Muhammed Mursi´nin hayatı
Muhammed Mursi, 8 Ağustos 1951 tarihinde, Mısır´ın kuzeyindeki Şarkiye iline bağlı Eladva köyünde doğdu.[3] Beş kardeşin en büyüğü olan Muhammed Mursi ilk eğitimini orada aldı. Babası çiftçi annesi ise ev hanımıydı. Mühendislik lisansını Kahire Üniversitesi´nde aldı (1975 ve 1978). Mühendislik doktorasını Güney Kaliforniya Üniversitesi´nde tamamladı (1982). Northridge Kaliforniya Eyalet Üniversitesi´nde yardımcı doçent oldu (1982-1985). Ardından eğitim vermek için Mısır´daki Zagazig Üniversitesi´ne geldi.
İdeolojik bakımdan yakın olduğu Müslüman Kardeşler hareketi içerisinde siyasete atıldı. Mursi 2000 ve 2005 yılları arasında milletvekili oldu. Müslüman Kardeşler´in yasal olarak seçime katılmaları mümkün olmadığından parlamentoya bağımsız siyasetçi olarak girdi. Tam 5 yıl Mısır Halk Meclisi üyeliği yaptı. 2011 Mısır Devrimi´ne muhalif bir lider olarak destek verdi ve 30 Nisan 2011 tarihinde Müslüman Kardeşler´in kurduğu, Özgürlük ve Adalet Partisi´nin başkanı seçildi.
Cumhurbaşkanlığı
2012 Mısır cumhurbaşkanlığı seçimleri´nde Müslüman Kardeşler´in aday gösterdiği Hayrat Şatır´ın adaylığı düşünce, yerine Muhammed Mursi seçildi. Yoğun seçim kampanyası yürüttü. İlk turda %25.5 oy aldı ve ikinci tura girmeye hak kazandı. İkinci turda da %51.73 oy alarak, 5. cumhurbaşkanı oldu.
Mısır darbesi
2012–13 Mısır protestoları adıyla bilinen, 3 Temmuz 2013 tarihinde yapılan büyük gösteriler sonucu Mısır ordusu askeri bir müdahale ile yönetime el koydu. Mursi ise darbeyi kabul etmediğini açıkladı ve yandaşlarına direnmelerini söyledi. Muhammed Mursi´nin gözaltına alındığı, ev hapsinde tutulacağı bildirildi.
16 Mayıs 2015 günü mahkeme tarafından idam cezasına çarptırıldı. 16 Haziran 2015 günü hakkında açılan ´casusluk´ davasından müebbet hapse mahkum olurken, ´cezaevi baskınları´ davasında ise mahkeme idam kararını onadı.
Mursi´nin vefatı
Mısır´ın demokratik yöntemlerle seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, 67 yaşında mahkeme salonunda hayatını kaybetti.
Mursi’nin kalp krizi sonucu hayatını kaybettiği ileri sürüldü. Mısır devlet televizyonunda, ´Muhammed Mursi´nin iyi huylu bir tümörü bulunduğu, sürekli tıbbi gözetim altında olduğu ve ölümünün kalp krizinden kaynaklandığı´ iddia edildi