Kokonatın faydaları son birkaç senedir sıkça merak edilen konular arasında yer alıyor. Kokonatın dış görünüşü ve tadı yetiştiği toprağa göre değişir. Ülkemizde yaygın tüketilen meyveler arasında olmasa da oldukça popüler bir meyve olan kokonat içerdiği su sağlık açısından çok faydalıdır. Kokonat tüketimi uzmanları tarafından her yaştan insana tavsiye edilmektedir ve gebelik döneminde de tüketilmesi gereken besin maddelerinin arasında gösterilir.
Kokonat doymamış yağlar dışında doymuş yağları yüksek miktarda içerir, ancak bunlar zararsızdır. Bu yağlar, orta derecede yağ asitleri, trigliseritler içerir. Bu yağ asitleri vücut tarafından farklı şekilde emilir. Bu yağların epilepsi ve alzheimer gibi beyin bozuklukları üzerinde tedavi edici etkilere sahip olduğu düşünülmektedir. Kokonat sağlığa faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz:
2/13
Lif Deposu: Kokonat diyet lifini yüksek düzeyde içermektedir ve bu oran ortalama %61 dir. Bu özelliği sayesinde glikoz salgılanmasını yavaşlatır ve enerjiye dönüştürerek hücrelere aktarır, bu durum da diyabet gelişim riskini azaltır ve enzim sistemi üzerinde stres gidermeye yardımcı olur.
3/13
Diyabeti Dengeler: Kokonat kanda insülin salgılamasını ve glikoz düzeyini azaltır. Bu durum diyabetin kontrol altında tutulmasını sağlar. Bunun dışında kanda şeker seviyesini düşüren ve arttıran gelisemik seviyesinin dengelenmesine yardımcı olur. Kokonatın kolay sindirilmesi sindirim sistemi ve bağırsak sorunları için de faydalıdır. İçerdiği lifler yardımıyla emilimin daha sağlıklı gerçekleşmesine yardımcı olur. Ayrıca kusma ve bulantı sorunlarını azaltmaya yardımcı olur.
4/13
Yaşlanmayı Yavaşlatır: Kokonat, kinetin ve trans-zeatin açısından oldukça zengindir, bu maddelerin anti kanserojen özellikleri dışında yaşlanmayı yavaşlattığı düşünülmektedir.
5/13
Bağışıklık Sistemini Güçlendirir: Kokonat tüketimi bağışıklık sistemi açısından çok önemlidir. Bunun en önemli sebebi kokonatın antiviral, antifungal, anti bakteriyel ve anti parazitik özelliklerinin olmasıdır. Kokonat yağı tüketimi boğaz enfeksiyonları, bronşit, idrar yolu enfeksiyonu, tenya ve benzeri kötü ve en hassas hastalıkların tedavi edilmesine yardımcı olabilir. Bunun dışında bakteri ve virüslere karşı vücudun direncini arttırır.
6/13
Karın Yağlarını Eritir: Kokonat karın boşluğundaki fazla yağların eritilmesine ciddi anlamda katkı sağlayabilir. Bunun dışında karındaki yağların neden olduğu hastalıkların tedavisine yardımcı olur.
7/13
Genel Sağlığa Katkıda Bulunur: Bu konuyla ilgili olarak birçok bilimsel çalışma sonucu düzenli olarak kokonat tüketiminin genel sağlık açısından birçok faydası olduğunu ortaya koymuştur.
8/13
Kokonat Enerji Sağlar: Kokonat yağı yakarak enerjinin artmasını sağlar. Kokonatın açlık hissini bastırıcı özelliğinin dışında, vücuda doğrudan iştah azaltıcı maddeler salgılar. Sürekli kokonat ürünleri tüketen kişiler, hipoglisemi etkisi ile birkaç saat yemeden dirençli kalmayı başarır. Aynı zamanda sağlıklı tiroid fonksiyonunu teşvik eder ve kronik yorgunluk belirtilerini ortadan kaldırmaya yardımcı olur.
9/13
Epilepsi Hastalığına İyi Gelir: Ketonejik diyet özellikle çocuklarda epilepsi hastalıklarının tedavisinde kullanılmaktadır. Kokonatın en önemli özelliğinden bir tanesi de bu maddeyi içerdiği için epilepsi hastalarına iyi gelmesidir. Özellikle çocuklarda epilepsi nöbetlerinin şiddetini ve oranını azaltabilir.
10/13
Kokonat Besleyicidir: Kokonatın içerdiği su, süt ürünlerinin içerdiği yağlar kadar faydalı olduğu düşünülür. Kokonat suyu özellikle kan sağlığı için çok faydalıdır. Anne sütü ile eşdeğer laurik asit içerir.
11/13
İdrar Yolu Enfeksiyonunu Önler: Kokonatın doğal diüretik özelliği idrar yolu enfeksiyonlarıını önler. Bu özelliği ayrıca idrar akışının hızlanmasını sağlayarak enfeksiyonun ortadan kalkmasına yardımcı olur.
12/13
Kokonat Gebelik Döneminde Son Derece Yararlı: Kokonat suyu sterildir ve hamile kadınlar için çok faydalıdır. Kokonatın bu özelliği anne ve bebeğin bağışıklık sistemini geliştirir ve başta enfeksiyon olmak üzere diğer hastalıklara yakalanma riskini azaltır. Savunma sisteminin hastalıklara karşı direncini arttırır. Aynı zamanda genel fetüsün sağlığını iyileştirmek için amniyotik sıvı seviyelerini artırır.
13/13
Kokonat Bakterilerle Savaşır: Kokonat bakteri, virüs ve mantarları öldürmek için yardımcı olur ve bu tür hastalıklara neden olan mikropları kırmak için ihtiyaç duyulan asitleri bol miktarda içerir.