazı şeyleri okursun. Ben bunların hiç birini yapmadan gittim ve inanılmaz memnum kaldım. Avrupa için konuşacak olursak, gerçekten gastronominin başkenti İspanya’da bulunan San Sebastian. Orası, “yemek yemeyi seviyorum” diyen herkesin gitmesi gereken bir yer.

Asya mutfağı mı Avrupa mutfağı mı?

Bu çok zor bir soru. Arada çok fark var. Lezzetlerin uyumu, baharatlar vs. dersen tabii ki Asya mutfağı.

Birini seçmen gerekirse?

Bulamıyorum. Şimdi bütün dünya Asya mutfağından çok etkileniyor. Bence de iyi oluyor. Çeşitliliğimiz arttı. İnsanların damak tadı gelişiyor, böylece benim işime geliyor. Yaptığım işe çok büyük katkısı var.

Bir Foodie Backpacker yemeği nasıl oluyor?

Yemek pişirme turu olarak ben bunu sosyal medyada duyuruyorum, önümüzdeki iki ay içinde şu ülkelerde olacağım diye. Bunun kararını verip anons ediyorum. Sonrasında da talepleri topluyorum. Sonra talepler geldiğinde bütün bilgileri (kaç kişi olacağı, ne tarz yemek yapılacağı, fiyatı vs.) konuşup anlaştıktan sonra uçak biletini alıyorum ve bu tura başlıyorum. İki ayrı tur olacaksa 20-25 tane yemeğim oluyor. Şehrin yerel bir pazarına gidiyorum. Sırt çantama alacaklarımı alıyorum.

Benim onlara sorduğum 2 soru var: Vegan olup olmadıkları ve bir gıdaya alerjileri olup olmadığı. Pazara gidiyorum, alışverişimi yapıyorum, eve gidip kapıyı çalıyorum. Mutfağa girip yemeği yapmaya başlıyorum. Sonrasında misafirler yavaş yavaş geliyor ve onlarla oturup yemeğimi yiyorum.

Ne sıklıkla İstanbul’a geliyorsun? İstanbul’da neler yapıyorsun?

İstanbul’a çok sık gelemiyorum. Pop art yemekler yapıyorum. Bir de son dönemde bir mekanda yemekler yapmaya başladım.

Rezervasyon yapıp geliyorlar. Dolayısıyla çok keyifli o insanların birbiriyle konuşup tanışıyor olması. Ben bunu evde de yapıyorken zaten en sevdiğim şey oydu. Farklı milletlerden, farklı insanların gelip oradan arkadaş olarak çıkmaları sosyal medyada birbirlerini bulmaları… Sadece yemek yemek değil artık, sosyal hayatın çok büyük bir unsuru. 

  • Kategori:
    RÖPORTAJLAR
  • Eklenme Tarihi:
    26.11.2019 15:05
  • Güncellenme Tarihi:
    28.11.2019 14:00
  • Kategori Videoları
Diğer İçerikler
title
Markar Esayan'a vefa... 'Bugüne kadar geri adım atmadı, Markar yalnız değildir'

Markar Esayan'a vefa... "Bugüne kadar geri adım atmadı, Markar yalnız değildir"

title
Bu fuar “iş” yapar

Bu fuar “iş” yapar

title
Maher Zain: Filistin benim kırmızı çizgim

Maher Zain: Filistin benim kırmızı çizgim

title
Sultangazi Belediyesi At Binicilik Tesisi yılda 2,5 milyon ziyaretçiyi ağırlıyor

Sultangazi Belediyesi At Binicilik Tesisi yılda 2,5 milyon ziyaretçiyi ağırlıyor

title
Kararında siyaset mümkün mü?

Kararında siyaset mümkün mü?

title
İTO Başkanı Şekib Avdagiç: Büyüme rakamları umut verici

İTO Başkanı Şekib Avdagiç: Büyüme rakamları umut verici

title
'Atatürk, Afgan kralını uyarmıştı'

"Atatürk, Afgan kralını uyarmıştı"

title
TÜİK 2.Çeyrek Büyüme Rakamını Açıkladı

TÜİK 2.Çeyrek Büyüme Rakamını Açıkladı

title
Göç Dalgası ve Zenofobi

Göç Dalgası ve Zenofobi

title
Afganistan ve Taliban Gerçeği

Afganistan ve Taliban Gerçeği

title
Toplu sözleşme açıklandı: Memurlar ne kazandı?

Toplu sözleşme açıklandı: Memurlar ne kazandı?

title
TSK ve MİT'ten büyük operasyon

TSK ve MİT'ten büyük operasyon

title
Yunanistan savaşa mı hazırlanıyor?

Yunanistan savaşa mı hazırlanıyor?

title
İki devlet tek millet olarak dünyaya ne söyledik?

İki devlet tek millet olarak dünyaya ne söyledik?

title
Altın almak için doğru zaman mı?

Altın almak için doğru zaman mı?

title
Pandemide evde cilt bakımı nasıl olmalı?

Pandemide evde cilt bakımı nasıl olmalı?

title
ABD seçimi... Trend Topic Konuşmalar

ABD seçimi... Trend Topic Konuşmalar

title
ABD seçimlerinde ne olacak: Trump mı Biden mı?

ABD seçimlerinde ne olacak: Trump mı Biden mı?

title
Pençe - Kartal ve Pençe - Kaplan operasyonları

Pençe - Kartal ve Pençe - Kaplan operasyonları

title
Anjelika Akbar'dan özel açıklama! 'Türkiye'ye ilk görüşte aşık oldum'

Anjelika Akbar´dan özel açıklama! ´Türkiye´ye ilk görüşte aşık oldum´

title
Fuat Kozluklu, Adnan Oktar Örgütünün Bilinmeyenlerini Anlattı

Fuat Kozluklu, Adnan Oktar Örgütünün Bilinmeyenlerini Anlattı

title
Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Yıldırım: 'Uzayda Olmayan, Dünyada Söz Sahibi Olamaz'

Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Yıldırım: ´Uzayda Olmayan, Dünyada Söz Sahibi Olamaz´

title
Nurhan Atasoy: “Yolum, Beni Osmanlı'nın Derinliklerine Götürdü”

Nurhan Atasoy: “Yolum, Beni Osmanlı'nın Derinliklerine Götürdü”

title
Emre Oktay: 27 Mayıs Darbesi Tamamen Yalanlarla Organize Edildi!

Emre Oktay: 27 Mayıs Darbesi Tamamen Yalanlarla Organize Edildi!