CHP, tutuklanan bir milletvekilinin arkasında durma hakkına tabii ki sahiptir. Ama sadece tutukluluk hali ve cezanın oranına odaklanırken, Türkiye’ye dönük bir iftira kampanyasına da karşı çıksaydı, sokağa çağrı yapmasaydı, daha tutarlı olmaz, daha çok ses getirmez miydi? Neden bu yolu tercih etmiyor? Her şeye rağmen tuz kokmamalıdır. Yargı, sabit deliller üzerinden işini tarafsız ve bağımsız yapmak durumundadır.
ABD ve Batı’nın Ortadoğu’daki yakın ve orta vadeli planlarının içinde harita değişikliği ve yeni bir devlet kurulması hedefi var. ABD TIR’ları bunun için Türkiye’nin düşmanlarına silah ve mühimmat taşımaktadır. MİT TIR’ları üzerinden Türkiye’nin başında kıyameti koparmaya çalışan CHP, HDP, FETÖ, Amerikan TIR’larının içinde ne olduğunu ve ne taşıdığını gayet iyi biliyorlar ama şimdilik ‘cambaza bak’ oyununu oynamaktalar. Ankara, “Beka tehdidi”nin kaynağını iyi irdelemek zorunda; tehdit dışarıdan değil, daha çok içeridendir.
Suriye krizinin sıklet merkezi güneydoğuya kayıyor
Ufuk ULUTAŞ ufuk.ulutas@aksam.com.tr
Askeri angajmanın güçlendirilmesi yolunda yerel ve bölgesel müttefikler mobilize edilebilir, yani ABD risk paylaşabilir. Çünkü Suriye’de İran’ın sınırlandırılması, rejim ve İran dışında (Rusya dahil) herkes için bir kazan-kazan senaryosu. Ürdün’den Türkiye’ye, Suudi Arabistan’dan ABD’ye kadar birçok aktör bu sürece katkıda bulunabilir. ABD’nin mezkur sınır hattını, Obama gibi dar çerçevede değerlendirmemesi gerekiyor. Aksi takdirde İran ve rejim dışında herkes kaybedecek.
Türkiye’nin demokratikleşmesi hiçte kolay bir mesele değildir, bu sürecin ilerlemesi için her dönemde, iktidarlardan çok muhalefete iş düşmektedir fakat ‘muhalefet’ bu konuda nerede durmaktadır? Demokrasinin işleyip işlemediği iktidar partilerine bakılarak anlaşılacak bir şey olmaktan ziyade muhalefetin varlığına ve işlevlerine bakılarak anlaşılabilir. Bu bakımdan, Türkiye’de ciddi bir muhalefet sorunu olduğunun üzerinde dururken, burada CHP’yi eleştirmeyi ‘siyasi bir tavır’ olmaktan öteye, bu partinin demokratikleşme sürecinde ‘muhalefet işlevini’ yerine getirmede yetersiz kalmasına bağlamak daha doğru olacaktır.
70-80 dolarlık petrol fiyatının artan arz nedeniyle bir daha gerçekleşmesini engelliyor. Nijerya ve de Libya’nın OPEC izniyle üretime devam etmesi de durumu artık çok zorlaştırıyor. Petrol fiyatı 50 doların altına doğru yollanacak gibi. Yani, önümüzdeki dönemde, petrol fiyatının geçmişe nazaran bir yükselip bir alçalarak dalgalanması standart olgu olacak gibi duruyor.