• $32,3805
  • 35,0889
  • 2326.38
  • 9106.8
16 Şubat 2019 Cumartesi 08:00 | Son Güncelleme:

'İdlib’de Rusya’yla operasyon olabilir' 

'İdlib’de Rusya’yla operasyon olabilir' 

Soçi dönüşü gazetecilere değerlendirmelerde bulunan Başkan Erdoğan, “İdlib’de Rusya’yla istişare halindeyiz. Gelişmelere göre her an ortak operasyon olabilir. Halk bölgede Türkiye'yi istiyor” dedi.  

Melik YİĞİTEL / SOÇİ

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Soçi’deki üçlü zirve dönüşü, kendisine eşlik eden medya temsilcilerine gündemi değerlendirdi. İdlib’deki terör odaklarına karşı Moskova ile istişare halinde bulundukların kaydeden Erdoğan “Gelişmelere göre her an ortak operasyonlar da yapılabilir. Buna bir engel yok. Şu andaki tedbirlerimiz İdlib halkının huzuru, mutluluğu için” dedi. Erdoğan’ın değerlendirmeleri şöyle: 

ASTANA’YA GÜVENELİM 

Güvenli bölgeye ilişkin Rusya ve İran’ın ikircikli bir tutumu var mı? Türkiye’nin kaygılarını ne kadar anlıyorlar, samimiler mi? 

Zaman zaman dostlarımızın da söylediği gibi, şüpheyle bakıyorlar. Rusya’nın ABD ile acaba kapı arkası bir durumu mu var? Biz de şimdi Astana sürecindeki ortağımıza güveneceğiz, güvenmek durumundayız. Ancak böyle bir durumu fiilen gördüğümüz zaman, biz de böyle bir iddianın içine giremeyiz. Suriye’nin kuzeyinde bir icraat yaptık ve netice aldık. Terör koridorunu kaldırdık. Bundan sonra üzerinde durmamız gereken Adana Mutabakatı’dır. Sayın Putin tekrar önümüze getirdi. İmzalanan anlaşmada, teröristlerle mücadele de, onları gereken yere kovalama maddesi de vardır. Güvenli bölge Türkiye’nin kontrolünde olmalıdır. Olmazsa güvenliğimiz her an yine tehdit altında olmaya devam edecektir. Güvenli bölgenin PYD/YPG için bir tür koruma kalkanı olmasına müsaade edemeyiz. 

Adana Mutabakatı konusunda kilometre sınırlaması mı var? 

Yok. Öyle bir şey getirmek istiyorlar. Orada üç yılda bir anlaşmanın tazelenmesi maddesi var. Üç yılda bir taraflardan biri anlaşmayı uygulamak istemediğini söylerse, anlaşma uygulamadan kalkıyor. Aksi takdirde devam ediyor. Baba Esad'dan beri böyle bir durum yok, yani anlaşma devam ediyor. Esed ile iyi ilişkiler döneminde bu konuyu da kendi aramızda konuşmuştuk. Kendisi özgüvenle,  “Artık bizim aramızda Adana Mutabakatı mı var" diyecek kadar bu işe olumlu yaklaşıyordu. Şimdi bizim ilgili kurumlarımız bu mutabakatın üzerinde çalışıyor. Bu mutabakatı terörle mücadelede ülkemizin lehine kullanma gayreti içinde olacağız. Tedbirlerimizi de aldık. Her an her şeye hazırız. Kara, hava her tarafta varız. 

REJİMİ TANIMIYORUZ 

Sayın Ruhani de ‘rejimle ilişki kurmaya’ atıfta bulundu, Putin daha önce ifade etmişti. Biz Adana Mutabakatı'ndan İran ve Rusya ile aynı şeyi mi algılıyoruz?  

Biz tabii anladığımızı anlıyoruz. Onların ne anladığı bizi o kadar ilgilendirmiyor, çünkü karşımızda tanımadığımız ama birilerinin tanıdığı bir devlet var. Şu anda biz meşru bir devlet olarak tanımıyoruz. Onun için geçmişten devraldığımız Adana Mutabakatı üzerinden yürüyoruz. 

NATO Zirvesi’nde ABD Savunma Bakanı, güvenli bölge için “Koalisyon güçlerinin gözlem noktası kurması“ önerisinde bulundu. Bu teklif terör örgütü PYD/YPG‘yi koruma anlamına mı gelir? 

Savunma Bakanımız gereken cevabı verdi. Fırat’ın doğusunda PYD/YPG’yi koruyacak bir gözlem noktası oluşturulması mümkün değil. ABD çekildikten sonra zaten biz kendi planlarımızı uygulamaya döneceğiz. Stratejik ortaklarımız üzerine düşeni yapsın diyoruz.

İdlib konusunda Ruhani "İdlib  tamamen temizlenmeli’’ dedi. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz? 

Biz Suriye’nin toprak bütünlüğüne saygı duyuyorsak ve toprak bütünlüğünü savunuyorsak, bu sadece Türkiye için geçerli bir durum olmamalı. Bu iddiayı ileri sürenlerin, bunu orada bulunan tüm ülkeler için söylemesi lazım. Burada kalkıp da “rejim Rusya’yı çağırdı, ama Türkiye’yi çağırmadı” diyorlarsa, ortada bir Adana Mutabakatı var. İki; Cerablus, El Bab bizi bekliyordu, yani halk bize “Ne olur gelin’’ diyordu. Şu anda Münbiç’te 130’u aşkın aşiret var ve sürekli Türkiye’nin an önce gelmesini istiyorlar.” 

Üçlü zirvenin ardından yapılan açıklamada İdlib’deki ihlallerin ortadan kaldırılması için atılacak ortak adımlardan bahsediliyor. Bunların ayrıntıları nedir?  

Gelişmelere göre her an ortak operasyonlarda yapılabilir. Buna bir engel yok. Şu andaki tedbirlerimiz İdlib halkının huzuru, mutluluğu ve refahı için. Güvenliği aldık.” 

S-400 TESLİMATI TEMMUZ AYINDA 

S-400’lerden vazgeçmeden Patriot alınamayacağı tezini nasıl değerlendirirsiniz? 

S-400 anlaşmasını Rusya ile yaptık, dolayısıyla geri adım atmamız söz konusu değil. Bu iş bitti. Patriotlar konusuna gelince… Biz Patriot alımına açığız. Ancak bu alımın ülkemizin çıkarlarına hizmet etmesi gerekir. Bunun için ortak üretim, kredi ve erken teslimat konuları önem arz ediyor. ABD yönetimi erken teslimat konusuna olumlu yaklaşıyor olsa da, ortak üretim ve kredi konularına bir şey diyemiyorlar. Biz önümüzdeki temmuz ayında S-400'ün teslimatıyla ilgili verilmiş söz üzerinden çalışmalarımızı yürütüyoruz.

Her türlü  kurnazlığı yapıyorlar 

Cumhur ittifakının genişletilmesi ve 20 ilin değerlendirilmesi söz konusu mu? Miting izlenimleriniz nasıl? HDP bazı illerde aday çıkarmayacak, adı konmamış bir birliktelik mi var? 

Bunların hepsi AK Parti’nin önünü kesmeye yönelik adımlardır. Biz üzerimize düşeni yapacağız, onlar da kendi kurnazlıkları neyse onu yapacaklar. Şu anda bizim adaylarımız, büyükşehirlerde meclis üyelerimizin tespiti bunlarla birlikte Cumhur İttifakı olarak çalışmayı sürdüreceğiz. 

TEŞKİLAT İYİ DURUMDA

İnşallah halkımızın bize olan güveniyle çok önemli neticeler alacağımıza inanıyorum. Kararlı bir şekilde devam edeceğiz. Ankara’nın bazı ilçelerini dolaştım, İstanbul’un da ilçelerini dolaşacağım. Bütün büyük şehirleri tarama hedefim var. Merkez ilçe sıfatındaki illeri arkadaşlarımıza vereceğiz. Teşkilatımı iyi görüyorum. 

İttifak değil dörtlü çete kurdular 

HDP Eş Başkanı Sezai Temelli “Doğuda kazanacağız, batıda da AK Parti’ye kaybettireceğiz “ dedi. Aday da göstermiyorlar, nasıl yorumluyorsunuz? 

Kendi tabanına ‘AK Parti’ye oy verme, MHP’ye oy verme, bunun dışında nereye verirsen ver’ diyor. Nereye verecek? Ya zillet, illet ittifakının temsilcisi konumundaki CHP’ye verecek ya da adı “İyi” olan partiye verecek. Bunun dışında zaten Saadet Partisi’nin adı yok. 

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı
Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!
Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi
Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi