Beyazıt Camisi´nin halıları 2. Abdülhamid Dönemi´nde 1889 yılında Hereke Fabrikasında dokundu. Desenleri önceden tasarlanan parça halıların birleştirilmesiyle, bütününde bir kompozisyonun meydana getirildiği yekpare desenli halılar, dokunduktan tam 130 yıl sonra ilk kez elden geçiriliyor.
Çırağan Restorasyon ve Konservasyon firması tarafından 4 milyon 485 bin TL bedelle restorasyon ve konservasyonu yürütülen tarihi ve sanat değerine haiz halılar için atölye aşamasında 5 tona yakın yün iplik, 700 kilogram pamuk iplik kullanıldı.
Beyazıt Camisi´nin 1784 metrekarelik halısı için yaklaşık 50 kişilik ekiple çalışılıyor. Bu ekipte yer alanların 15´i, halıların taşınmasında teknik destek verirken, 10 kişi mekanik temizlik, dezenfektasyon ve yıkama aşamasında görev alıyor.
Toplam 25 kişilik halı ustası ve konservatör ekibi tamir ve dokuma işlerini aralıksız sürdürüyor. Restorasyonun gerçekleştirildiği atölyede ihale başından sonuna kadar Vakıflar Bölge Müdürlüğü, yükleniciye ait halı atölyesini online olarak 7/24 kapalı devre kamera sistemi sayesinde uzaktan izleme olanağı buluyor. Ayrıca halıların tamiri sırasında aktif alarm sistemi dışında 3 güvenlik personeli vardiyalı olarak çalışıyor.
- Her halının teknik analizi yapıldı
Tamir işlemine başlamadan önce tamiri yapılacak her halının teknik analizi ve malzeme özellikleri uzman personeller tarafından çıkarıldı.
Elde edilen verilere göre kullanılacak malzeme ve teknikler (düğüm tekniği, atkı ve geçki teknikleri) orijinal halıya göre belirlenip halıların hav atılacak alanları ile eksik - kesik - yırtık ve kırık alanlarının tamamlamasında tamamen halının orijinaline uygun atkı, çözgü ve düğüm tekniği ile renk özelliklerine uygun tamamlama yapıldı.
Bu analiz sırasında tespit edilen halılardaki eksik alanlar, dokuma yapılarak tamamlandı. Halılara yapılan her müdahale öncesi ve sonrası tüm detaylar fotoğrafla ve sunulan raporlarla belgelendi.
Tamir ve dokuma aşamasında halının kullanımdan kaynaklı renk değişikleri tespit edildiği takdirde kontrol teşkilatının onayı alındıktan sonra atölye içindeki boyahanede parçaya göre renk tonu ayarlamaları yapılıp abraj yakalandı.
Restorasyon ve konservasyon çalışmalarıyla halıların gelecek nesillere aktarılması sağlanırken, ihaleler sırasında üniversitelerin geleneksel Türk sanatları halı-kilim bölümü mezunları ile alaylı ustaların istihdamı sağlandı.
Aynı zamanda ustaların tamir edecekleri alanları söküp hazırlamak için işe alınan 25 kadın, zamanla hav atıp, tamir yapmaya başlayarak bu işle birlikte Türkiye´nin ilk kadın halı tamircileri olarak yetişti.