• $32,3797
  • 35,0802
  • 2326.12
  • 9095.39
17 Haziran 2021 Perşembe 17:27 | Son Güncelleme:

Çayın sahteliğini soğuk su ile test edin

Çayın sahteliğini soğuk su ile test edin

Çay gün içinde evden iş yerine kadar hayatın en vazgeçilmez içeceklerinin başında geliyor. Hem muhabbetin hem de üzüntünün ortağı olan çayın çok tüketilmesi sahte çayların da piyasada dolaşmasına neden oluyor. Peki, sahte çay nasıl anlaşılır? İçtiğimiz çaydan nasıl emin olacağız? Çayın lezzetinden mahrum olmak istemeyenler için çayın sahteliğini ortaya çıkaran 3 koşulu bir araya getirdik. Çayın renginden, kokusundan ve çay yapraklarının şeklinden çayı test edebilirsiniz. İşte iyi demlenmiş bir çay için olması gerekenler...

Çayın sahteliği ve gerçekliği sık tartışılan konulardan biri. Çünkü çay birçoğumuzun vazgeçemediği içeceklerin başında geliyor. Dışarda ikram edilen çayların sahteliğini belki test edemeyebilirsiniz ama evde demlediğiniz çayların gerçekliğini ölçebilirsiniz. Nasıl mı? Gelin birlikte bakalım...

Çay demlemek bazıları için zevkli olsa da bazıları için çekilmezdir. Çünkü bir türlü ne istenilen kıvam yakalanır ne de lezzet. Peki, bu durumun çayın kalitesiyle ilgili olabileceğini hiç düşündünüz mü? Eğer düşünmediyseniz haberimizi okuyunca fikriniz değişebilir.

1. ÇAY YAPRAKLARININ ŞEKLİ

Bazı şeylerin çok düzgün olması da sahteliğe işaret. Çay yapraklarının şekli de çayın sahteliği konusunda ipucu verir. Çay yapraklarının şekli bükük, kıvrımlı ve çay parçalarının aynı büyüklükte olması gerekir. Aynı zamanda toz gibi de olmamalıdır.

2. ÇAYIN RENGİ

Çayın sahteliğini çay yapraklarının renginden de anlayabilirsiniz. Renklerinin koyu ve parlak olması önemlidir. İnternetten aldığınız çayın rengini mutlaka inceleyin. Birkaç fotoğraftan sonra aldığınız çayın rengi size bilgi verecektir. Özellikle siyah çay da bu dikkatten kaçabiliyor. Boyalı çay demlenince bulanık hâle gelir.

3. ÇAYIN KOKUSU

Koyu ve mis kokulu bir çay herkesin en sevdiğidir. Fakat sahte çay da bu çok da mümkün değildir. Sahte çaylarda koku vermesi için içerisine farklı bir bitki koyulabilir. Çayın kendine has bir kokusu vardır. Bu demek keskin bir koku demek değildir. Aksine gerçek çayın rahatsız etmeyen hafif bir kokusu vardır. Bayatlamış çay ise hiç kokmaz. Böyle durumlarda az çay alıp deneyin. Eğer içinize sinen ve gerçek çayı bulduğunuzu düşünüyorsanız aynı tür çaydan almaya devam edersiniz.

ÇAYIN SAHTELİĞİNİ TEST ETMEK İÇİN SU YÖNTEMİ

Çayın sahteliğini test etmenin en kolay yolu su testi. Bir tutam çayı soğuk suyun içine atın. Eğer sahte çay ise suyun içerisine attığınız çay sararır ve renk değiştirirse o çay boya veriyordur. İlk dakikada hemen boya vermesi o çayın kalitesiz olduğunu gösterir. Eğer suyun rengi yavaş bir şekilde 15-20 dakikada sarıya dönüyorsa bu çay kaliteli ve boyasız demektir.

ÇAY NASIL DEMLENMELİ?

Herkes çayı kendine göre iyi demlediğini düşünürken bazıları da kendi yaptığı çayı hiç beğenmez. Peki, çay nasıl demlenir? Suyun sıcaklığı çayın çözünme durumu açısından önemlidir. Uzmanlar çayın iyi demlenmesi için suyun sıcaklığının 95 santigrat derece olması gerektiğini belirtiyor. Porselen ya da bakır demlik ve kaliteli su iyi demlenmiş çayın püf noktasıdır.

  • çayın sahteliği
  • sahte çayı su ile test etmek
  • çayın gerçekliği
  • sahte çay nasıl anlaşılır
Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı
Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!
Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi
Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi