• $32,3749
  • 34,9878
  • 2325.42
  • 9120.77
25 Mayıs 2018 Cuma 14:15 | Son Güncelleme:

Dışişleri Bakanlığı: İran'a yönelik uygulayacak yaptırımlardan Türkiye etkilenmeyecek

Dışişleri Bakanlığı: İran'a yönelik uygulayacak yaptırımlardan Türkiye etkilenmeyecek

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Aksoy'un duyurduğu, Türkiye ile ABD arasında gerçekleşen Suriye konuluDışişleri Bakanlığı Sözcüsü Aksoy'un duyurduğu, Türkiye ile ABD arasında gerçekleşen Suriye konulu toplantı sona erdi. Aksoy, ABD'nin çekilme kararı çerçevesinde İran'a yönelik uygulayacağı yaptırımlar hususunda, Türk firmalarının çıkarlarını korumak için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi toplantı sona erdi.

Toplantının ana başlığının Menbiç olduğunu belirten Aksoy, iki ülke arasında üzerinde çalışılan metnin nihai halinin 4 Haziran'da Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo arasında Washington'da  yapılacak görüşmeden sonra ortaya çıkacağını kaydetti.
 
ABD Kongresindeki F-35 tasarısı
 
Aksoy, ABD’li bazı senatörlerin Türkiye’ye F-35 savaş uçaklarının satışının engellenmesi amacıyla yasa tasarısı sunmasına ilişkin, bu kararın Türkiye’nin S-400 kararından vazgeçmesi ve rahip Andrew Brunson’ın tutukluluk  halinin son verilmesine bağlandığını söyledi.
 
Aksoy, “Biz bu F-35 programı kapsamında üzerimize düşen yükümlülükleri  harfiyen yerine getirdik. Zaten bu çok uluslu bir program. İmzalanan sözleşme  çerçevesinde herkesin yükümlülükleri belli ve bunların yerine getirilmesini  bekliyoruz. Bu gibi adımlar ABD ile müttefiklik ilişkimizin ruhuna da aykırı.  Sayın bakanımızın da söylediği gibi böyle adımlar olması halinde biz de karşılık  vermeye mecbur kalırız.” diye konuştu.
 
24 Haziran'daki seçimin yaklaşmasıyla bakanlık olarak yurt dışındaki temsilcilikleriyle yoğun mesaide bulunduklarını anlatan Aksoy, yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı seçmen sayısının 3 milyon 49 bin 120, en fazla seçmenin  Türkiye'nin Rotterdam Başkonsolosluğu bölgesinde, ülke bazında ise Almanya'da  olduğu bilgisini paylaştı.
 
Aksoy, seçime ilişkin Avrupa Parlamentosu'nun (AP) gözlemci  göndermeyeceğine yönelik açıklamasının hatırlatılması üzerine, AP'nin bugüne  kadar zaten Türkiye'ye gözlemci göndermediğini vurguladı, Türkiye'ye AGİT ve  Avrupa Konseyi tarafından gözlemci gönderildiğini hatırlattı.
 
Irak'ta 12 Mayıs'ta genel seçimlerin yapıldığını anımsatan Aksoy,  seçimlerin Irak halkına hayırlı olmasını diledi. Aksoy, yeni kurulacak Irak  hükümetinden beklentilerine de değinerek, "Beklentimiz, PKK ve FETÖ ile  mücadelede kararlı ve tavizsiz duruş sergilemesidir." dedi.
 
Aksoy, Kerkük başta olmak üzere bazı bölgelerde seçimlerde usulsüzlük  olduğuna yönelik tartışmaları da hatırlatarak, "Seçim gözlemcileri raporları da  bunu teyit ediyor. Bu iddiaların Irak Bağımsız Yüksek Seçim Kurulu tarafından  araştırılması ve en kısa sürede sonuca bağlanması seçimlerin meşruiyetine gölge  düşmesini önleyecektir. Kerkük’te bu iddiaların araştırılarak çözüme  kavuşturulması, 22 Aralık'ta düzenlenecek vilayet seçimlerinin selameti açısından  büyük önem taşıyor." diye konuştu.
 
ABD'nin İran ile nükleer anlaşmadan çekilmesi
 
ABD'nin İran ile nükleer programına ilişkin Kapsamlı Ortak Eylem  Planından çekilmesinin de son döneme rastladığına dikkati çeken Aksoy, "ABD'nin  ciddi biçimde çok taraflı anlaşmadan çekilmesi en temel uluslararası hukuk  kurallarına aykırılık teşkil ediyor. Nitekim bu  tek taraflı tasarruf,  uluslararası toplumun büyük tepkisine neden oldu. Bu plan yıllar süren diplomatik  müzakereler sonucu ortaya çıktı. Bu müzakerelerde biz de önemli rol oynadık.  Dolayısıyla bunun uluslararası topluma ait önemli bir diplomatik kazanım olduğunu  unutmamak gerekiyor." dedi.
 
Aksoy, bu planın denetlenmesinden sorumlu Uluslararası Atom Enerjisi  Ajansının bugüne kadarki muhtelif raporlarında İran'ın plana uyduğunu defalarca  teyit ettiğini dile getirerek, şöyle konuştu:
 
"Biz İran'ın nükleer enerjiden barışçıl amaçlarla yararlanmasını  savunuyoruz. Her ülkenin buna hakkı olduğunu düşünüyoruz. ABD'nin bu kararı diğer  imzacı ülkeler tarafından kabul edilmedi. Onlar anlaşmaya bağlı olduklarını  söylediler. Bunu son derece olumlu buluyoruz ve planın korunmasına yönelik  çabaları destekliyoruz. Bizim tarihsel tecrübelerimiz, İran'ın izole edilmesi  teşebbüslerinin faydadan çok zarar getirdiğini gösteriyor. Bölgemizin istikrarı  açısından İran'ın potansiyelinden yapıcı şekilde yararlanılması gerektiğini  düşünüyoruz. İran ile yürüttüğümüz açık siyasi diyaloğun bölgesel ve küresel  meseleler, gelişmeler için önemli olduğunu düşünüyoruz."
 
Aksoy, ABD'nin çekilme kararı çerçevesinde İran'a yönelik uygulayacağı  yaptırımlar hususunda, Türk firmalarının çıkarlarını korumak için ellerinden  geleni yapacaklarını kaydetti.
 
Suriye'deki gelişmeler
 
Suriye'de 8'inci yılına giren krize çözüm bulunması için yoğun çaba  sarf ettiklerini anlatan Aksoy, "Garantör sıfatıyla Astana'da somut sonuçlar  alınmasına gayret ediyoruz. 14-15 Mayıs tarihinde 9. yüksek düzeyli Astana  toplantısı gerçekleştirildi. Türkiye’yi toplantıda Müsteşar Yardımcımız Büyükelçi  Sedat Önal temsil etti. Anayasa komitesinin hayata geçirilmesine ilişkin  çalışmalar ele alındı. Ayrıca Doğu Guta ve Humus’un kuzeyinde gerçekleştirilen  zorunlu tahliye operasyonları için çekincelerimizi dile getirdik." ifadelerini  kullandı.
 
Sözcü Aksoy, Rus Lider Vladimir Putin'in Suriye Özel Temsilcisi'nin  Türkiye'ye geldiğini, bu kapsamda Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı ve  Sözcüsü İbrahim Kalın ve Müsteşar Yardımcısı Büyükelçi Sedat Önal ile Astana  görüşmeleri, anayasa komitesinin kurulması gibi konuları görüştüğünü ardından da  Türkiye'den ayrıldığını söyledi.

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi
Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Tam 1,5 milyar... Dış kaynak akışı bu yıl da hız kesmedi

Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlayacağız
Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlayacağız

Bakan Uraloğlu tarih verdi: İki ili birbirine bağlayacağız

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı
Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı

Murat Kurum, BAYKAR'ı ziyaret etti: Türkiye'nin geleceğine olan inancım arttı