• $32,3807
  • 35,0043
  • 2326.04
  • 9098.68
28 Kasım 2014 Cuma 21:39 | Son Güncelleme:

İstenmeyen mesajlara ceza

İstenmeyen mesajlara ceza

Cep telefonlarına hiç bilmediğiniz yerden gelen reklam mesajlarına ceza. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tüketici haklarını korumak için cep telefonu ile yanıltıcı mesaj geçen bir şirkete 25 bin lira para cezası kesti

Gümrük ve Ticaret Bakanlığının vatandaşların cep telefonlarına gönderilen istenmeyen mesajlarla ilgili aldığı kararı değerlendiren Avukat İbrahim Sapan,  reklam kurulu tarafından bir şirkete tüketicinin yanlış bilgiler ile yanıltıdığı’ gerekçesiyle 6502 sayılı Kanunun madde 61 ve 63  maddeleri gereği 25 bin lira para cezası kesildiğini hatırlattı. Avukat Sapan konu ile ilgili yaptığı değerlendirmede şöyle dedi: “Siz konusu yasada; ‘Tüketiciyi aldatıcı veya onun tecrübe ve bilgi noksanlıklarını istismar edici ticari reklam yapılmaz’ deniyor Bu nedenle  söz konusu, SMS mesaj içerisinde ‘ yanıltıcı bilgi’ içermesi sebebiyle şirkete idari para cezası verilmiştir” 

HAKKINIZI ARAYIN BU MESAJLARDAN  KURTULUN

Tüketiciler; kendilerine gelen yanıltıcı bilgi içeren veya kamu sağlığını bozucu, tehlike içeren, suç gerektiren her türlü mesajlar ile ilgili mesaj gönderen şirketi, şikayet edebileceklerini kaydeden Avukat Sapan, “Bu mesajlardan rahatsız olanlar şikayet dilekçelerini Gümrük ve Ticaret Bakanlığının bilgi@gtb.gov.tr   adreslerine gönderebilirler” dedi.

ALIŞVERİŞ YAPARKEN DOLDURDUĞUNUZ FORMA DİKKAT EDİN

Sapan şöyle devam etti: Tüketiciyi ilgilendiren başka bir sorun ise; esasında tüketiciye ait cep telefonu ve isim/soyadı bilgisinin nasıl oluyor da birçok kurum arasında geziniyor olmasıdır. Günlük hayatta, yemek yerken, çalışırken, toplantıda veya gece yarısı ya da sabahın erken saatinde, hiç arzu etmediğimiz bir anda telefonunuza gelen ‘bip’ sesi ile ‘istenmeyen mesaj’ gelmeyen yoktur. Tüketiciler alışveriş yaparken, fatura bilgisi verirken, herhangi bir iş yeri üye kartı formu doldururken veya herhangi bir markaya ait indirim kartı formu doldururken kendilerine ait cep telefon numarası ve mail adresi bilgisini içeren kısımları doldururken dikkatli olmalıdırlar. Söz konusu formlarda; kendinize ait cep telefonu numarası ve mail adresine ‘reklam veya kampanya bilgisi’ talep edilip edilmediği şeklinde kutucuklar vardır. Bu kutucukların işaretlenmesi halinde tüketici, bu firmadan gelecek mesajlara onay verdiğini unutmamalıdır. Aynı formların bir kısmında ya da matbu sözleşmelerin bir kısmında da, “kişisel bilgilerin başka kurum veya firmalarla paylaşılmasının kabul edildiğine” ilişkin hükümler de bulunabilmektedir. Bu nedenlerle tüketicilerin, istenmeyen mesajlarla mücadele konusunda bilinçli davranıp, bu tür formları doldururken ya da metinleri imzalarken özenli davranmaları gerekmektedir.

ÖNCE UYARI SONRA CEZA

Ayrıca cep telefon veya mail adresine gelen, istenmeyen; hatta “korsan” diye tabir edeceğimiz SMS veya mailler ile ilgili olarak 6502 sayılı yasanın 62. maddesinde ‘Haksız Ticari Uygulamalar’ Başlığı ile düzenlenmiştir. Buna göre; yanıltıcı bilgi içermesi bir yana, arzu etmediğini herhangi bir SMS veya mail ile ilgili gönderen kişiyi haksız ticari uygulama yaptığı iddiası ile reklam kuruluna şikâyet edebilirsiniz.  Reklam Kurulları; haksız veya yanıltıcı reklam veya istenmeyen SMS veya mailler ile ilgili olarak ‘Üç aya kadar tedbiren durdurma veya durdurma veya aynı yöntem ile düzelttirme veya idari para cezası ile cezalandırma yoluna gitmektedir.

ISRARA HAPİS CEZASI

Tüketiciye ait cep telefonu ve isim/soyadı bilgisinin kurumlar arasında elden ele dolaşması konusunda ilgili Cumhuriyet Başsavcılığına, Türk Ceza Kanunun 136. Madde kapsamında şikâyetçi olabilirsiniz. İlgili kanuna göre; ‘Kişisel verileri hukuka aykırı olarak bir başkasına veren, yayan veya ele geçiren kişi 2 yıldan 4 yıla kadar Hapis Cezası ile cezalandırılır’  denilmektedir. Tüketici İkametgâhının bulunduğu İlçe Cumhuriyet Başsavcılıklarına şikâyetçi olabileceklerdir”“

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi
Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlayacağız
Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlayacağız

Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlayacağız

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı
Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı