Van'da geçmişi Urartu Krallığı dönemine kadar uzanan seramik üretimi, Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen 'Van Bardakçı Köyü Seramik Atölyesi Uygulama Projesi' ile yeniden canlanıyor.
VAN'ın Bardakçı Mahallesi'nde unutulmaya yüz tutmuş çömlekçilik, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinin (YYÜ) başlattığı proje kapsamında öğrencilere öğretiliyor.
2/13
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü GENÇDES-2017-1 programı kapsamında, Yüzüncü Yıl Üniversitesi tarafından 'Van Bardakçı Köyü Seramik Atölyesi Uygulama Projesi' başlatıldı. Başlatılan proje kapsamında üniversite öğrencileri, geleneksel yöntemlerle çanak, çömlek ve testi üretiyor. Çömlek ustası Osman Eşme de üniversite öğrencilerine geleneksel yöntemlerle çanak, çömlek ve testi yapımını öğretiyor.
3/13
YYÜ öğretim elemanları ve öğrencilerden oluşan 20 kişilik ekip tarafından yürütülen proje ile ilgili açıklamalarda bulunan YYÜ Edebiyat Fakültesi arkeoloji Bölümü Başkanı ve proje yürütücüsü Doç. Dr. Rafet Çavuşoğlu, amaçlarının geleneksel seramik yapım tekniklerinin bütün aşamalarını uygulamalı olarak öğrencilere öğretmek olduğunu söyledi.
4/13
Çavuşoğlu, aynı zamanda geleneksel usulde devam eden 5 bin yıllık bir geleneğin yeniden hayata kazandırılması, kaybolmaya yüz tutmuş Bardakçı Köyü'ndeki seramik, çanak çömlek geleneğinin yeniden canlandırılmasını amaçladıklarını söyledi.
5/13
Nisan ayında başlayan projenin 24 Haziran'da bitececeğini, yapılan eserleri de 15 Haziran'da sergiyle tanıtacaklarını anlatan Çavuşoğlu, şöyle konuştu:
6/13
"Daha önce Osmanlı döneminden itibaren Cumhuriyetin ilk yıllarında 1980'li yıllara kadar Bardakçı Köyü'nde aktif olarak bu zanaat devam ediyordu. Fakat şimdi tek usta kalmış, biz de bu zanaatın hayatta kalması için destekliyoruz.
7/13
Sağ olsun Kültür ve Turizm Bakanlığı projemizi destekledi. Biz de bu projeyi hayata geçirdik. Öğrencilerimiz bütün aşamalarını gördü, tamamen geleneksel usulde yapılıyor.
8/13
Yani bizim üniversitelerdeki Seramik Bölümleri gibi değil, orada biraz daha elektronik bir işlem var. Ama burada tamamen geleneksel şekilde yapılıyor."