• $32,3302
  • 35,0909
  • 2296.43
  • 8988.37
20 Ocak 2022 Perşembe 14:37 | Son Güncelleme:

Türkiye'den, terör örgütü PYD-YPG'nin GKRY'de ofis açmasına sert tepki: Ateşle oynuyorlar

Türkiye'den, terör örgütü PYD-YPG'nin GKRY'de ofis açmasına sert tepki: Ateşle oynuyorlar
AA

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, terör örgütü PYD-YPG'nin Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nde ofis açmasına sert tepki göstererek, "Terör örgütlerine ofis açtırmak ev sahipliği yapmak ateşle oynamaktır. Burada ofis açmalarına izin veriyorlar, yarın buradan herhangi bir tehdit olursa Kıbrıs Türklerine yönelik bir saldırı olursa bunun da bedelini ödetiriz. Terör örgütleri ile işbirliği yapmasınlar." dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Güney Kıbrıs Rum Yönetiminin (GKRY) terör örgütü PKK/PYD'ye ofis açma izni vermesine ilişkin, "Yarın buradan herhangi bir tehdit olursa Türkiye'ye ya da Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne (KKTC), Kıbrıs Türkleri kardeşlerimize yönelik bir saldırı olursa bunun bedelini ödetiriz. Bu bedel de ağır bir bedel olur. O nedenle ateşle oynamasınlar." dedi.

AA'nın aktardığı habere göre, Çavuşoğlu, Estonya Dışişleri Bakanı Eva-Maria Liimets'le Bakanlıkta düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.

Rum kesiminin terör örgütü PKK/PYD'ye ofis açma izni vermesi hakkındaki bir soru üzerine Çavuşoğlu, teröre destek konusunun çok ciddi olduğunu belirterek "Maalesef, terör konusunda 'Düşmanımın dostu dostumdur.' anlayışını daha sık görmeye başladık." dedi.

Terör örgütlerini kullanan ülkelerin olduğunu, bu örgütlerin özellikle vekalet savaşlarında kullanıldığını belirten Çavuşoğlu, "En son Suriye'de de güya DEAŞ'la mücadelede terörle mücadele kisvesi altında terör örgütlerine destek verildi. Fakat biz Türkiye olarak terör konusunda ilişkilerimizin en kötü olduğu ülkelerle bile dayanışma içinde olmak istedik ve olduk. Hiç bir terör örgütünü desteklemedik." diye konuştu.

Çavuşoğlu, Yunanistan'da gerek terör örgütü PKK'nın gerekse DHKP-C'nin kamplarının bulunduğunu aktararak "Orada eğitilen DHKP-C'lilerin dönüp de Türkiye'de terör saldırıları gerçekleştirdiği belgelerle de ispatlandı." ifadesini kullandı.

Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) mensuplarının da Yunanistan'ı sadece transit değil, sığınılacak bir ülke olarak gördüklerini ve orada yaşadıklarını söyleyen Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

"Sonuçta, bu terör örgütlerine ofis açtırmak, onlara ev sahipliği yapmak ateşle oynamaktır. Rum kesiminin de terör örgütlerine, PKK'ya bugüne kadar desteğini zaten biz biliyoruz. Bu, gizli bir şey değil. Ama şunu söylemek isterim, burada ofis açmalarına izin veriyorlar, yarın buradan herhangi bir tehdit olursa Türkiye'ye ya da Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne, Kıbrıs Türkleri kardeşlerimize yönelik bir saldırı olursa bunun bedelini ödetiriz. Bu bedel de ağır bir bedel olur. O nedenle ateşle oynamasınlar. Terör örgütleriyle iş birliği yapmasınlar. Farklı konularda bizim anlaşamadığımız konular olabilir. Görüşlerimiz elbette farklı, ayrı. Çözüm konusunda bile son zamanlarda farklı düşünebiliyoruz. Ama terör konusu çok farklı bir konu. Bu, doğrudan güvenlik meselesi. Bize yönelik bir saldırı olduğu zaman tıpkı diğer yerlerde olduğu gibi, komşu ülkelerdeki terör mevcudiyetine yönelik yaptıklarımız gibi bunun da bir bedeli olur. Bu bedel de ağır olur. Bunu da açıkça söylemek durumundayım."

Türkiye ile Estonya arasındaki diplomatik ilişkilerin yaklaşık 100 yıl geçmişe sahip olduğunu dile getiren Çavuşoğlu, Ankara ile Tallin arasındaki ilişkilerin yerinden inşasının 30. yıl dönümünü geçen yıl kutladıklarını hatırlattı.

Estonya ile Türkiye arasındaki ikili ilişkilerde kısa sürede önemli mesafeler katedildiğini belirten Çavuşoğlu, Liimets ile yaptıkları görüşmede iki dost ve müttefik ülke olarak ilişkilerin daha da ileri nasıl götürülebileceğini, hangi alanlarda geliştirebileceğini açık ve samimi şekilde değerlendiklerini, Türkiye-Estonya arasındaki ilişiklerin her alanda geliştirilmesi konusunda iradelerini bir kez daha ortaya koyduklarını söyledi.

Çavuşoğlu, görüşmede gelecek dönemde başta parlamentolar arası olmak üzere Türkiye-Estonya arasındaki gerçekleştirilecek ziyaretleri birlikte koordine edecekleri bilgisini paylaştı.

Salgın döneminde bile Türkiye ile Estonya arasındaki ticaretin çok etkilenmediğine işaret eden Çavuşoğlu, geçen yıl iki ülke arasındaki ticarette ciddi artış yaşandığını belirtti.

Türkiye ile Estonya arasındaki ticareti 500 milyon dolara çıkarmak için birlikte çalışmaya devam edeceklerinin altını çizen Çavuşoğlu, Ticaret Bakanı Mehmet Muş'un da bu yıl içinde Estonya'yı ziyaret edeceğini aktardı.

Çavuşoğlu, Estonya'nın bilgi teknolojisi konusunda öncü bir ülke ve bu konuda Avrupa'da en çok bilinen hatta Avrupa Birliği'nin "başkenti" olarak adlandırılan bir ülke olduğunu ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte bu ülkeye yaptıkları ziyarette Estonya'nın bu tecrübesini yerinde görme imkanı bulduklarını dile getirdi.

GÜVENLİ TURİZM KONSEPTİ SAYESİNDE ESTONYALI TURİST SAYISI ARTTI

Türk firmalarının Estonya'daki yatırımlarına da değinen Çavuşoğlu, "Estonya'nın e-İkamet programı vasıtasıyla kurulan şirket sayısı itibarıyla Türkiye, Türk firmaları dördüncü sırada. Türk firmalarını Estonya'da daha fazla yatırım yapmaları için teşvik ediyoruz. Diğer taraftan Estonya'dan da ülkemize hem girişimci hem de daha fazla turist bekliyoruz. " diye konuştu.

Çavuşoğlu, özellikle güvenli turizm konseptinden sonra geçen yıl Estonya'dan Türkiye'ye gelen turist sayısında ciddi artış yaşandığını, bir önceki yıl Türkiye'ye gelen Estonyalı turist sayısı 5 bin iken bu sayının 2021'de 47 bine ulaştığına dikkati çekti.

Türk Hava Yollarının İstanbul-Tallin arasındaki uçuşlara yeniden başlaması, yaz aylarında da Tallin-Antalya arasında seferler düzenlemesiyle Estonyalı turist sayısındaki artışın sağlandığını dile getiren Çavuşoğlu, gelecek dönemlerde bu artışın daha da hızlanacağını düşündüklerini ifade etti.

Estonya ile Türkiye arasında eğitim alanında da iş birliğinin geliştiğini vurgulayan Çavuşoğlu, Tallin Üniversitesine bağlı Türkoloji Ana Bilim Dalı bölümünün 1997'den bu yana faaliyetlerine devam ettiğini söyledi.

Çavuşoğlu, Liimets ile yaptığı görüşmede NATO-Rusya toplantısı, Ukrayna-Rusya gerginliği, NATO'nun Rusya'ya vereceği yazılı cevap gibi konuları da ele aldıklarını kaydetti.

Görüşmede, Türkiye ile Estonya arasında savunma sanayi iş birliğini geliştirme konusunu da ele aldıklarını anlatan Çavuşoğlu, Estonya Genelkurmay Başkanı Martin Herem'in Türkiye'yi ziyaret edeceğini aktardı.

Baş başa yaptıkları görüşmede, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ile mücadelede Türkiye'nin beklentilerini Liimets'e ilettiğini belirten Çavuşoğlu, "Maalesef FETÖ, darbe girişiminden sonra tüm Avrupa ülkelerinde faaliyetlerini hemen hemen değişik isimler adı altında sürdürüyor ve iadesini istediğimiz bir şahıs dahil beklentilerimizi söyledik." ifadesini kullandı.

Çavuşoğlu, Liimets ile Türkiye Avrupa Birliği (AB) ilişkilerini de değerlendiklerini dile getirerek, şöyle devam etti:

"Türkiye-AB ilişkilerinde Türkiye'ye, daha pozitif bir atmosferde ilişkilerin geliştirilmesi konusunda hatta üyeliğimiz konusunda bugüne kadar en güçlü desteği veren Baltık ülkeleri olmuştur, diğer dost ülkelerle beraber ve Estonya'ya da bu bakımdan bir kere daha teşekkür etmek istiyorum. AB'den beklentilerimizi de Sayın Bakan'a çok açık şekilde, dostane şekilde ben ve arkadaşlarım birlikte anlattı."

Görüşmede Doğu Akdeniz ve Kıbrıs meselesini de değerlendikleri bilgisini paylaşan Çavuşoğlu, 2019'da Doğu Akdeniz'de yaşanan gerginlik, sebepleri ve Türkiye'nin bu konuda neler düşündüğünü Liimets ile paylaştıklarını aktardı.

Liimets ile hem baş başa hem de heyetler arasında yaptıkları görüşmelerin oldukça verimli geçtiğini ifade eden Çavuşoğlu, başta Türkiye-Ermenistan normalleşmesi olmak üzere bazı bölgesel gelişmeleri değerlendirme imkanı bulduklarını sözlerine ekledi.

ESTONYA DIŞİŞLERİ BAKANI LİİMETS, ORTAK BASIN TOPLANTISINDA KONUŞTU

Estonya Dışişleri Bakanı Eva-Maria Liimets, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'yla Bakanlıkta düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.

Türkiye-Estonya ilişkilerinin dostane düzeyde ilerlediğini belirten Liimets, ilişkilerin ekonomi ve güvenlik alanında geliştirmek için de gerekli adımların atılacağını söyledi. Liimets, Estonya'nın e-İkamet programı çerçevesinde Türklerin Estonya'da şirketler kurduğunu aktararak Estonya'nın Avrupa Birliği (AB) pazarına girişte önemli bir ülke olduğuna dikkati çekti.

Türkiye'nin Estonyalılar için de önemli bir turizm merkezi olduğunun altını çizen Liimets, Türk Hava Yollarının iki ülke arasında gerçekleştirdiği direkt uçuşların daha yakın ilişki geliştirmeye katkı sağladığını dile getirdi.

Liimets, Çavuşoğlu'yla görüşmede güvenlikle ilgili kaygıların da paylaşıldığını aktararak, "İçinde bulunduğumuz bölgeler nedeniyle çeşitli tehditlerle karşı karşıya kalıyoruz. Siz Avrupa'nın güneyinde, biz kuzeyinde yer almamız sebebiyle çeşitli güçlüklerle mücadele etmek durumunda kalıyoruz." diye konuştu.

"TÜRKİYE, ESTONYA İÇİN SON DERECE GÜÇLÜ, KABİLİYETİ YÜKSEK BİR MÜTTEFİK"

İki müttefik olarak çeşitli konuların ayrıntılarıyla masaya yatırıldığını belirten Liimets, "Türkiye, Estonya için son derece güçlü, kabiliyeti yüksek bir müttefik. Bu bağlamda güvenlikle ilgili pek çok kaygıyı paylaşıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Liimets, NATO çerçevesinde Türkiye'yle iş birliğine önem verdiklerini vurgulayarak "Rusya'nın Ukrayna sınırında askeri gücünü artırması son derece kaygı uyandırıcı bir gelişme. Türkiye, Estonya ve tüm diğer NATO müttefiki ülkeler, ortak mesajlar veriyor. Rusya'nın bu gerilimi azaltması, azaltma yönünde adımlar atması gerekiyor." ifadesini kullandı.

Avrupa'nın güvenlik yapısının güçlendirilmesi gerektiğinin altını çizen Liimets, NATO'nun Rusya'yla şeffaflık ve riski düşürme konularında müzakere etmeye hazır olduğunu söyledi.

Liimets, görüşmede, Ukrayna'ya verilecek desteğin de konuşulduğunu kaydederek "Ukrayna'nın güvenlikle ilgili tercihleri konusunda özgür davranabilmesi gerekiyor. Bir ülke, NATO ittifakına katılmayı tercih edebilmeli. Bu hususla ilgili Ukrayna'ya bu zor koşullarda nasıl daha iyi bir destek verebiliriz sorusunu tartıştık." diye konuştu.

"TÜRKİYE'NİN AB ÜYELİĞİNİ DESTEKLİYORUZ"

Türkiye'nin AB üyeliğinin de masaya yatırıldığına değinen Liimets, "Estonya, AB'nin genişleme politikasından istifade etmiş bir ülke. Türkiye'nin AB üyeliğini destekliyoruz. Türkiye, AB'nin kilit ortaklarından biri." ifadesini kullandı.

Liimets, AB'nin Türkiye'yle yürütülen iş birliğine Estonya'nın destek verdiğine işaret ederek AB üyeliği yolunda Türkiye'de yapılan reformları ve İnsan Hakları Eylem Planı'nın takdirle karşılandığını vurguladı.

Göç, halk sağlığı, iklim değişikliği ve terörle mücadele gibi küresel ve bölgesel konularda AB-Türkiye diyaloğunun devam edeceğini belirten Liimets, Türkiye ziyaretinde Adana'daki bir göçmen merkezini ziyaret edeceğini ve Estonya'nın bu alanda Türkiye'deki tesisleri örnek aldığını belirtti.

GÖÇMEN KRİZİYLE MÜCADELEYE 12 MİLYON AVROLUK KATKI

Liimets, toplantının soru-cevap kısmında, göç sorununun etkilerine değinerek bu soruna çözüm üretmenin zorluğuna dikkati çekti. Suriyeli göçmenlerin ülkede sağlanacak siyasi çözümle ülkelerine güven içinde dönmelerini temenni ettiğini belirten Liimets, Estonya'nın kalkınma ve insani yardım fonlarına 12 milyon avroluk katkı sağladığını anlattı.

Göç yükünü sırtlanan ülkelere sadece maddi yardım sağlanmadığını belirten Liimets, "Göç krizi boyunca AB'nin yük paylaşımı çalışmalarına da ortak olduk. Diğer AB ülkeleriyle birlikte mülteci kamplarından yüzlerce mülteciye ev sahipliği yaptık. Sadece finansal yardımlarla değil ülkemizde mültecileri ağırlayarak da bir dayanışma göstermeyi arzu ettik." diye konuştu.

Liimets, Afganistan'da Estonya'yla iş yapmış Afganistan vatandaşlarını da ülkelerine kabul ettiklerini kaydetti.

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar
Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Deprem uzmanlarından korkutan İstanbul uyarısı! Riskli ilçeleri açıkladılar

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'
Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'

Çin, 'Türkiye rekor kırdı' diyerek duyurdu! 'NATO ülkelerinden Ortadoğu'ya kadar...'

Türkiye'den Gazze'ye yardım eli: Bugün yola çıkacak
Türkiye'den Gazze'ye yardım eli: Bugün yola çıkacak

Türkiye'den Gazze'ye yardım eli: Bugün yola çıkacak