• $32,3324
  • 35,0419
  • 2285.16
  • 8983.66
11 Şubat 2019 Pazartesi 08:00 | Son Güncelleme:

'Jakoben zihniyete karşı zafer anıtı'

'Jakoben zihniyete karşı zafer anıtı'

AKM’nin temel atma törenine katılan Başkan Erdoğan, “Bu bina sadece bir kültür merkezi değil, Jakoben zihniyete karşı dikilmiş zafer anıtı olacaktır” dedi.  

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, yenilenerek dev bir opera binasına dönüşecek olan Atatürk Kültür Merkezi’nin temel atma töreninde konuştu. Erdoğan, “Temelini atacağımız bina sadece bir kültür merkezi değil milli iradeye kastedenlere verilen en güzel cevaptır. Yeni AKM tamamlandığında Jakoben zihniyete karşı dikilmiş bir zafer anıtı olacaktır” dedi. Erdoğan,  şöyle devam etti: “Bu projeyi temel atma aşamasına getirmek için çok büyük mücadeleler verdik. Eski binayı kendi marjinal  ideolojilerinin sembolü olarak gören kimi çevreler bütün enerjilerini projemizi engellemek için harcadılar. Akla, mantığa ve vicdana sığmayan iftiralarla, bunlar yeterli olmayınca da sokakları  karıştırarak sabote etmeye çalıştılar.” 

HER AN ZİYARET EDEBİLİRİM 

Erdoğan, Taksim’in ardından Sinan Erdem Spor Salonu’nda sandık başkanları buluşmasında konuşma yaptı. “AK Sandık adını verdiğimiz yazılımla, tüm noktaları koordine etme ve izleme imkanına sahibiz” diyen Erdoğan, “İstanbul’da bulunduğum günlerde yürütülen çalışmaları görmek için her an bir irtibat noktasına gelebilirim” dedi. Erdoğan, toplantı öncesi yaptığı açıklamada da meyve-sebze halinde müfettişlerin saldırıya uğradığını belirterek, “Devlet nasıl teröristlerin mağaraların içinde işini  bitirdiyse, halde terör estirenlerin de işini en kısa zamanda bitiririz” ifadelerini kullandı. 

Başkan Erdoğan AKM’nin temel atma töreni için hazırlanan sembolik küreği kullandı. 

6 milyon ciltlik kütüphane 

Erdoğan İstanbul’a bir de kütüphane müjdesi verdi: “Rami Kışlası’nı İstanbul’un en büyük kütüphanesi yapıyoruz. Hedef, 6 milyon ciltlik bir kütüphaneyi İstanbul’umuza kazandırmak. Daha önce burası Rami Kışlası’ydı, şimdi de inşallah İstanbul’umuzun ve Türkiye’nin en büyük kütüphanesi olacak.”

SANATÇILAR HAYRAN KALDI

Temel atma törenine katılan sanatçılardan Orhan Gencebay, “Bir takım dedikodular vardı 10-15 yıldan beri. Onların hepsinin bittiğini görüyoruz” dedi. Zafer Algöz ise “Proje beni çok heyecanlandırdı” ifadelerini kullandı.

Cami inşaatını da gezdi  

Erdoğan,Taksim Camisi inşaatında incelemelerde bulundu. Erdoğan, buradaki işçilere İstiklal Caddesi girişindeki bir tezgahtan aldığı simit ve kestanelerden ikram etti.

GAZETE, KİTAP, DERGİDE KDV KALDIRILIYOR 

Kültür ve sanat alanında çok önemli bir müjdeyi daha paylaşmak istediğini dile getiren Başkan Erdoğan, şunları söyledi: “Bu hafta Meclis’te görüşülecek bir kanunla, kitapta ve süreli yayınlarda KDV oranının sıfıra düşürülmesi uygulaması, hem yayıncıları hem  satıcıları kapsayacak şekilde genişletiliyor. İstiyoruz ki kitap sevgisini daha da yayalım, aşkını genişletelim. Fiyatlar düşünce herkesin kitap alma imkânı da oluşsun, gelişsin.”

Meliha Nine ile bir araya geldi

Sandık başkanları buluşmasında Başkan Erdoğan’la görüşen Ankaralı Meliha Demirel (83), Erdoğan’a bayrak, eşine çorap hediye etti.

Dev bir kültür sanat kompleksi   

Temeli atılan AKM 95 bin 600 metrekare kapalı alana sahip, 5 ayrı bloktan oluşuyor. Bina içerisinde 2 bin 73 kişilik dünya standartlarının üzerinde bir opera yer alacak. 

İki meydan sanatla birleşecek 

Törende konuşan Binali Yıldırım, “Teknik Üniversite’yi Taksim Meydanı ile birleştirecek olan bina sanat ve kültürün yanı sıra İstanbullular için bir yaşam merkezi olacak” dedi.  

TBMM Başkanı ve AK Parti’nin İstanbul Büyükşehir Başkan adayı Binali Yıldırım, AKM’nin temel atma töreninde “İstanbul’u ne kadar güzelleştirir, ne kadar güçlü hale getirirsek aynı zamanda Türkiye’yi güçlendirmiş oluruz. İstanbul, kimsenin birbirine tahakküm kuracağı bir şehir değil. Burada farklılıklar, uyum içinde  yaşamakta ve yaşamaya devam edecek” dedi.  

YENİ YAŞAM MERKEZİ 

Yıldırım, şöyle devam etti: “Alan, yeni yapılacak şaheser için artık hazır. Dört bloktan oluşuyor.  A Blok 2073 koltuk kapasiteli muhteşem bir opera, B Blok’ta 848 koltuklu bir tiyatro salonu. Atatürk Kültür Merkezi’nin en önemli özelliği de Gümüşsuyu’ndan Taksim’e bir kültür sokağının bu muhteşem eserin içinden geçerek, iki meydanı, Teknik Üniversite’yi Taksim Meydanı ile birleştiren aynı zamanda da sanat ve  kültürün yanı sıra İstanbullular için bir yaşam merkezi oluşturmasıdır. Sokağın her iki tarafında kütüphaneler, kafeler, kültür merkezleri, birçok etkinliğin yapılacağı tesisler olacak. Bir kez daha bu muhteşem eserin İstanbulumuza hayırlı  olmasını diliyorum.” Yıldırım, “Taksim, caddeleriyle, kültür  merkeziyle, camisiyle, kilisesiyle, İstanbul’un en güzel merkezlerinden biri olacak” dedi.

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar
Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'
Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'

Türkiye'den Gazze'ye yardım eli: Bugün yola çıkacak
Türkiye'den Gazze'ye yardım eli: Bugün yola çıkacak

Türkiye'den Gazze'ye yardım eli: Bugün yola çıkacak