• $32,3987
  • 35,0423
  • 2327.01
  • 9142.4
11 Nisan 2018 Çarşamba 12:13 | Son Güncelleme:

Milli Savunma Bakanı: Terör unsurlarının tamamını o bölgelerden temizleyeceğiz

Milli Savunma Bakanı: Terör unsurlarının tamamını o bölgelerden temizleyeceğiz

24 TV Ankara Temsilcisi Melik Yiğitel'in gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, " Bizim hedefimiz terörün olduğu yerdir. Şu anda Münbiç'te terör unsurları bulunmaktadır. Dolayısıyla orayı da terörden temizleyeceğiz.Terör unsurlarının tamamını o bölgelerden temizleyeceğiz. Bu bizim için ölüm kalım meselesidir." dedi.

Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, 24 TV'deki canlı yayında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Suriye'deki kimyasal saldırı sonrasına ABD Başkanı Donald Trump'un açıklamaları hatırlatılarak, "ABD Suriye'yi vuracak mı?" sorulması üzerine Bakan Canikli, Doğu Guta'da insanlık dramı yaşandığını belirtti. Daha önce de Suriye'nin başka bölgelerinde benzer olayların görüldüğünü hatırlatan Canikli, olayların ardından iki süper gücün karşı karşıya geldiğini söyledi.

Türkiye'nin başından beri savunduğu politika ve öneriler hayata geçirilmiş olsaydı bu sorunların yaşanmayacağını ifade eden Canikli, "Bütün terör unsurlarından Suriye'nin temizlenmesi, rejimin gönderilmesi. Bu iki parametre eğer bugüne kadar hayata geçirilmiş olsaydı bugün Suriye'de gerçekten barış tesis edilmiş olacaktı ve bu tür hadiseler yaşanmıyor olacaktı." diye konuştu.

Canikli, bu bakımdan ABD'nin de Rusya'nın da yanlış yerde durduğunu belirterek, şu değerlendirmede bulundu:

"Biri terör unsurlarına, terör örgütlerine PKK/PYD/YPG'ye destek veriyor, onunla birlikte Suriye'de hareket ediyor diğeri de şu ana kadar yüz binlerce Suriyelinin katledilmesine neden olan Suriye rejimine, Esed rejimine destek veriyor. Dolayısıyla problemin kaynağı bu. İki ülkenin durduğu yerin yanlış olması. Bizim bugüne kadarki önerilerimiz kabul edilmiş ve uygulanmış olsaydı bugün şu andaki sıcak ortam, tehlikeli tablo ortaya çıkmamış olacaktı."

- "Bu tehlike epeyden beri var"

ABD ve Rusya arasında yaşananların Suriye halkının barışa, huzura, istikrara kavuşturulması için yapılmadığına dikkati çeken Canikli, "Sadece güç gösterisi." dedi.

Canikli, "ABD ile Rusya'nın çatışma ihtimali var mı" sorusunu şöyle yanıtladı: "Uluslararası ilişkilerde belli bir noktadan sonra rasyonalite kaybolur. Tırmanma başlayınca mantıklı düşünme, itidalli düşünme, değerlendirme ortadan kaybolur ve bu nedenle savaş çıkar zaten. Belli bir noktadan sonra özellikle tırmanış başlayınca olay ülkelerin politika üreticilerinin kontrolünden çıkar. Diyelim Rusya'nın desteklediği oradaki güçlere ABD ya da ABD'nin desteklediği güçler tarafından bir saldırı gerçekleşmişse, zarar verilmişse Rusya'nın ve onu destekleyenlerin bunun altında kalmaması gerekir. Kaldığı zaman inandırıcılığını, ağırlığını, gücünü kaybeder. Bu anlamda kontrolden çıkıyor. O da misilleme yapma gereği duyar ve böyle karşılıklı bir şekilde tırmanır, bir bakmışsınız çok yoğun çatışma ortamına girilmiş.

Elbette bu tehlike var. Bu tehlike epeyden beri var, bundan sonra da devam edecek. Çünkü dar bir alan, bazen birkaç kilometre mesafeye kadar hem hava hem kara unsurları birbirine yaklaşabiliyorlar. Bu tür yakın temaslar çok büyük tehlike arz ediyor. Bir kıvılcım, ateş bütün bölgenin infilakıyla sonuçlanacak bir çatışmanın önünü açabilir, bu anlamda ciddi bir tehlike söz konusu şu anda. Bu çerçevede Türkiye olarak önce itidalli, ölçülü olmaya çağırıyoruz tarafları ayrıca rejimi ve terör örgütlerini desteklemekten vazgeçmelerine bir kez daha çağrı yapıyoruz."

- "Tehdit devam ettiği sürece Afrin'de bulunmak zorundayız"

Zeytin Dalı Harekatı'yla Afrin'in teröristlerden temizlendiğinin hatırlatılması ve sonrasındaki döneme ilişkin soru üzerine Canikli, Türkiye'nin terörü, ülkeye yönelik tehdidi, riski ortadan kaldırmak için Afrin'de bulunduğunu belirterek, "Bu risk ve tehdit devam ettiği sürece biz Afrin'de bulunmak zorundayız, ülkemizin güvenliği açısından buna mecburuz." ifadesini kullandı.

Başbakan Binali Yıldırım'ın açıklamalarını anımsatılarak, "Münbiç için operasyon masada mı?" sorusuna Nurettin Canikli, "Terör neredeyse bizim hedefimizdedir. Biz bunu devlet olarak baştan beri ilan ettik. Türkiye'nin egemenliğini hedef alan terör unsurları nerede bulunursa orada imha edilir. Orası bizim için hedeftir. Şu anda Münbiç de var. Sadece Münbiç değil, Fırat'ın doğusunda birçok yerde var bu terör unsurları. Bizim hedefimiz bütün terör unsurlarını oradan göndermek ve temizlemek." karşılığını verdi.

Canikli, bunun farklı yöntemlerle olabileceğine işaret ederek, terör unsurlarının Münbiç'ten ve Fırat'ın doğusundan gönderileceğini bölgenin teröristlerden temizleneceğini dile getirdi.

- "Kandil için de Sincar için de geçerli, neresi olursa olsun fark etmez"

"Sincar'dan PKK terör örgütü tamamen çekildi mi? Kandil'e dönük Türk askerinin sınırdan yaklaşık 40 kilometre içeri girdiğine ilişkin haberler var. Operasyon seçeneği masada mı?" sorusu üzerine Canikli, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Zaman vermiyoruz ama terör örgütünün, teröristlerin olduğu her yer bizim hedefimizdir. Oraları vurmak, oralardaki terör unsurlarını bertaraf etmek bizim hakkımız ve görevimiz aynı zamanda. Bu, uluslararası hukukun verdiği meşru bir haktır. Hiçbir yer, alan sınırlaması olmaksızın Türkiye'ye yönelik tehdit unsuru olan bütün terör örgütleri ve teröristler bertaraf edilmek için bizim hedef alanımızdadır. Bu, Kandil için de geçerli Sincar için de geçerli, neresi olursa olsun fark etmez."

Türkiye'nin, Irak'ın kuzeyine uzun süredir hava harekatı düzenlediğini, hava harekatıyla temizlenemeyen bölgelere ise kara unsurlarıyla destek verildiğini söyleyen Canikli, bölgede terörle mücadelenin daha etkin şekilde yürütülmesi için gerekenlerin yapıldığını, yapılmaya devam edileceğini belirtti.

Milli Savunma Bakanı Canikli, terör örgütü PKK'nın Sincar'dan çekildiğine ilişkin Irak merkezi yönetiminden açıklamalar yapıldığını hatırlatarak, Türkiye'nin, yalnızca açıklamalardan yola çıkarak politika oluşturmasının söz konusu olmadığını vurguladı. Canikli, Sincar ve Kandil'deki terör hedeflerine yönelik ortak operasyon düzenlenmesine ilişkin Irak ve İran ile görüşmelerin devam ettiğini, konuya iki ülkenin olumlu yaklaştığını bildirdi.

- Dört koldan hava savunma atağı

"S-400 hava savunma sistemi konusundaki takvim işliyor mu? Rusya ile yeni anlaşmalar olacak mı?" sorusuna Canikli, "O iş bitti artık, takvim işliyor. Sözleşmeler yapıldı, ödemeler gerçekleştirildi, finansmanı sağlandı. Biz zaman zaman Ruslarla görüşüp, öne alınabilir mi diye sürekli zorluyoruz. En son 2019 Temmuz ayına gelecek şekilde planlandı." yanıtını verdi.

Canikli "ABD ile Patriot hava savunma sistemi için görüşülüyor mu? ABD'li yetkililer 'Türkiye'ye cazip bir teklif yapacağız' dediler. O teklif yapıldı mı, içeriğinde ne var?" sorusu üzerine Türkiye'nin, Rusya'dan S-400 hava savunma sistemini aldığını, İtalya ve Fransa'dan oluşan EUROSAM konsorsiyumu iş birliğinde SAMP-T hava savunma sisteminin üretilmesi ve geliştirilmesi için çalışma başlatıldığını hatırlattı.

Hava savunma sistemi tedarikine ilişkin her türlü alternatif değerlendirilirken, ABD'den Patriot füze sistemi alımına ilişkin görüşmelerin sürdüğünü söyleyen Canikli, uzun menzilli hava savunma sisteminin milli imkanlarla tasarlanıp üretilmesine yönelik çalışmaların devam ettiğini aktardı.

Bakan Canikli, hava savunma sistemlerine ilişkin çalışmaların dört koldan yürütüldüğünü vurgulayarak,"Kırmızı çizgimiz, kesinlikle belirlediğimiz oranda teknoloji transferinin gerçekleştirilmesidir." dedi.

- "Bırakın gurur duymayı adeta çıldırmış"

"CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu sanatçılarla Hatay'a yapılan ziyareti çok eleştirdi. Şimdi hafta sonu o gidecek? Ne düşünüyorsunuz, kamuflaj ve botlar hazır mı?" sorusu üzerine Canikli, şöyle konuştu: "Sayın Kılıçdaroğlu'nun bizden bir talebi olmadı. Millet olarak yürüttüğümüz çok önemli bir mücadelede, anamuhalefet partisinin başında Kemal Kılıçdaroğlu gibi birinin olması gerçekten çok üzücü bir hadise. Teröre açıkça destek veriyor, terör örgütlerinin yanında, her zaman terör örgütlerinin, teröristlerin menfaatini koruyacak adımlar atıyor. En son Türk Silahlı Kuvvetlerinin Afrin'e girmemesi için bayağı ciddi bir çağrı yaptılar, adeta kampanya yürüttüler. 'Afrin'de ne işimiz var. Afrin'e girmesin, girerse TSK'den şu kadar zayiat olur.' Biz niye giriyoruz Afrin'e? Çünkü oradan ülkemize, topraklarımıza saldırıyorlar. Orada teröristler var, PKK var, PYD var, YPG var. Girmemek demek oradaki PKK'nın, YPG'nin korunması demek, oradaki teröristlerin korunması anlamına geliyor. Yani Sayın Kılıçdaroğlu ve parti sözcülerinin de 'Afrin'e girmeyelim' şeklinde açıklamaları oldu. Bunun amacı, oradaki zor durumda kalan teröristin kurtarılmasını sağlamak, onlara bir alan açmak. Başka bir amacı yok. Bu yeni değil zaten."

Canikli, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun, sanatçılarla Hatay'a yapılan ziyareti eleştirmesine ilişkin şunları kaydetti: "O tepkiyi başka türlü izah etmek mümkün değil. Yani Türk Silahlı Kuvvetlerimiz, kahramanlarımız, polisimiz, jandarmamız büyük bir kahramanlık destanı yazarak, gerçekten bütün dünyanın destek verdiği terör örgütlerini oradan silip süpürdüler ve şu anda Türkiye'ye yapılan saldırılar durdu. Çünkü teröristler temizlendi. Bu kadar basit. Böyle bir olayda başta Sayın Kılıçdaroğlu olmak üzere diğerlerinin tebrik etmesi, sevinmesi, mutlu olması gerekir.

Normal bir Türk vatandaşının böyle bir sonuçtan mutluluk duyması, gurur duyması gerekir. Türk Silahlı Kuvvetleri böyle bir operasyon yapıyor, Özgür Suriye Ordusu ile birlikte başarılı bir operasyon gerçekleştiriyor. Artık topraklarımızı koruyabilecek güce, imkana sahibiz. Burada kendi ürettiğimiz silah ve mühimmatlar kullanılıyor. Bunlar hepimiz için gerçekten gurur duyulması gereken hadiseler. Bu gurur duyma elbette Kılıçdaroğlu için de geçerli ama bırakın gurur duymayı öyle bir tepki gösteriyor ki adeta çıldırmış. Bunun tek bir izahı var, orada terör örgütlerinin temizlenmesinden Sayın Kılıçdaroğlu ve partisi rahatsızlık duyuyor."

- "Samimi değil"

Kılıçdaroğlu'nun sınıra gideceğinin hatırlatılması üzerine Canikli, "Muhtemelen çok yoğun baskı geldi. Kamuoyunun bu konudaki hassasiyetini ve Afrin operasyonuna Türk milletinin verdiği desteği gördü, kendisine dediler ki 'Sen ne yapıyorsun, sen çıldırdın mı? Türk milleti yüzde 95 buna destek veriyor. Sen onun karşısında duruyorsun, bu siyaseten doğru olmaz. Onun için bir an önce sen de git.' diye telkinler oldu muhtemelen, onun üzerine gidiyor ama samimi değil. Samimiyet böyle ölçülmüyor." diye konuştu.

"Postal ve kamuflaj gönderir misiniz?" sorusuna Canikli, "Bize bir talep gelmedi. Gelirse bakarız." cevabını verdi.

- "Olağanüstü hal ilanını gerektiren şartlar halen geçerli"

"TSK'deki FETÖ ile mücadele hangi boyutta? Tehdit tamamen ortadan kalktı mı? OHAL uzayacak mı?" sorusu üzerine Nurettin Canikli, şunları kaydetti: "Olağanüstü hal ilanını gerektiren şartlar halen geçerli, halen duruyor. Özellikle FETÖ açısından ve diğer terör örgütleri açısından geçerli. FETÖ ile çok büyük mücadele verildi, verilmeye devam ediliyor ama bu FETÖ'nün kripto yapısı var. Bunu biliyoruz. Kripto şu anda tespit edilemiyor. Zaten bilinenler, bir şekilde kriterlere göre iz bırakanlar için gerekenler yapıldı, onlar ihraç edildi. Bu örgütün en önemli özelliklerinden bir tanesi kendisini kamufle edebilmesi, gizleyebilmesi. Uluslararası alandan da çok ciddi destek alıyor. FETÖ ile mücadele devam edecek. Kripto yapısıyla mücadele kolay değil, iğneyle kuyu kazıyoruz. Çok farklı yöntemlerle bunları açığa çıkarmaya çalışıyoruz. Bu mücadele uzun sürecek, bu mücadele devam edecek."

(AA)

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı
Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!
Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi
Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi