İsrail Suriye'de ne planlıyor?
İsrail Suriye'de ne planlıyor?

İsrail Suriye'de ne planlıyor?

Esed'in yeraltı hapishanesi: Sednaya
Esed'in yeraltı hapishanesi: Sednaya

Esed'in yeraltı hapishanesi: Sednaya

Narin Güran cinayetinde son durum ne?
Narin Güran cinayetinde son durum ne?

Narin Güran cinayetinde son durum ne?

Okullarda yeni dönem! Serbest kıyafet kaldırıldı
Okullarda yeni dönem! Serbest kıyafet kaldırıldı

Okullarda yeni dönem! Serbest kıyafet kaldırıldı

SURİYE'DE NELER OLUYOR? REJİM KARŞITLARI TOPRAKLARINI NASIL GERİ ALDI?
SURİYE'DE NELER OLUYOR? REJİM KARŞITLARI TOPRAKLARINI NASIL GERİ ALDI?

SURİYE'DE NELER OLUYOR? REJİM KARŞITLARI TOPRAKLARINI NASIL GERİ ALDI?

Elektronik atık başkenti:Agbogbloshie
Elektronik atık başkenti:Agbogbloshie

Elektronik atık başkenti:Agbogbloshie

Almanya Başbakanı Scholz'un çantasında ne var?
Almanya Başbakanı Scholz'un çantasında ne var?

Almanya Başbakanı Scholz'un çantasında ne var?

Güney Kore'de ne oluyor?
Güney Kore'de ne oluyor?

Güney Kore'de ne oluyor?

MURAT KEKİLLİ: BENİ EN İYİ KIVANÇ TATLITUĞ OYNAR
MURAT KEKİLLİ: BENİ EN İYİ KIVANÇ TATLITUĞ OYNAR

MURAT KEKİLLİ: BENİ EN İYİ KIVANÇ TATLITUĞ OYNAR

Halep Kalesinde Türk bayrağı!
Halep Kalesinde Türk bayrağı!

Halep Kalesinde Türk bayrağı!

Kırılma noktasında bir dünya
Kırılma noktasında bir dünya

Kırılma noktasında bir dünya

Singapur nasıl zengin oldu?
Singapur nasıl zengin oldu?

Singapur nasıl zengin oldu?

Sırt Çantasına Sığdırdığı Mutfak Eşyalarıyla Dünyayı Geziyor

Gezgin, aşçı, macerasever, meraklı, araştırmacı… Ona ne derseniz deyin… Ama gerçek şu ki, herkesin ilgiyle takip ettiği sıra dışı bir yaşam tarzı var. “Foodie Backpacker” ismiyle, farklı mekânlarda, özel etkinliklerde yemek hazırlayan, Asya ve Avrupa’yı keşfedip yemek yapma tutkusunu dünyaya taşıyan Derya Özyuvalı’dan bahsediyoruz. Bugüne kadar 47 ülkeyi dolaşan, gittiği ülkelerde farklı evlere konuk olup mutfaklarına giren ve unutulmaz tecrübeler edinen Özyuvalı, hayatını Akşam TV´den Burçak Ekizoğlu´na anlattı.

Emlak sektörü, turizm acentesi, gece kulübü işletmeciliği, etkinlik yönetimi gibi birçok farklı alanda çalıştıktan sonra, istediği yaşam tarzının bu alanlarda olmadığını anlayan Derya Özyuvalı, yeni bir maceraya atıldı. 5 yıl önce sırt çantasına sığdırdığı mutfak gereçleriyle dünyayı dolaşmaya karar veren genç adam, keyifli hayatının perde arkasını Akşam TV’ye anlattı…

Bu macera nasıl başladı? 

Benim hikâyem birçok şeyi deneyimlemiş bir adamın hikâyesi aslında. 18 yaşında turizm işi yaparken, iş turizm şirketi olmaya gitti. O zaman çok etkinlik yapıyorduk. Herkesi tanıyor oldum. Kısa bir aralıktan sonra restoran sahibi oldum. Artık bir noktadan sonra sosyalleşmekten sıkıldım, uzaklaşmak istedim. Gittim bir çiftlik kurdum. Bursa Karacabey’de.

Peki, bu işleri bırakıp yurt dışına açılmaya, uluslararası lezzetler yapmaya nasıl karar verdin?

Bir sabah uyanıp da, “Ben dünyayı gezmek istiyorum, yemek yapacağım” demekle olmadı tabii ki. İlk olarak evimde yemek yapıp turistleri ağırlamaya başladım. İstanbul’a gelen turistler bir Türk’ün evinde yaptığı yemekleri merak edip benim evime konuk olup masama oturup yemek yiyorlardı.

Bir ücret karşılığında mı?

Aynen. Böyle bir konsept var dünyada zaten artık. Onu yaparken şunu sorguladım, acaba restoran açmak yerine gezerken bu iş yapılabilir mi? Ne yapabilirim dedim kendi kendime. Sonra birkaç deneme yaptım. Önce Moskova’ya gittim. Belgrad’da denedim. Tura çıktım. Belgrad, Prag, Budapeşte’ye gittim. Derken bir baktım, sosyal medyayı iyi kullanıyor olmakla birlikte her açtığım event’te biletler tükenir hale geldi. Sonradan anladım ki bu iş olabilir. Benim hayatım, seyahat ederek hayatımı kazanacağım modele dönebilir.

Kaç ülkeyi dolaşıp kaç mutfağa girdin?

5.5 yılda 47 ülkede 300’e yakın yemek yaptım. Eşittir 3 binden fazla misafir.

Seyahat ettiğin ülkeler arasında en çok ilgini çeken yer neresiydi?

Gastronomi ile ilgileniyor olmamdan sonra hep böyle Japon mutfağına kültürüne enteresan bir ilgim vardı. Japonya’ya gidince bu iş benim en üst noktam olacak derdim. Gittiğimde gerçekten etkilendim. Japonya çok enteresan bir yer, özellikle Tokyo. Yemek yapım teknikleri, mükemmeliyetçilikleri, kullandıkları malzemeler… Bununla beraber Tayvan’da Taipei’ye hiç beklentisiz gittim. Her oturduğum yerden, her tattığım yemekten ayrı bir keyif aldım.

Sokak lezzetlerinden bahsetmiştin...

Aynen, Asya’da zaten genel olarak sokak lezzetleri çok iyi. Bazıları hijyenik bulmaz. Lezzetini sevmez. Bazı şeyleri okursun. Ben bunların hiç birini yapmadan gittim ve inanılmaz memnum kaldım. Avrupa için konuşacak olursak, gerçekten gastronominin başkenti İspanya’da bulunan San Sebastian. Orası, “yemek yemeyi seviyorum” diyen herkesin gitmesi gereken bir yer.

Asya mutfağı mı Avrupa mutfağı mı?

Bu çok zor bir soru. Arada çok fark var. Lezzetlerin uyumu, baharatlar vs. dersen tabii ki Asya mutfağı.

Birini seçmen gerekirse?

Bulamıyorum. Şimdi bütün dünya Asya mutfağından çok etkileniyor. Bence de iyi oluyor. Çeşitliliğimiz arttı. İnsanların damak tadı gelişiyor, böylece benim işime geliyor. Yaptığım işe çok büyük katkısı var.

Bir Foodie Backpacker yemeği nasıl oluyor?

Yemek pişirme turu olarak ben bunu sosyal medyada duyuruyorum, önümüzdeki iki ay içinde şu ülkelerde olacağım diye. Bunun kararını verip anons ediyorum. Sonrasında da talepleri topluyorum. Sonra talepler geldiğinde bütün bilgileri (kaç kişi olacağı, ne tarz yemek yapılacağı, fiyatı vs.) konuşup anlaştıktan sonra uçak biletini alıyorum ve bu tura başlıyorum. İki ayrı tur olacaksa 20-25 tane yemeğim oluyor. Şehrin yerel bir pazarına gidiyorum. Sırt çantama alacaklarımı alıyorum.

Benim onlara sorduğum 2 soru var: Vegan olup olmadıkları ve bir gıdaya alerjileri olup olmadığı. Pazara gidiyorum, alışverişimi yapıyorum, eve gidip kapıyı çalıyorum. Mutfağa girip yemeği yapmaya başlıyorum. Sonrasında misafirler yavaş yavaş geliyor ve onlarla oturup yemeğimi yiyorum.

Ne sıklıkla İstanbul’a geliyorsun? İstanbul’da neler yapıyorsun?

İstanbul’a çok sık gelemiyorum. Pop art yemekler yapıyorum. Bir de son dönemde bir mekanda yemekler yapmaya başladım.

Rezervasyon yapıp geliyorlar. Dolayısıyla çok keyifli o insanların birbiriyle konuşup tanışıyor olması. Ben bunu evde de yapıyorken zaten en sevdiğim şey oydu. Farklı milletlerden, farklı insanların gelip oradan arkadaş olarak çıkmaları sosyal medyada birbirlerini bulmaları… Sadece yemek yemek değil artık, sosyal hayatın çok büyük bir unsuru. 

  • Kategori:
    RÖPORTAJLAR
  • Eklenme Tarihi:
    26.11.2019 15:05
  • Güncellenme Tarihi:
  • Kategori Videoları
Diğer İçerikler
title
Atila Aydıner ile 'yerli yerinde' Bayrampaşa Belediyesi'nden anlamlı eser

Atila Aydıner ile 'yerli yerinde' Bayrampaşa Belediyesi'nden anlamlı eser

title
Osmanlı'nın ilk planlı kasabası: Pendik

Osmanlı'nın ilk planlı kasabası: Pendik

title
Dijital dönüşümün merkezi ‘Tuzla'

Dijital dönüşümün merkezi ‘Tuzla'

title
Kültür ve sanatın kalbi Beyoğlu

Kültür ve sanatın kalbi Beyoğlu

title
Zeytinyağı nasıl yapılıyor?

Zeytinyağı nasıl yapılıyor?

title
Sancaktepe nefes alıyor

Sancaktepe nefes alıyor

title
Yakup Köse: 'Ahmet Kekeç güzel bir ağabeydi'

Yakup Köse: "Ahmet Kekeç güzel bir ağabeydi"

title
Ahmet Kekeç'in oğlu Hakan Kekeç Akşam TV'ye konuştu

Ahmet Kekeç'in oğlu Hakan Kekeç Akşam TV'ye konuştu

title
“Ahmet ağabey gazetede hayırla yad edilen bir abimiz”

“Ahmet ağabey gazetede hayırla yad edilen bir abimiz”

title
Ahmet abiyi dualarla yad ediyoruz

Ahmet abiyi dualarla yad ediyoruz

title
Markar Esayan'a vefa... 'Bugüne kadar geri adım atmadı, Markar yalnız değildir'

Markar Esayan'a vefa... "Bugüne kadar geri adım atmadı, Markar yalnız değildir"

title
Bu fuar “iş” yapar

Bu fuar “iş” yapar

title
Maher Zain: Filistin benim kırmızı çizgim

Maher Zain: Filistin benim kırmızı çizgim

title
Sultangazi Belediyesi At Binicilik Tesisi yılda 2,5 milyon ziyaretçiyi ağırlıyor

Sultangazi Belediyesi At Binicilik Tesisi yılda 2,5 milyon ziyaretçiyi ağırlıyor

title
Kararında siyaset mümkün mü?

Kararında siyaset mümkün mü?

title
İTO Başkanı Şekib Avdagiç: Büyüme rakamları umut verici

İTO Başkanı Şekib Avdagiç: Büyüme rakamları umut verici

title
'Atatürk, Afgan kralını uyarmıştı'

"Atatürk, Afgan kralını uyarmıştı"

title
TÜİK 2.Çeyrek Büyüme Rakamını Açıkladı

TÜİK 2.Çeyrek Büyüme Rakamını Açıkladı

title
Göç Dalgası ve Zenofobi

Göç Dalgası ve Zenofobi

title
Afganistan ve Taliban Gerçeği

Afganistan ve Taliban Gerçeği

title
Toplu sözleşme açıklandı: Memurlar ne kazandı?

Toplu sözleşme açıklandı: Memurlar ne kazandı?

title
TSK ve MİT'ten büyük operasyon

TSK ve MİT'ten büyük operasyon

title
İki devlet tek millet olarak dünyaya ne söyledik?

İki devlet tek millet olarak dünyaya ne söyledik?

title
Altın almak için doğru zaman mı?

Altın almak için doğru zaman mı?