• $32,3807
  • 35,0913
  • 2326.21
  • 9142.4
18 Şubat 2019 Pazartesi 13:31 | Son Güncelleme:

Türk öğrenci Rukiye Gazze'de yüksek lisans yapan ilk yabancı oldu

Türk öğrenci Rukiye Gazze'de yüksek lisans yapan ilk yabancı oldu

İsrail'in yıllardır kuşatma altında tuttuğu Gazze'de eğitim alarak çocukluk hayalini gerçekleştiren Türk öğrenci Rukiye Demir, abluka altındaki bölgede yüksek lisansını tamamlayan ilk yabancı öğrenci oldu.

Gazze'ye eğitim amaçlı giren uluslararası ilk öğrenci olan Demir, yüksek lisans için neden Gazze'yi seçtiğini AA muhabirine anlattı.

Malezya'da psikoloji alanında lisans eğitimi aldığını söyleyen Demir, mezun olduktan sonra abluka altındaki Filistinlilerle beraber olmak ve onların acılarını paylaşmak için Gazze'ye gelmek istediğini belirtti.

Başta bu fikrini paylaştığı birçok kişinin bunu imkansız gördüğünü aktaran 27 yaşındaki Demir, ancak geri adım atmadığını ve çocukluğundan beri kurduğu hayali Eylül 2016'da gerçekleştirdiğini ifade etti.

İslam coğrafyasındaki tüm toprakları kendi toprağı gibi gördüğünü ve sevdiğini belirten Demir, Gazze'deki İslam Üniversitesi Eğitim Fakültesi'nde master yaptığını dile getirdi.

"Gazze'de erkeklerin yoğunlukta çalıştığı mesleklere kadınların uyum sağlama stratejileri ve kişisel farkındalık" başlıklı tezini 10 Şubat'ta sunarak yüksek lisansını başarıyla bitirdiğini kaydeden Demir, abluka altındaki bu bölgedeki kadın polislerin azmi, başarısı, zekası ve gayretinden etkilendiğini ve bu alanda çalışma yapma kararı aldığını söyledi.

Demir, araştırması için İsrail'in saldırıları nedeniyle dünyadaki diğer kadın meslektaşlarına göre iki kat daha fazla sorunla mücadele etmek zorunda kalan Gazze'deki 130 kadın polisten 120'sine ulaştığını ve güzel neticeler elde ettiğini anlattı.

Kadın polislerin ablukanın yol açtığı maddi, sosyal, ekonomik ve politik sorunların yanı sıra böylesi güçlü bir işin üstesinden geldiklerini, mesleklerini icra etmenin yanı sıra vatanlarını da savunduklarını vurgulayan Demir, bu bölgedeki kadın polislerin çok büyük bir iradeye sahip olduğuna, işlerine adapte olmakta büyük bir yetenek örneği gösterdiklerine ve yaşadıkları tüm zorluklara rağmen kendilerine olan güvenlerini hiç yitirmediklerine dikkati çekti.

GAZZE'DE TÜM KADINLAR FİLİSTİN'İN ÖZGÜR OLACAĞINA İNANIYOR

Gazze'deki polis kadınların İslami bilince ve sağlam inanca sahip kültürlü bir tabakayı temsil ettiğine işaret eden Demir, şunları söyledi:

"Filistinli kadınlar, Gazze'de karşı karşıya kaldıkları sorunlardan kaçmıyor. Bunlarla mücadelede dua, teslimiyet ve ibadetlerini yerine getirme gibi manevi açıdan birçok baş etme yöntemleri geliştirmiş. Bunun neticesinde bir anne, eş, iş kadını ya da öğrenci olarak yaşadıkları büyük sıkıntılara rağmen Filistinli kadınların ruh sağlıkları oldukça iyi."

Gazze'de istisnasız tüm kadınların Filistin'in özgür olacağına inandığını ifade eden Demir, yaptığı çalışmada elde ettiği neticelerden bütün dünyanın alacağı bir ders olduğunu kaydetti.

Rukiye Demir, yaklaşık 2,5 yıl önce geldiği abluka altındaki bu topraklarda farklı tecrübeleri bir arada yaşadığını ve Filistinli bir gençle evlenerek mutlu bir hayat sürdüğünü ifade etti.

"Burada mutluyum. Hayatın olumlu yönlerine odaklanıyorum. Yaşadığım sorun veya olumsuzlukları ise başarıya doğru bir merdiven olarak görüyorum." diyen Demir, İsrail işgali altındaki Kudüs özgürlüğüne kavuştuğunda Kudüs Üniversitesi'nde doktora yapmak istediğini sözlerine ekledi.

(AA)

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı
Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!
Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi
Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi