Koronavirüs haritası

Koronavirüs yayılım haritası üzerinden ülke ülke vaka sayılarını, ölü sayılarını ve iyileşme sayılarını anbean takip edebilirsiniz.

Son dakika koronavirüs haberleri

Türkiye ve dünya gündemini saran koronavirüs pandemisiyle ilgili spordan siyasete, ekonomiden yaşama, kültür sanattan sağlığa tüm son dakika haberlerini güncel olarak tek ekrandan takip edebilirsiniz.

Koronavirüsten korunmanın 14 kuralı

01.

Yurt dışına çıkmayın. Seyahatlerinizi ya iptal edin ya da erteleyin.

02.

Çıktıysanız, dönüşte ilk on dört günü evde geçirin.

03.

Aile üyelerini korumak için kendinizi evde izole edin.

04.

Evde geçen süren boyunca ziyaretçi kabul etmeyin.

05.

İzole edilmiş kişinin odasına maskesiz girmeyin.

06.

Odanızı sık sık havalandırın.

07.

İnsanlarla, özellikle yaşlılar ve kronik hastalığı olanlarla temas kurmaktan kaçının.

08.

Ellerinizi sık sık su ve sabun ile en az 20 saniye boyunca ovarak yıkayın.

09.

Kapı kolları, armatürler ve lavabolar gibi sık kullanılan yüzeyleri su ve deterjanla sık sık temizleyin.

10.

Havlu gibi kişisel eşyalarınızı ortak kullanmayın.

11.

EKıyafetlerinizi 60-90 derecede normal deterjanla yıkayın.

12.

Bol sıvı tüketin, dengeli beslenin, uyku düzeninize dikkat edin.

13.

Evden çıkmak zorunda kalırsanız mutlaka maske takın.

14.

Düşmeyen ateş, öksürük ve nefes darlığınız varsa maske takarak en yakın sağlık kuruluşuna başvurun.

Unutmayın; koronavirüs, alacağınız tedbirlerden daha güçlü değildir.

Türkiye'de koronavirüse karşı hangi tedbirler alındı?

Türkiye'de koronavirüsten (corona virüs) dolayı alınan tedbirler arasında, "Hayat Eve Sığar" kampanyasının etkili olmasından ve sosyal mesafenin kısmen korunabilmesinden dolayı henüz sokağa çıkma yasağı uygulaması bulunmuyor. Öte yandan, koronavirüsün yayılmasının önüne geçilmesi adına Koronavirüs Bilim Kurulu'nun tavsiyeleri doğrultusunda ilgili bakanlıkların aldıkları sıkı tedbirler bulunuyor. Tüm illerde valilerin başkanlığında oluşturulan Pandemi Kurulları'na, şehirlerin durumuna ilişkin olarak gerektiğinde ilave tedbirler alma yetkisi tanındı.



Bakkal ve marketler açık mı?


İl ve ilçelerdeki tüm küçük ve büyük marketler, saat 09.00 - 21.00 arasında hizmet verebiliyor; yalnızca benzin istasyonlarındaki marketler 24 saat hizmet verebiliyor.

Koronavirüsle mücadele kapsamında yayımlanan genelgeye göre, market içindeki en fazla müşteri sayısı, müşteriye hizmet sunulan toplam alanine 1/10'u kadar olacak.

Toplu taşıma araçları çalışıyor mu?


Toplu taşıma araçlarının tamamı, taşıyabilecekleri yolcu kapasitesinin yüzde 50'si kadar yolcu alabiliyor. Şehirler arası yolcu taşımacılığı Valilik iznine bağlanırken, özel araçlarıyla seyahat eden vatandaşların, şehirlerin giriş-çıkışlarında ateşleri ölçülüyor. Ticari taksiler ve paylaşımlı araçlarla şehirler arası yolculuk yapmak ise yasaklandı.

İstanbul, Ankara ve İzmir'de ticari taksi plakalarının son rakamına göre sınırlamaya gidildi. Buna göre, 30 Mart 2020 tarihinde plakasının son hanesi tek sayı olan taksiler hizmet sunabildi. Bu kapsamda bir gün tek rakamla, bir gün çift rakamla biten plakalar takip eden günlerde mevcut sistemi ardışık olarak sürdürerek hizmet verebilecek.

İstanbul'da şehirler arası deniz yolu ulaşımında yolcu taşımacılığı yapan deniz otobüsü ve feribotlar durduruldu, yük taşımacılığı ise devam ediyor.

Bankalar açık mı?


Koronavirüs tedbirleri kapsamında pek çok banka çalışma saatlerinde düzenlemeye gitti. Türkiye Bankalar Birliğinden tüm bankalara gönderilen tavsiye kararında, mesai saatleri 12.00 - 17.00 olarak belirlendi.

Garanti Bankası, Türkiye İş Bankası, Türk Ekonomi Bankası (TEB), QNB Finansbank, Yapı Kredi Bankası ve Akbank, 12.00 - 17.00 saatleri arasında hizmet vereceklerini duyurdu.

PTT ve kargolar çalışıyor mu?


PTT ve kargo şirketlerinin çalışma düzenlemelerine yönelik henüz herhangi bir kısıtlama getirilmedi. Öte yandan, koronavirüs salgını nedeniyle evlerinden çıkamayan 65 yaş üstü vatandaşların maaşlarının evlerine teslim edilmesi için gerekli çalışmalar tamamlandı.

65 yaş üstü ve kronik rahatsızlığı olanlar için alınan önlemler


Salgından etkilenmesi en muhtemel kişiler olan 65 yaşın üstündeki vatandaşların sokağa çıkmaları noktasında kısıtlamaya gidildi.

İçişleri Bakanlığı, 65 yaş üstü ve kronik rahatsızlığı olanların emekli maaşlarının evlerinde teslim edilebilmesi için Vakıfbank, Halkbank, Ziraat Bankası, Denizbank ve PTT ile iş birliği yaptı. Banka görevlilerinin yetersiz kaldığı yerlerde ise valilik ve kaymakamlık koordiansyonundaki Vefa Sosyal Destek Grubu devreye gidiyor.

65 yaş üstü ve kronik rahatsızlığı bulunan vatandaşların diğer ihtiyaçlarının karşılanması için oluşturulan Vefa Sosyal Destek Grubu'na 112, 155 ve 156 numaralarından ulaşılabiliyor.

Pazar yerleri (sosyete pazarı) açık mı?


Kamuoyunda sosyete pazarı olarak bilinen serge ve tezgahlarda giyim, oyuncak, süs eşyası ve çanta gibi zaruri olmayan ürünlerin satışına izin verilmiyor.

Mevcut pazar yerlerinde yoğunluğu azaltmak için her bir tezgah arasında en az 3 metre mesafe olacak şekilde düzenlemeye gidildi. Ambalajsız satılan yaş meyve ve sebzelerin, doğrudan pazar esnafı tarafından hijyen kurallarına dikkat edilerek poşetlenmesi sağlanıyor.

Pazar yerleri en geç saat 19.00'a kadar hizmet verebiliyor.

Lokanta, restoran ve pastaneler açık mı?


Lokanta, restoran ve pastaneler, yalnızca "paket servis" ve "gel-al" şeklinde çalışarak müşterilerin oturmasına müsaade etmeden hizmet verebiliyor.

Sinemalar, kahvehaneler ve düğün salonları ne zaman açılacak?


İçişleri Bakanlığınca 81 ile gönderilen genelgeyle kafeler, gazinolar, sinema ve tiyatro salonları, nişan ve düğün salonları, çalgılı/müzikli lokanta ve kafeler, birahaneler, tavernalar, kahvehaneler, kıraathaneler, kafeteryalar, kır bahçeleri, çay bahçeleri, nargile salonları, internet kafeler, her türlü oyun salonu, AVM ve lokantalardakiler de dahil bütün kapalı çocuk oyun alanları, dernek lokalleri, lunaparklar, yüzme havuzları, hamam ve saunalar, kaplıcalar, SPA, masaj ve spor salonları koronavirüs salgını kontrol altına alınana dek kapalı tutulacak.

Okullar ne zaman açılacak? Sınavlar iptal edilecek mi?


Koronavirüs salgınının yayılmaya başlamasının ardından geçilen uzaktan eğitim sisteminin 30 Nisan 2020'ye kadar devam edeceği açıklandı. 1 Mayıs İşçi Bayramı'nın cuma gününe denk gelmesinden dolayı pandeminin atlatılması durumunda okulların 4 Mayıs'tan önce açılması beklenmiyor.

Üniversitelerin bahar döneminde yalnızca uzaktan eğitim verileceği açıklanırken, YKS'nin ise 25-26 Temmuz'da yapılması kararlaştırıldı. Öte yandan, Milli Eğitim Bakanlığı ve Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM, sınav takvimlerinde birtakım değişikliklere gitti.

Dikey Geçiş Sınavı (DGS), Yabancı Dil Sınavı (YDS), e-YDS, Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Sınavı (ALES), Yükseköğretim Kurumları Yabancı Dil Sınavı (YÖKDİL), İşyeri Hekimliği ve İşgüvenliği Uzmanlığı Sınavı (İSG), Milli Savunma Üniversitesi Askeri Öğrenci Aday Belirleme Sınavı (MSÜ), Diyanet İşleri Başkanlığı Mesleki Bilgiler Seviye Tespit Sınavı (DİB-MBS), Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS), Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) sınavlarının güncellenen takvimlerine ÖSYM'nin internet adresinden ulaşılabilir.