• $32,374
  • 35,0948
  • 2325.33
  • 9104.81
22 Ocak 2022 Cumartesi 09:30 | Son Güncelleme:

Araştırma sonucu ortaya çıktı... İşte 2 bin 600 yıllık mumyanın gizemi!

Araştırma sonucu ortaya çıktı...  İşte 2 bin 600 yıllık mumyanın gizemi!
Ntv

1819 yılında Mısır'daki Nil Nehri'nin batı kıyısında yer alan mezar kompleksi olan Deir el-Bahari'de bulunan ve şu an İsçivre'de tutulan 2 bin 600 yıllık mumya bilim insanlarını şaşırttı.

İsviçre'nin St Gallen kentindeki São Galo Manastır Kütüphanesi'nde tutulan 2 bin 600 yıllık mumyayı inceleyen bilim insanlar şaşırtıcı sonuçlar elde etti. 2 bin 600 yıl önce ölen bir kadının mumyalanmış yüzünün yeniden yapılandırılması, onun koyu kahverengi gözlere ve hafifçe çıkıntılı üst dişlere sahip olan güzel bir kadın olduğunu ortaya çıkarttı.

Ntv'de yer alan habere göre; Bilim insanları, "Shep-en-Isis" veya "Schepenese" olarak bilinen ünlü Mısır mumyasının CT taramaları kullanarak, yüzündeki çillere kadar detaylandırdı. Yeni keşfin, tarihteki insanların kimliklerine dair yeni bilgileri ortaya çıkarak toplumdaki rollerini aydınlatacağı belirtildi.

"Shep-en-Isis" olarak adlandırılan mumya, 1820'de İsviçre'ye taşınmadan önce, Mısır'daki Nil Nehri'nin batı kıyısında yer alan mezar kompleksi olan Deir el-Bahari'de 1819'da bulundu. Kalıntıları şu anda İsviçre'nin St Gallen kentindeki São Galo Manastır Kütüphanesi'nde tutuluyor.

ÜST SINIF BİR AİLEYE MENSUPTU

Shep-en-Isis'in lahitindeki yazıtlar, onun zengin bir üst sınıf aileye ait olduğunu ve MÖ 7. yüzyıldaki yaşamı sırasında bir dereceye kadar resmi eğitim almış olabileceğini gösteriyor.

Uzmanlara göre, Shep-en-Isis'i Thebes şehrinde MÖ 610'daki ölümünden önce bir rahibin kızıydı. Ancak Shep-en-Isis'in eşinin adını, mesleğini veya çocuk doğurup doğurmadığını belirlemek mümkün değil.

Diğer taraftan, Shep-en-Isis'in yüzünün yeniden yapılandırma projesi, Sicilya'daki FAPAB Araştırma Merkezi ve Avustralya'daki Flinders Üniversitesi tarafından Brezilya'dan bir 3D tasarımcı olan Cicero Moraes ile işbirliği içinde yürütüldü.

Moraes daha önce Magdalalı Meryem ve İsa Mesih gibi tarihi figürlerin bir dizi yüz rekonstrüksiyonunu oluşturmuştu.

"YAŞAMI BOYUNCA GÜZEL BİR KADINDI"

Çalışmayı "The Forensic Facial Reconstruction of Shep-en-Isis" adlı bir kitapta anlatan uzmanlar, "Ahenkli ve orantılı kafatası, Shep-en-Isis'in yaşamı boyunca muhtemelen güzel bir kadın olduğunu gösteriyor" açıklamasını yaptı.

Shep-en-Isis'in mumyasındaki dikkate değer fiziksel özelliklerinden birinin 'dişlerinin çok iyi bir şekilde" korunması olduğu bildirdi. Ekip, mumyanın saç ve burun çevresindeki minik çiller gibi ince detayların yanı sıra, göz ve cilt ekleyerek canlı katmanları azar azar oluşturdu.

ÖLDÜĞÜNDE 30 İLE 40 YAŞLARI ARASINDAYDI

Öte yandan, Shep-en-Isis, annesi Berlin olan babası Pa-es-tjenfi ile birlikte Deir el-Bahari tapınağındaki Firavun Hatshepsut'un morg tapınağında bulunan bir 'aile mezarında' bulundu.

Flinders Üniversitesi'nden Dr Michael Habicht, Aventuras na História'ya verdiği demeçte, "Shep-en-Isis'in anatomik yaşına ve iç tabutunun stiline dayanarak, MÖ 650 civarında doğmuş ve MÖ 620 ile 610 arasında ölmüş olmalı" dedi.

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı
Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!
Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi
Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi