• $32,3377
  • 35,0705
  • 2319.18
  • 9079.97
12 Kasım 2021 Cuma 10:49 | Son Güncelleme:

"Yapılamaz denileni yapın" talimatı: Türkiye dünyada 4 ülke arasında

Milliyet

MKEK 76/62 mm deniz topuyla ilgili açıklamalarda bulunan Makine ve Kimya Endüstrisi A.Ş. Genel Müdürü Yasin Akdere, "76 mm. namlusu 62 kalibre silah sistemiyle tamamen dijital açı kontrol sistemine sahip olan ürünümüzde büyük bir eksikliği, Deniz Kuvvetlerimizin de talebini yerine getirmiş olmanın gururunu yaşıyoruz. Dünyada sadece 4 ülkede var" ifadesinde bulundu.

Türkiye'nin yerli ve milli 76/62 mm deniz topunun kara testlerine ilişkin görüntüler paylaşıldı. Makine ve Kimya Endüstrisi A.Ş.'den yapılan açıklama, "Mustafa Kemal Atatürk'ün "Zafer, zafer benimdir diyebilenindir" sözünden esinlendik, Cumhurbaşkanımızın "yapılamaz denileni yapın" talimatıyla yola çıktık, yaptık! Bağımsız ve güçlü Türkiye için çalışıyoruz." denildi.

Milliyet'te yer alan habere göre Makine ve Kimya Endüstrisi A.Ş. Genel Müdürü Yasin Akdere, "Görüntüler gerçekten gurur abidesi. 12 aylık çok büyük bir çalışmanın, çok büyük bir özenin, bize olan güvenin geldiği son nokta" diyerek şunları ifade etti:

MKE A.Ş GENEL MÜDÜRÜ AKDERE: BÜTÜN SAVAŞ GEMİLERİNİN TERCİH ETTİĞİ BİR SAVAŞ GÜCÜ

Deniz topu çok önemli bir silah gücü. Bütün donanmaların, savaş gemilerinin tercih ettiği bir savaş gücü. Bizim de böyle bir yetkinliği Makine Kimya Endüstrisi Ananom Şirketi olarak kazanmış olmamız çok çok önemli. 76 mm. namlusu 62 kalibre silah sistemiyle tamamen dijital açı kontrol sistemine sahip olan ürünümüzde büyük bir eksikliği, Deniz Kuvvetlerimizin de talebini yerine getirmiş olmanın gururunu yaşıyoruz.

SAVUNMA SANAYİNİN NE KADAR DA GÜÇLENDİĞİNİN ÖRNEĞİ

Burada Deniz Kuvvetleri'nin ihtiyacını karşılıyoruz ama bu projenin her ne kadar Makine Kimya Endüstri sahibi ise de Deniz Kuvvetleri Komutanlığımız, Tersaneler Genel Müdürlüğümüzün de hizmeti, emeği bir o kadar çok büyük oldu. Onun yanında SAHA EXPO'dayız. 27 firmayla başlayıp 665 firmayla daha da büyümüş olması bizim böyle bir projeyi hayata geçirmiş olmamız da savunma sanayinin ne kadar da güçlendiğinin bir örneği olsa gerek.

"MÜTHİŞ BİR PROJEYİ HAYATA GEÇİRDİK"

En büyük desteği benim çalışma arkadaşlarım da hak ediyor. İnanın ki şu atışlar gerçekleşsin diye son 25 gün montaj esnasında neredeyse ekibin tamamı fabrikamızda yatıp kalktılar. Sonunda gerçekten ciddi bir sevinç var. Çünkü müthiş bir projeyi hayata geçirdik. Tabi burada kalmayacağız. Sayın Milli Savunma Bakanımızın da söylediği gibi "Evet, dün sevindik ama bugün tekrar çalışmaya başlamamız lazım."

"ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE ENVANTERE KATMIŞ OLACAĞIZ"

76 mm. mühimmatın da hızlı bir şekilde yerleştirilmesi gerekmekteydi. Bununla ilgili Ar-Ge çalışmamızda da son noktaya geldik. Parçacıklı mühimmat ve akıllı mühimmat olarak versiyonlarını da inşallah önümüzdeki günlerde kalifiye ederek envantere katmış olacağız.

Silahla ilgili çalışmalarımız da 76 mm. üstüne önümüzdeki günlerde 127 mm. deniz topunun da Ar-Ge'sinin silah sistemini neredeyse bitirdik. Projelendirmesiyle beraber inşallah komple sistemi de en kısa zamanda envantere katmak başlıca hedefimiz.

TÜRKİYE, DÜNYADA 4 ÜLKE ARASINDA

Dünyada 8 ülkede üretim yapılmakta ama bu 8 ülkeden 5'inde aynı lisans altında üretim yapılıyor. Baktığımızda biz 3 ülke +1 ama özgün tasarımı açısından ve teknolojiyle ilgili gereksinimleri karşılayabilen bir ürün olması açısından arkadaşlarımın ve MKE'nin gerçekleştirdiği çalışma bir adım önde gidiyor. Yetkinliğimizi gün geçtikçe daha da artırıyoruz. Daha da artıracağız. Güçlü bir savunma sanayi güçlü bir Türkiye demek. Allah'ın izniyle sayın Cumhurbaşkanımızın 2023 hedeflerine bize verdiği görevleri teker teker hayata geçiriyor olmanın da mutluluğunu yaşıyoruz.

MKEK 76/62 MM DENİZ TOPU SİSTEMİ

Deniz Kuvvetleri envanterindeki orta ve düşük tonajlı gemilerde kullanılmak üzere Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) tarafından milli imkânlarla 76/62 mm Deniz Topu geliştirme faaliyetleri yürütülmektedir.

MKEK 76/62 mm Deniz Topu sisteminde kullanılacak atış kontrol sistemi ise ASELSAN firması tarafından üretiliyor. Milli Deniz Top Atış Kontrol Sistemi (76 mm TAKS) ile Dz.K.K.lığı envanterine bulunan 76/62 mm OTO MELARA çift maksatlı topa ait atış kontrol (A/K) sistemi yerine milli imkanlar ile tasarlanmış ve geliştirilmiştir.

ÖZELLİKLERİ

- Silah sistemi menzili 16 km'dir

- Namlu çapı 76 mm, boyu 4700 mm'dir

- Namlu su soğutma sistemine sahiptir

- Atım hızı max. 80 atım/dk'dır

- Silah sistemi mühimmatsız 7500 kg, mühimmat ile birlikte 8500 kg ağırlığa sahiptir

- Silah sistemi 70 mühimmat kapasiteli döner cephaneciliğe sahiptir

- Silah sistemi hava, kara ve deniz hedeflerine karşı etkilidir

  • Savunma sanayii
  • MKEK 76/62 mm
  • Deniz Topu
Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı
Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!
Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Vatandaş, 'Bize neyin sözünü verebilirsiniz?' diye sordu... İstanbul'a yeni metro müjdesi!

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar
Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar