• $32,3885
  • 35,097
  • 2326.54
  • 9101.2
28 Haziran 2022 Salı 23:58 | Son Güncelleme:

NATO'da yeni yol haritası

NATO'da yeni yol haritası

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Madrid'de düzenlenen zirve öncesi yaptığı açıklamada, “NATO'nun daha tehlikeli ve daha az öngörülebilir bir dünyada önündeki yol haritası olacak Stratejik Konsept Belgesi kabul edilecek” dedi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Madrid'deki NATO Liderler Zirvesi'nin Kamu Forumu'nda açılış konuşmasını yaptı. Stoltenberg, NATO'nun yeni konsepti konusunda açıklamalarda bulundu:

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ: Zirvede, Rusya'nın Ukrayna'daki savaşı, siber terörizm, yıkıcı teknolojiler gibi güvenliğimizi etkileyen tüm konuları, diğer tehdit ve zorlukları ele alacağız. Ancak iklim değişikliğinin de hepimiz için ciddi bir risk oluşturduğunu biliyoruz. Bu yüzden iklim değişikliği ve güvenlik konusundaki ilk üst düzey diyalogda, NATO müttefiklerini, dünyanın dört bir yanından diğer paydaşlarla bir araya getireceğiz.

YENİ STRATEJİK KONSEPT: Liderler, yeni bir stratejik konsept olan Madrid Stratejik Konseptini onaylayacaklar. Bu doğrultuda, ittifaklarımızı uyarlamak ve kendi emisyonlarımızı azaltmak konularında çalışacağız.

GÖREVİMİZ BARIŞI KORUMAK: NATO'nun görevi güvenilir bir caydırıcılık yoluyla barışı korumaktır. Barışı korumayı başaramazsak, iklim değişikliğiyle mücadelede de başarısız olacağız.

EMİSYONLAR SIFIRA İNECEK: Emisyonları 2050 yılına kadar en az yüzde 45 azaltarak net sıfıra indireceğiz. Bunun büyük bir kısmı fosil yakıtlardan uzaklaşmamızla olacak. Paris Anlaşması'nın bir parçası olarak sera gazı emisyonlarını azaltmayı taahhüt ediyoruz.

ENERJİ ÇEŞİTLİLİĞİ: Ukrayna'daki savaş, otoriter rejimlerin mallarına bağımlı olma tehlikesini ortaya koyuyor. Rusya'nın enerjiyi bir silah olarak kullanma şekli, Rus petrol ve gazından hızla vazgeçme ihtiyacını vurguluyor. Bu nedenle enerji kaynaklarımızı ve tedarikçilerimizi çeşitlendirmeliyiz.

GIDA KRİZİ: Küresel gıda krizi sorunu Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'yı işgal etmesinden kaynaklanıyor. Küresel enerji piyasalarını, küresel gıda piyasalarını etkileyen sonuçların sorumluluğu Başkan Putin'indir.

PUTİN KAZANMAMALI: Rusya'ya uygulanan yaptırımlar, NATO müttefikleri, ABD ve Avrupa üzerinde sonuçlar oluşturdu. Bir bedel ödediğimizi inkar edemeyiz. Ancak bugüne kadar en yüksek bedeli Ukrayna halkı ödüyor. Putin bu savaşı kazanırsa NATO müttefikleri daha güvensiz olacak. Bu nedenle, Ukrayna'nın bağımsız bir ulus olarak hüküm sürmesini sağlamak bizim güvenlik çıkarımızdır.

PKK TERÖR ÖRGÜTÜ: Finlandiya ve İsveç'in üyelik başvurusunda bulunmaları tarihi kararlardır. Ancak Türkiye, terörizm gibi konularda bazı ciddi endişelerini dile getirdi. PKK bir terör örgütüdür. Türkiye ile birlikte terörle mücadele nasıl daha fazlasını yapabilirizi görüşmemiz gerekiyor.

DOĞU KANADINDA ASKER SAYISI 10 BİNE YAKLAŞTI

NATO, Madrid Zirvesi'nde de ele alınacak caydırıcılık ve savunmanın kuvvetlendirilmesi kapsamında doğu kanadında bulunan asker sayılarıyla ilgili ayrıntıları paylaştı. Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısından sonra NATO'nun doğu kanadındaki muharip birliklerde görevli asker sayısı iki kattan fazla artarak neredeyse 10 bine çıktı. Rusya'nın 24 Şubat'ta Ukrayna'ya saldırısını başlatmasından sonra sayıları 4'ten 8'e çıkarılan çok uluslu muharip gruplarda 9 bin 641 asker bulunuyor.

NATO Zirvesi, İspanya Kralı 6. Felipe'nin Kraliyet Sarayı'nda liderlere verdiği akşam yemeği ile başladı. Başkan Erdoğan ile Finlandiya ve İsveç liderleri, 4'lü zirve nedeniyle yemeğe katılamadı.

TÜRKİYE İLE ANLAŞMA YORUMU: BIDEN: ZİRVEYE HARİKA BAŞLANGIÇ

ABD Başkanı Joe Biden, İspanya'nın başkenti Madrid'de Türkiye-İsveç-Finlandiya-NATO dörtlü görüşmesinin ardından sosyal medya hesabından açıklama yaptı. "Varılan memorandum nedeniyle Türkiye, İsveç ve Finlandiya'yı kutluyorum" diyen Biden, "NATO'yu güçlendirecek ve müşterek güvenliğimizi destekleyecek Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya davetine yönelik kritik bir adım ve zirveye harika bir başlangıç" ifadelerini kullandı.

STOLTENBERG: 3'LÜ ANLAŞMA TARİHİ BİR BAŞARI

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, "İsveç ve Finlandiya'nın terörle mücadelede Türkiye'ye tam destek sözü" verdiğini aktararak, "Finlandiya ve İsveç, suçluların iadesinde Türkiye ile çalışacak" dedi. Stoltenberg, "NATO'nun açık kapı politikası, tarihi bir başarıya ulaştı. Yarın ittifak liderleri, İsveç'i NATO üyesi olarak davet etmek için görüşecek ve bu zirve sonrasında davetli ülke statüsünde olacak" diye konuştu.

  • nato zirvesi
  • jens stoltenberg
  • yol haritası
Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı
Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Dış ticaret açığı yüzde 44,2 azaldı

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!
Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Emeklilere indirimli bilet müjdesi!

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi
Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi