HAVA DURUMU

Yaşadığınız şehrin günlük hava durumunu görüntüleyin

  • 5,6455
  • 6,497
  • 222.319
  • 96.454
SON DAKİKA HABERLERİ
Tümü
Reklamı Kapat

Köfte tarifi nasıl yapılır? Sulu kuru köfte yapılışı püf noktaları

Köfte tarifi nasıl yapılır sorusu ve Sulu kuru köfte yapılışı püf noktaları merak ediliyor. Vatandaşlar 7’den 70’e herkesin sevdiği köftenin yapılışını öğrenmek istiyorlar. 15. yüzyılda Osmanlı dünyasında Ahmed Cavid tarafından yazılmış bir mutfak sözlüğü olan Tercüme-i Kenzü'l-İştiha adlı eserde "kûfte" şeklinde yer alan köftenin tanımı şöyle: "Kûfte: Dövülmüş, ezilmiş demektir. Köfter dedikleri kebaba da denir. Ondan yuvarlak yuvarlak yapıp bazı sade ve bazı köfteli çorba ve ekşili yahni gibi yemek içinde pişirip yerler." Köfte sözcüğü Türkçe'ye, dövülmüş, ezilmiş anlamına gelen Farsça kûfte sözcüğüyle girerek değişime uğramış. Farsça'da kûfteh sözcüğü ise içinde sebze ya da yumurta bulunan, dışı etle kaplanmış yiyeceklerin adı. Köfte için önce, bayat ekmek içini suyla ıslatıp sıkın. 500 gram dana kıymayı derin bir kaba alıp, 1 adet orta boy soğanı rendeleyin. Üzerine ekmekleri, 2 adet yumurtayı, ince kıyılmış maydanozu, 1 çay kaşığı karabiber ve tuzu ekleyip iyice yoğurun. Detaylar haberimizde sizlerle.

x

Köfte tarifi yapılışı araştırılan konular arasında yerini aldı. Sulu kuru İzmir köfte nasıl yapılır? Herkesin sevgisini kazanan köfte, iftar davetlerinin de vazgeçilmez yiyeceği. Vatandaşlar 7’den 70’e herkesin sevdiği köftenin yapılışını öğrenmek istiyorlar. Köfte, Orta Asya’ya dayanan birçok yazıtta yoğurulmuş et anlamına gelen bir yiyecekten söz ediliyor. Mezopotamya’da yaşayan insanlar da eti saklamak için tuz ve darı ile iyice eziyorlarmış. Kaynaklarda ezik et anlamına gelen bu yiyecekten bahsediliyor. Öyle ki Orta Asya kaynaklarında yoğurulmuş et anlamına gelen Kueffettue, Mezopotamya kaynaklarında ise ezik et anlamına gelen Kuffette ifadeleri geçiyor. Mezopotamya’da yaşayanlar, buğday, darı, susam ve çeşitli otlar karıştırdıkları etleri, ya suda haşlıyorlarmış ya da saç üzerinde pişiriyorlarmış. Bugün bizim mutfağımızın sevilen yemeği olan ekşili köftenin ilk hali bu sanılıyor. Dünyaya bu bölgeden yayılan köfte için, yabancı dillerde tam bir karşılık bulunmuyor. Genelde etli karışım veya et topu şeklinde ifade ediliyor. Köfteye çeşitli baharatların karıştırılmasına ise Anadolu’da başlanmıştır. Köfte için önce, bayat ekmek içini suyla ıslatıp sıkın. 500 gram dana kıymayı derin bir kaba alıp, 1 adet orta boy soğanı rendeleyin. Üzerine ekmekleri, 2 adet yumurtayı, ince kıyılmış maydanozu, 1 çay kaşığı karabiber ve tuzu ekleyip iyice yoğurun. Detaylar haberimizde sizlerle.

KÖFTE İÇİN MALZEMELER

500 gram dana kıyma

4 dilim bayat ekmek içi

1 adet orta boy soğan

2 adet yumurta

7 dal ince kıyılmış maydanoz

1 çay kaşığı tuz,

1 çay kaşığı karabiber

Bu malzemelerle yapacağınız köfte 3 kişilik olacaktır.

KÖFTENİN YAPILIŞI

Köfte için önce, bayat ekmek içini suyla ıslatıp sıkın. 500 gram dana kıymayı derin bir kaba alıp, 1 adet orta boy soğanı rendeleyin. Üzerine ekmekleri, 2 adet yumurtayı, ince kıyılmış maydanozu, 1 çay kaşığı karabiber ve tuzu ekleyip iyice yoğurun. Harçtan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartıp yuvarlak veya oval köfteler hazırlayın. Kızgın sıvı yağda kızartıp, patates eşliğinde servis yapın.

SULU KÖFTE NASIL YAPILIR?

200 g kıyma

3 adet orta boy patates

1 adet soğan

2 yemek kaşığı kısırlık bulgur

2 yemek kaşığı domates salçası

2 yemek kaşığı sıvı yağ

2 yemek kaşığı kadar un

2-3 diş ezilmiş sarımsak

Tuz

Karabiber

Pul biber

Kırmızı biber

Hazırlanışı

İlk olarak yemeğimizin köftelerini hazırlayalım. Kıymanın üzerine bulgur, sarımsak, baharatlar ve biraz da tuz ekleyerek iyice yoğuralım. Ufak ufak yuvarladığımız köfteleri içerisine un serptiğimiz kaba alarak una bulanmalarını sağlayalım.

Soğanları doğrayalım ve sıvı yağda soğanlar pembeleşinceye kadar kavuralım.

Domates salçasını ilave ederek kavuralım.

Küp küp doğramış olduğunuz patatesi ilave ederek 1-2 dakika kadar daha kavuralım.

Patateslerin üzerini 2 parmak geçecek kadar sıcak su ilave edelim.

Yemek kaynadıktan sonra köfteleri ilave ederek, tuz ve baharatını ilave edelim.

Su miktarını kontrol ederek yemeğimizi kaynadıktan sonra kısık ateşte pişmeye bırakalım. (Yemek pişene kadar zaman zaman suyunu kontrol ederek gerekirse ekleyelim.)

Son dakika haberleri, son dakika haber, son dakika gelişmeleri
Son dakika haberleri
,
İstanbul´da ani gelişen olaylara müdahale edebilmesi için yaklaşık 16 bin polis ve bekçiye komando e

Görüntüler İstanbul´dan: 16 bin kişiye komando eğitimi verildi

Günün en çok paylaşılan fotoğrafları

'2045'ten geliyorum' dedi alay konusu oldu

Günün en çok paylaşılan fotoğrafları

En Çok Okunanlar